برای اینکه بتوانیم براحتی بردهای موبایل را تعمیر کنیم و یا اشکالاتی که برای گوشی های مختلف بوجود می آید را برطرف کنیم نیاز به دانش اولیه فنی روی این دستگاهها داریم. دانش اولیه با پیدا کردن مشخصات فنی موبایل ها بدست می آید. در اینجا میخواهیم روش های تعمیرات موبایل و دستیابی به شروع کار تعمیرات موبایل را که چطور مغازه و یا شرکتی یا میزی در این رابطه داشته باشیم ایجاد کنیم. همانطور که گفته شد وقتی اطلاعات خود را روی مشخصات فنی یک موبایل بالا ببریم و بتونیم گوشی های مختلف موبایل را مقایسه کنیم و از امکانات آنها بصورت کاربردی مطلع باشیم گام نخست در تعمیرات موبایل را برداشته ایم.
آموزش تعمیرات موبایل و آشنایی با روش های تعمیرات، بررسی اشکالات سخت افزاری و نرم افزاری، شناخت قطعات برد موبایل
میتوان از سایت هایی که مشخصات موبایل را دارند و برای مقایسه طراحی شده اند برای بدست آوردن اطلاعات استفاده کرد. آموزش تعمیر گوشی مانند هم بصورت تخصصی ویژه شرکتهای گارانتی و هم بصورتی که مغازه دار بتواند کار مشتری را بصورت سریع راه انداخته میتواند اجرا شود. بطور کلی اشکالاتی مانند شکستگی سوکت شارژ، تعویض ال سی دی شکسته موبایل، آموزش تعمیر بورد موبایل، تعمیر مدار شارژ موبایل، ضعف آنتن گوشی، تعویض تاچ گوشی، خرابی سوکت سیم کارت، تعویض سوکت رم، خرابی آی سی بلوتوث، تعمیر وایرلس موبایل و اشکالات مرتبط به عدم شارژ موبایل که بیشتر مرتبط به باتری و آی سی شارژ گوشی میشود در هر مغازه ای با وقت اندک قابل حل است.
برخی از موراد تعمیری نیز نرم افزاری است و میتوان با زمان کمتری نسبت به تعمیر آن نتیجه بگیریم. این اشکالات از قبیل هنگ گوشی هنگام کار کردن با آن، گرمای زیاد گوشی، کم شدن سرعت اجرای برنامه های موبایل، رفع عیب باز نکردن اکثر برنامه های موبایل و اشکالات شبکه است که با فلش کردن گوشی این اشکالات رفع میشود. در صورت ممکن هرچه بتوان در یک فروشگاه تعمیرات موبایل که محل تردد خیلی از مشتریان است کارهای پرسرعت تری برای تعمیر یک گوشی موبایل انجام داد میتوان کسب درآمد و رضایت بهتری از مشتریان داشته باشیم. اینگونه اعمال تعمیرات روی موبایل اشکالاتی است که فراگیری آن در یک مرکز فروش و تعمیر انجام پذیر و راه کارهای پرسرعتی دارد و میتوان براحتی انجام داد. برخی از اشکالات دیگر موبایل مانند آب خوردگی و ضربه که نیاز به تمرکز و بازبینی سطح برد موبایل دارد بسیار وقت گیر است و در یک فروشگاه موبایل توصیه نمیشود. چرا که نیاز به تجربه زیادی برای تعمیر این نوع موبایلها داریم.
