لوله کشی، نصب لوله های فلزی یا سیمانی و… می باشد که برای انتقال مایعات، گاز ها و گاه جامدات کوچک استفاده می شود. یکی از مهم ترین موارد استفاده لوله کشی، برای ما فاضلاب است که به مراتب دردسر گرفتگی با خود به همراه دارد و می توان با روش های مختلف لوله بازکنی این مشکل را برطرف نمود.
لوله کشی از زمانی رواج یافت که بشر به فکر راه ساده تری برای تامین آب آشامیدنی خود افتاد. او می خواست به جای استفاده از آب انبار و قنات ها، آب مصرفی اش را در خانه خود داشته باشد، پس با لوله کشی آب آشامیدنی را وارد خانه خود کرد.
در کشور ما مردم در دوران ساسانيان با اين فناوري، چشمههايي که در پايين شهر قرار داشته اند را لايروبي کرده و با ايجاد حفره، آن را با ساروج اندود ميکردهاند و درست همانگونه که امروزه با لولههاي فلزي انجام ميشود، آب چشمهها را به سمت شهر ميآوردهاند؛ آنگاه به جاي اتصالها و يا جوشکاري امروزي براي چسباندن لولهها به هم، روش اتصال لولههاي سفالي از راه ساخت جفتي نر و ماده انجام ميگرفته است.
با افزایش روز افزون جمعیت و تبدیل شدن شهرها به کلان شهرها و در نتیجه رشد جمعیت در مساحت خاص و نیز پیشرفتهای تکنولوژی باید توجه بیشتر و ویژه ای به موارد بهداشتی و زیست محیطی در رابطه با شهرها می شد و وجود سیستم فاضلاب شهری در هند و پاکستان در ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح این مسئله را ثابت میکند.
البته در آن زمان این کار هزینۀ بالایی را شامل می شد و تنها در نقاط مهم شهر از این شبکه استفاده می کردنند، شاید دلیل استفاده از شبکۀ فاضلاب شهری در آن زمان اهمیت بالای آن در مسائل و مشکلات بهداشتی بوده چون آلودگی ناشی از فاضلاب شهری موجب مرگ و میر بالای افراد می شد .
پس از آن بشر برای دفع فاضلاب خانگی به چاه ها نیز به فکر لوله کشی افتاد. اما با توجه به موادی که ممکن بود در این فاضلاب ها وجود داشته باشد مشکل جدیدی را برای خود به وجود آورده بود.
این مشکل از گذشته تا امروز وجود دارد و هر روزه شاهد گرفتگی های مختلف در قسمتی از یک لوله دفع فاضلاب خانگی هستیم.
با توجه به اینگونه مسائل راهکار های لوله بازکنی برای رفع گرفتگی ها ارائه شد و مورد استفاده قرار گرفت.