BMI به عنوان یک ابزار غربالگری برای مشخص کردن این است که یک فرد اضافه وزن داشته و یا چاق است و یا این که وزن سالم و متناسب با قد خود دارد.
BMI به عنوان یک ابزار غربالگری برای مشخص کردن این است که یک فرد اضافه وزن داشته و یا چاق است و یا این که وزن سالم و متناسب با قد خود دارد. اگر BMI فرد خارج از محدوده BMI سالم باشد، به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به بیماری ها و داشتن مشکلات بهداشتی در آن ها افزایش می یابد. اندازه گیری بی ام آی بر اساس دو فاکتور سن و جنسیت اندازه گیری می شود.
دو راه برای اندازه گیری بی ام آی یا شاخص توده بدنی شما وجود دارد:
استفاده از ماشین حساب BMI
استفاده از نمودار شاخص توده بدنی
به طور کلی شاخص توده بدنی کمتر از ۱۸٫۵ در محدوده کم وزنی، ۱۸٫۵ الی ۲۵ در محدوده وزن سالم، بیشتر از ۲۵ در محدوده اضافه وزن، بیشتر از ۳۰ در محدوده چاقی و بیشتر از ۴۰ در محدوده چاقی مفرط قرار دارد.
آیا می توان از نمودار BMI برای اندازه گیری بی ام آی کودکان نیز استفاده کرد؟
باید گفت نه. این نمودار فقط برای افراد ۱۸ سال و بالاتر مناسب است. نکته دیگر این است که این جدول برای افرادی که ساختار بدنشان عضلانی است نیز کاربرد ندارد. این به این دلیل است که شما ممکن است به جهت داشتن عضلات و با وجود آن که چربی کمی دارید، وزن بالایی داشته باشید و در محدوده افراد چاق قرار بگیرید. علاوه بر BMI، دور کمرتان نیز می تواند اطلاعات مهمی از سلامت بدن شما در اختیارتان قرار دهد.
پیامدهای بهداشتی اندازه گیری بی ام آی
محدوده BMI یک رابطه جالب بین وزن بدن و بیماری ها و مرگ را نشان می دهد. افراد دارای اضافه وزن و چاق در معرض خطر بسیاری از بیماری ها و شرایط بهداشتی، از جمله موارد زیر قرار دارند:
زنان چاق بیشتر به بیماری های قلبی مبتلا می شوند
افراد دارای اضافه وزن و چاق بیشتر در معرض خطر بیماری های مختلف از جمله بیماری عروق کرونر قلب هستند.
فشار خون نیز یکی از پیامدهای چاقی است
دیس لیپیدمی (برای مثال، کلسترول LDL بالا، کلسترول HDL پایین، و یا سطوح بالای تری گلیسیرید)
دیابت نوع ۲
بیماری کیسه صفرا
آرتروز
آپنه خواب و مشکلات تنفسی
برخی از سرطان ها (آندومتر، پستان و روده بزرگ)
شاخص توده بدنی در بارداری
غیرطبیعی بودن شاخص توده بدنی مادر در ابتدای بارداری و میزان وزن گیری در دوران بارداری می توانند منجر به عوارضی در مادر و جنین گردد. وزن گیری بیش از حد و کمتر از حد استاندارد، با توجه به شاخص توده بدنی اولیه مادر، هر دو می توانند یک بارداری طبیعی را عارضه دار نمایند.
زایمان زودرس، پارگی زودرس کیسه آب، غیرطبیعی بودن وزن مادر هنگام تولد و وقوع پره اکلامپسی، از عوارضی است که ممکن سات در زنان باردار دارای شاخص توده بدنی غیرطبیعی، رخ دهد.