شناخت قطعات روی برد موبایل در پایه و اینکه اجزای این قطعات از چه شرکتی هستند و هر کدام به تنهایی چه کاری انجام میدهند بسیار مفید و لازم برای تعمیر گوشی است. برد موبایل مانند دیگر بردهای لوازم الکتریکی از قطعات SMD تشکیل شده است. قطعات اس ام دی نوع مجتمع المانهای قدیمی DIPP هستند که برای کوچکتر شدن روی برد موبایل از تکنولوژی جدید بهره گرفته اند. خازن، دیود، ترانزیستور، سلف و مسفد از جمله قطعات ریزی هستند که لازم است درباره هر یک توضیحی در ذهن داشته باشیم. عملکرد هر یک از این قطعات به تنهایی مهم است و تاثیر زیادی در یادگیری تعمیر موبایل دارد. مهمتر از این قطعات آی سی هایی هستند که بیشترین کار را روی برد انجام میدهند و همانطور که میدانیم این ای سی ها از تعداد زیادی ترانزیستور و قطعات تشکیل شده اند که بسیار ریزتر از آنها با جای کمتری روی برد نصب شده اند. آموزش شناخت قطعات اس ام دی و IC ها روی برد موبایل کمک بزرگی در عیب یابی تخصصی برد گوشی میکند. چرا که این ای سی ها و SMDD ها به یکدیگر ارتباط یافته و اگر بر روی دبرد نقصی باشد باید از همین طریق پیگیری و به عیب برسیم.
قطعات تشکیل دهنده برد موبایل
گوشیهای موبایل دارای ساختار یکنواختی از لحاظ قطعات تشکیل دهنده هستند و اگر بتوانیم یکی از بوردهای موبایل را تشریح کنیم میتوانیم همه نوع بردی را برای تعمیر فراگیریم. بعد از آموزش قطعات تشکیل دهنده برد موبایل دانش ارتباط این قطعات روی برد مهم است. برای اینکه با این ارتباط بیشتر آشنا شویم کافی است بلوک دیاگرام موبایل را بدست بیاورید. بلوک دیاگرام یک بورد موبایل نشان میدهد که قطعاتی که مشخصات فنی یک موبایل را تشکیل میدهند به چه صورت روی برد قرار میگیرند و کمک بزرگی برای گام بعدی دراموزش تعمیر برد موبایل است. بهتر است نقشه یک نوع برد موبایل را فراهم کرده و بتوانیم از روی نقشه برد موبایل مسیر یابی قطعات را بهتر درک کنیم. خیلی از تعمیرکارانی که در شرکت ها مخصوصا مراکز گارانتی فعالیت دارند از روی بررسی نقشه برد موبایل میتوانند راحت تر و علمی تر عیب روی آن را بدست بیاورند. نقشه های بیشتر بوردهای موبایل در بازار ایران موجود است و میتوانید خیلی از موبایل های قدیمی را از سایت ها دانلود کنیم. اما بردهای گوشیهایی که تازه وارد بازار شده اند ممکن است کمی با تاخیر نقشه های آن وارد بازار شوند.
اشکالاتی مانند آبخوردگی برد موبایل یا ضربه و برخی از مشکلاتی که خاص روی بردهای موبایل اتفاق می افتد کمی بیشتر زمان برای تعمیرات لازم است تا به آن عیب دسترسی پیدا کنیم. برای همین توصیه نمیکنیم که در مغازه ای که ورود گوشی های مختلف بسیار است اینگونه اشکالات را بخواهیم برطرف کنیم. آموزش تعمیر تخصصی برد موبایل نیاز به تجربه و اصول شناخت عیوب مختلف روی انواع برندها میباشد. حتی توصیه میشود اگر مغازه ای دارید و میخواهید در ان تعمیرات موبایل انجام دهید بیشتر با یک یا دو نوع برند مانند اچ تی سی یا سامسونگ و یا برند اپل بصورت انحصاری تعمیرات انجام دهید. در این صورت وقت کمتری صرف تعمیرات میکنید. قطعات بکار رفته روی گوشی ها تنوع مختلفی دارد. این تنوع قطعه زیاد روی بردهای مختلف موبایل باعث میشود که تعمیرکار نتواند تمام قطعات الکترونیکی یدکی آنها را روی میز خود داشته باشد و باعث سردرگمی و بهم ریختگی میشود. البته داشتن کشوهای ریز برای همه تعمیرکاران الزامی است و جزء لوازمی است که منجر به سادگی کار میشود. کشو ها حکم کتابخانه را دارند و تعمیرکار براحتی میتواند آن قطعه ای که میخواهد را بدست آورد.
