؛ سجادپور: تشكيلات سينمايي كشور نامتناسب است
گروه فرهنگي / حوزه سينما
89/10/18 - 13:30
شماره:8910180668
گزارش فارس از برنامه هفت؛
سجادپور: تشكيلات سينمايي كشور نامتناسب است
خبرگزاري فارس: مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: تشكيلات سينمايي كشور با توجه به اهميت و حساسيت بالاي سينما نامتناسب است.
به گزارش باشگاه خبري فارس «توانا»، بخش ميهمان ويژه برنامه «هفت» با حضور عليرضا سجادپور،مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اجرا شد كه محوريت بحث در خصوص تشكيل شوراي عالي سينما و جشنواره فيلم فجر بود.
بنابراين گزارش، در ابتداي اين گفتوگو سجادپور در پاسخ به سوال جيراني مبني بر اينكه چرا شوراي عالي سينما تمام صنوف سينمايي را در بر نميگيرد با اشاره به توضيحات وزير ارشاد و معاونت سينمايي در اين خصوص، اظهار داشت: شوراي عالي سينما يك شوراي كاري بوده و جايي براي ارايه دادن مطالب كاري است، بنابراين انتخاب اعضاي شورا نيز طي آئيننامه مصوب هيئت دولت صورت گرفته، 5 نفر به انتخاب وزير يك نفر به انتخاب صنوف سينمايي و يك نفر به انتخاب صنوف مستقل هستند.
وي در ادامه افزود: مطلبي كه در اين جلسه مطرح شد اين بود كه شخص رئيس جمهور گفتند «بهتر است تركيب را افزايش دهيد» و در حال حاضر شوراي 13 نفره متشكل از 6 مقام دولتي و 7 هنرمند وجود دارد اما قرار است به تعداد هنرمندان اين تركيب اضافه شود؛ حداقل يك فيلمساز زن و از برخي از صنفهاي همچون مستند سازي و پويانمايي نيز افرادي حضور داشته باشند.
مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در تشريح ماهيت شوراي عالي سينما خاطرنشان كرد: بايد اين نكته را در نظر گرفت كه اين شورا يك شوراي بسيار مهم بالا دستي است و قرار است جزو هيئت دولت نيز محسوب شود.
سجادپور تصريح كرد: شايد نياز نباشد ما از تمام اقشار و صنوف سينمايي، شورا را تشكيل دهيم چرا كه در اين صورت اين شورا تبديل به يك مجمع عمومي چندصد نفره ميشود و فكر ميكنم بايد افراد منتخب با دقت گزينش شوند، همچنين بايد اين افراد در دسترس همه باشند.
* مبناي تشكيل شورا عالي سينما، كار است نه صرفا تريبوني براي گفتوگو
وي تاكيد كرد: مبناي تشكيل اين شورا، كار است نه صرفا تريبوني براي گفتوگو، جايي است كه مطالب كليدي كار و معضلات اصلي بيان ميشود چرا كه جايي كه رئيس جمهور محترم و كميسيون فرهنگي دولت و رئيس سازمان صدا و سيما براي حضور در آن وقت ميگذارد بايد مطالب مهمي در آنجا بيان شود.
مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بيان داشت: انتخاب اعضاي شورا مانند جوايز جشنوارههاست و به هر صورت ديگري نيز اين 7 نفر انتخاب ميشدند باز هم اين اعتراضات وجود داشت و همين ميتواند يك نقطه بهينه باشد، در هر حال ميتوان براي تركيب تازه افرادي را پيشبيني كرد مشروط بر اينكه تركيب اصلي شورا بودن را از دست ندهد.
سجادپور درباره تبديل معاونت سينمايي به سازمان سينمايي گفت: اين حرف تازهاي نيست و از اواخر سال 86 به طور جدي مطرح و در بخش مشاور هنري دفتر رئيس جمهور كليد اوليه كار زده شد. اين موضوع را شخص رئيس جمهور در جلسه شوراي عالي سينما مطرح كرد و اين نشان دهنده علاقه ايشان به ارتقاء تشكيلات است و در جهت تشكيل شورا همه متفقالقول هستند.
