از استخوان و پوست گاو ژلاتین ساخته شده و بعد آن را تبدیل به پاستیل مینمایند و سؤالهای فراوانی درخصوص این محصول و اینکه آیا پاستیل برای ساخت و استحکام استخوانهای بدن و یا مفاصلسازی مفید است یا خیر؟ و یا اصلاً ارزش تغذیهای دارد یا خیر؟
بسیاریاز افراد نمیدانند که اصلاً ترکیبات پاستیل چیست و چه ارزش غذایی دارد. آیا در ردهی چیپس و پفک قرار دارد یا نسبت به آنها سالم تراست؟
تاریخچه ساخت پاستیل:
هانس ایگل مدیر یک شرکت آبنباتسازی با افزودن ژلاتین به آبنبات، اولین پاستیلها را درسال۱۹۲۰ ابداعکرد. هرچند که این ژلاتین، بهعنوان اصلیترین مادهیغذایی تشکیلدهندهی پاستیل از زمان فراعنهی مصر نیز وجود داشته است. بههرحال سالها بعداز کاری که آقای هانس ریگل انجام داده بود، هزاران شکل مختلف از خرس، کرم، قورباغه، همبرگر کوچک، توتفرنگی و آلبالو گرفته تا نوشابه و دیگر اشکال دوست داشتنی بچهها به بازار دنیا عرضه شد. این ژلاتینهای خوشمزه آنچنان محبوبیت یافتند که بازار مالی آمریکا تنها درسال۱۹۹۶ بالغ بر ۱۳۵میلیارد دلار درآمد داشت. در ایران پاستیلها جزو قدیمیترین محصولات دوست داشتنی میباشند.
مادهی اولیهی این محصول (پاستیل) ژلاتین است که یک ترکیب پروتئینی و متشکل از سه اسیدآمینه میباشد. هرکدام ازاین سه اسیدآمینه، بهطور جداگانه میتوانند ازطریق پاستیل وارد بدن شوند اما چون سه اسیدآمینه بهطور یکجا در پاستیل وجود دارد و میتواند به فراهمکردن ژلاتین مورد نیاز استخوان کمک نماید، ژلاتین بهویژه در افرادی که دچار شکستگی استخوان میشوند میتواند کمککننده باشد.
چگونه ساخته میشود:
ژلاتین از جوشاندن استخوانهای گاو و گوسفند تهیه میگردد. استخوان را از گوشت جداکرده و آنرا میجوشانند که نتیجهی آن ژلهی بیرنگی است که بهدست میآید و بعد آن را با طعمدهندهها و رنگهای خوراکی مخلوط نموده و پاستیل ساخته میشود. لازم بهذکر است ک در تبلیغات به اشتباه گفته میشود که اگر به اندازهی کافی غذا خورده نشود، پاستیل میتواند آنرا جبران نماید اما چنین نیست.
لازم است به این نکته توجه داشت که ذبح شرعی دامها باید موردتوجه قرارگیرد چون گاهی برخی سوءاستفادهکنندگان در کشورهای خارجی بهجای کشتن دام بهصورت شرعی، دام را خفهنموده تا خون در رگهای حیوان مانده و استخوان تیره گردد و رنگ ژلاتین بهتر شود و همچنین این سوءاستفادهکنندگان گاهی به آلودگی میکروبی در محل کشتن دام توجه کافی ننموده و مسافرهای ایرانی که به خارج سفر میکنند، آنها را تهیه و برای خود و اقوام بهصورت هدیه میآروند بدون آنکه بدانند که این پاستیلها حرام هستند یا حلال و چگونه تهیه و بستهبندی شدهاند.
البته تغذیه بهصورت سنتی بهترین تغذیه برای کودکان است مانند گندم، شاهدانه، توتخشک و پسته و بادام و غیره ولی برای فرد چاق، پفک و چیپس خوب نیست و پاستیل بهترین تغذیه است ولی باید توجه داشت پاستیلهای وارداتی از خوک و امثال آنها تهیه نشده باشد.
بهتر است که از پاستیلهای ساخته شده در داخل کشور استفاده گردد. برای مثال پاستیلهای وارداتی از کشور ترکیه استاندارد نیست چون سازمان استاندارد غذا و داروی کشورمان فقط هفت رنگ مجاز برای پاستیل را تعریف نموده ولی در کشور ترکیه از رنگهایی برای ساخت پاستیل استفاده میگردد که در ایران مجاز نیست و این موضوع باید مورد توجه گمرک و سازمانهای دیگر برای واردات اینگونه موادغذایی قرارگیرد.
تحقیقات نشانمیدهد که احتمال خفگی دربین موادغذایی نرم با خاصیت انعطافپذیری بیشتر از دیگر موادغذایی است. پس بنابراین مصرف پاستیل برای کودکان کمتر از سه سال توصیه نمیشود.
پژوهشگران در بررسیهای خود نشان دادند که استفاده از زایلیتون، نوعی مادهی جانشین قند در پاستیل،در پیشگیری از پوسیدگیدندان مؤثر است البته به هیچوجه جانشین مسواک نمیشود. لازم بهذکر است پاستیل در بوفهی مدارس کشور براساس فهرست موادغذایی غیرمجاز مدارس که ازسوی وزارت بهداشت اعلامشده، ممنوع میباشد.
دکتر ذوالبخش ترکستانی-هومیوپات