آموزش اینکه میز تعمیر موبایل را چطور ساده و ارزان و کارا طراحی کنیم در بخش های دیگر اعلام میشود. ولی باید بدانیم که نظم در باز کردن موبایل بسیار مهم در تعمیر ان است. سعی کنید هنگام باز کردن روی میزی باشد که موبایل دیگری نباشد تا سردرگمی بوجود نیاد. کشوهای بزرگتری در بازار بفروش میرسد که میتوانید موبایل باز شده را در آن نگهداری کنید و تا پراکندگی ایجاد نشود. خیلی از تعمیرکاران موبایل باز شده را و در انتظار قطعه را درون کیسه نگهداری میکنند که در اینجا توصیه نمیشود. در اینجا متوجه شدیم که تعمیر یک برد موبایل ممکن است با توجه به خرابی هایی که برای آن پیش میاید چقدر زمان بر باشد و آیا برای تعمیر موبایل چه مدت زمان به مشتری وعده دهیم. انتظار مشتری در تعمیر موبایل سرعت عمل تعمیرکار میباشد و چون ممکن است اطلاعاتی در این باره نداشته باشد کمی مضطرب عمل کند. در این حالت با توضیح اینکه چه کاری روی برد موبایل انجام میشود میتوانید مشتری را در جریان تعمیر آن بگذاریم. در این حالت تعمیرکار موبایل در هر لحظه نیاز به صبحت با مشتری نمیشود.
ابزار برای تعمیرات بورد موبایل
در این بخش و بخش های دیگر به لوازم یک تعمیرگاه اشاره کردیم در اینجا نیز ابزاری که برای تعمیر برد موبایل استفاده میکنیم بسیار ظریفتر از خیلی از بردهای اس ام دی است. مثلا از مولتی متری استفاده کنید که پراپ خوبی داشته باشد تا ترولانس جریانی زیادی و خطای بالایی نداشته باشیدو نوک تیز پراپ مولتی متر باعث میشود که در هنگام تست قطعات SMDD خطایی که برخورد روی قسمتهای دیگر برد داشته باشید را کمتر میکند. دستگاه پاور یا منبع تغذیه نیز با آمپر 3 برای برد موبایل مناسب است. البته خیلی از تعمیرکاران ممکن است در کنار موبایل، تبلت و لپ تاپ نیز تعمیر کنند که توصیه میشود از منبع تغذیه با آمپر 55 استفاده کنند. اولین کاری که برایتعمیر برد موبایل انجام میدهیم میزان جریان کشی اولیه از روی برد همین منبع تغذیه هستیم اگر بدانیم برد خاموش و برد درحالت روشن شدن و بوت شدن چه میزان شدت جریان لازم دارد میتوانید سریعتر به نتیجه برسیم.
میزان جریان کشی برد موبایل تعیین کننده این است که شاید اشکال سخت افزاری نباشد و با نرم افزار و فلش کردن بتوان موبایل را تعمیر کرد. خیلی از تعمیرکاران بدون اینکه قبل از تعمیر جریان کشی موبایل را چک کنند آنرا باز میکنند و شروع به تعویض قطعات یا زدن برنامه روی گوشی میکنند که روش بسیار اشتباهی در تعمیر موبایل است. باید آموزش ببینیم که در ابتدا با روش صحیح و توصیه هایی که شرکت های تولید کننده برد دارند لوازم را باز و تعمیر کنیم. بعد از اینکه میزان جریان کشی روی برد را متوجه شدیم با فرمول اینکه زیر 0.3 جریان میکشد و یا بیشتر سراغ سخت افزار موبایل میرویم.
برای اینکه بتوانیم بهترین راه کارها را در جهت تعمیرات گوشی موبایل بکار ببریم میتوانیم زیر نظر تعمیر کار موبایل بهترین نتیجه را در تعمیرات بدست آوریم. کلاس تعمیر موبایل شامل دو بخش تئوری و عملی می باشد که بخش تئوری بورد موبایل از قطعه شناسی آن تا شناخت ابزارهای تعمیر موبایل کمک میکند که بتوانیم در حالت عملی گوشی موبایل را تعمیر کنیم. بررسی اینکه عیب موبایل روی برد آن از کدام قطعه است نیازمند تجربه نیز میباشد.