سجادپور در ادامه گفت: اصولا تشكيلات سينمايي كشور با توجه به اهميت و حساسيت بالاي سينما، نامتناسب است چرا كه در بسياري از موارد رهبر معظم انقلاب و رئيس جمهور با طيفهاي مختلف سينماگران جلسات طولاني رسانهاي داشتند كه حتي برخي از آنها علني نشده ولي ما متناسب با اين موضوع تشكيلاتي نميبينيم، تنها يك معاونت وزير در يكي از وزارتخانهها موجود است.
مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در پاسخ به اين سوال كه آيا اين سازمان قرار است به وزارت ارشاد وصل باشد يا خير پاسخ داد: در حال حاضر در اين مورد نميتوانم پاسخگو باشم چون اين موضوع در دست بررسي است. مهم اين است كه ارتقاء سينمايي صورت گيرد و معاون سينمايي صرفا به خاطر ارتباطات شخصي به حل مشكلات اقدام نكنند و جايگاه مديريتياش آنقدر بالا باشد و از آن مرجع به حل مشكلات بپردازد.
سجادپور تصريح كرد: در حال حاضر ارتباطات شخصي و نفوذ جواد شمقدري در لايههاي مختلف دولت باعث شده كارها حل شود و انشاءالله اين ارتقا به گونهاي باشد كه هر مسئول سينمايي كشور در همه حدود و ردهها بتواند دسترسي و ارتباط با مقامات ارشد دولت داشته باشد.
وي تاكيد كرد: سينما مسئله درجه چندم كشور نيست سينما جزو مسايل درجه اول هر كشور صاحبسينما است و بنده معتقدم اين ارتقاء به زودي صورت خواهد گرفت چرا كه در دولت فعلي تصميمگيريها سريع محقق ميشوند.
*يك عذرخواهي به فيلمسازان بدهكارم
مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ادامه درباره وضعيت جشنواره فيلم فجر بيان داشت: جشنواره شروع بسيار خوبي داشته و تعداد آثار از لحاظ كمي و كيفي به قدري متنوع هستند كه من يك عذرخواهي به فيلمسازان بدهكارم! چگونه ميشود بين اين همه اثر خوب برخي را انتخاب و برخي را حذف كرد.
وي تاكيد كرد: من اكران سال آينده را برخلاف امسال اكران پر شوري پيشبيني ميكنم و اكرانها از ويترين جشنوارهها خواهند بود و البته از مكانيزم حمايتي دولت؛ سالنهاي اكران، پاتوقهاي سينمايي و بنهاي سينمايي نيز بهرهمند خواهند بود.
*حال سينما خوب است حال برخي رسانهها بد است
سجادپور با منفي نگر خواندن برخي رسانهها تصريح كرد: در طي 2 هفته اخير بعضي از رسانهها شروع به ايجاد موج منفي كرده و اعلام شد برخي از سينماگران فرم حضور در جشنواره را پر نكردند بنابراين جشنواره توسط آنان تحريم شده اما من بايد به اين دوستان بگويم حال سينما خوب است همه كار مي كنند و رونق برقرار است و القاء وضعيت بد در اين وضعيت خوب، نشان دهنده آن است كه حال برخي از دوستان رسانهاي ما بد است.
وي در پاسخ به اين سوال كه تعداد فيلمهاي جشنواره افزايش مييابد يا خير بيان كرد: جواب اين سوال مربوط به مسعود شاهي است اما ما تلاش مي كنيم كمتر اثر خوبي از دست برود گرچه تصميم نهايي برعهده شوراي سياستگذاري جشنواره است.
*سيمافيلم بخواد كار «مهرجويي» را در جشنواره خواهيم داشت
سجادپور درباره تبديل فيلم ويديويي مهرجويي به نسخه سينمايي اظهار داشت: اگر «سيما فيلم» كه صاحب فيلم است از ما بخواهد به نظر ميرسد فيلم آقاي مهرجويي را در جشنواره خواهيم داشت و در مورد فيلم آقاي عسكرپور نيز بايد روال قانوني طي شود.
مديركل اداره ارزشيابي و نظارت سينماي حرفهاي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي خاطرنشان كرد: تمامي فيلمها براي گرفتن پروانه اكران عمومي بازبيني خواهند شد و شوراي پروانه نمايش تك تك فيلمها را بازبيني ميكند اما در هر حال جشنواره بايد خاصيت جشنواره بودن را حفظ كند چرا كه سينماگران و دستاندركاران سينما ميتواند نسخهاي از فيلم را ببيند كه جدا از اكران عمومي باشد اما سطح پخش اثر ميزان مميزي را مطرح ميكند و اكران دانشجويي با اكران خصوصي و پخش ويديويي با اكران عمومي متفاوت خواهد بود.
سجادپور در ادامه در مورد صنف واحد تهيهكنندگان تاكيد كرد: مگر ميشود نوك اصلي هرم يك سينما وجود نداشته باشد و ما بايد اين امكان را به وجود آوريم كه در موقع بروز مشكلات سينمايي با صدر صنف تماس برقرار ميكنيم اما اين معضل حل شدني نبود و ارجاع ما به هر يك از صنوف گلايه بقيه را بر ميانگيخت و چارهاي جز ورود حاكميت نديديم، اما بايد بگويم اين بدان معنا نيست كه دستوري و بخشنامهاي عمل كنيم مثلا بنده در طول 20 جلسه صنف تنها 4 بار حضور داشتيم.
وي افزود: اين شورا كه 3 نفر از اعضاي آن عضو سابق شوراي عالي، يك نفر مستندساز و آقاي شورجه تشكيل شده 4 ويژگي بيروني و 4 ويژگي دروني دارد؛ عدم دخالت دولت و تنوع افراد حاضر و امضاي مشترك 5 نفره براي تمامي اساسنامه و ايجاد فرصتي براي منطبق كردن اساسنامه با قانون اساسي كشور و كميسيون فرهنگي دولت از ويژگي هاي بيروني محسوب ميشود.
وي در شرح چهار ويژگي دروني خاطرنشان كرد: به پيشنهاد آقاي كاوش كارگردان پيشكسوت، هيئت مديره علاوه بر حضور بايد مسئوليتي نيز داشته باشد و اين نقطه درخشان اساسنامه است و در اين شورا راه براي نيروهاي ساده باز است و كرسي ثابت تهيهكنندگان و كارگردانان وجود خواهد داشت و شوراي نظارت روي اركان اصلي فكر ميكند و شامل 3 نفر براي نظارت و بررسي حق راي دارند و نبايد عضو شورا باشند.
سجاد پور در مورد سينماگراني كه تمايل به عضويت در صنف واحد تهيه كنندگان ندارند، گفت: حل اين مسئله از عهده هيئت موسس خارج است و بايد ابتدا اساسنامه تشكيل ميشود، اعضاي منطبق بر اساسنامه انتخاب و هيئت مديره تشكيل شود، در حقيقت دوره شكايات كه تمام شد، هيئت موسس منحل است و هيئت مديره و حاكميت بايد به حل مشكلات بپردازند.
سجادپور تأكيد كرد: نقل قولها را جدي نگيرد، مگر با سند معتبر، بايد بگويم براي ما هيچ صنفي از تهيهكنندگان جز صنف واحد تهيه كنندگان رسميت ندارد و اين گفته معاونت سينمايي است.
وي تصريح كرد: در مورد سينماگراني كه به هر دليل نميخواهند عضو اين تشكل واحد باشند بايد بگويم در آثار اين افراد بعد از ارزيابي كميته هيئت مديره سازمان مربوطه است بايد ارائه شود درضمن اين سينماگران بدانند يك برگ به پرونده درخواستي آنان اضافه ميشود و بايد قبل از ارائه فيلم،نظر اوليه را از تشكل واحد را بگيرند.
سجاد پورخاطر نشان كرد: در مواردي ممكن است فيلم متعلق به يك كمپاني خارجي باشد و هيچ مخالفتي با گسترش توليدات سينمايي و توليدات مشترك و تنوع ديدگاههاي داخلي وجود ندارد و با حذف برخي از امتيازات به اعضاي اين تشكل، ارائه فيلم صورت ميگيرد.
وي در پايان درباره ديدار مدير خانه سينما و معاونت سينمايي خاطرنشان كرد: ما به دلايل اداري قصد نداشتيم اين ديدار رسانهاي شود اما بايد بگويم در اين جلسه به بيان خدشههاي قانوني پرداخته شد تا در جهت رفع اين خدشهها چارهانديشي شود چرا كه حق اعضاي جديد هيئت مديره بود كه در جريان خدشههاي قانوني قرار بگيرند.
انتهاي پيام/پ13
تشکرات از این پست