زندگی ائمه علیهم السلام سراسر نور و درس است. در این میان اما به جنبه های تربیتی زندگی ایشان به شدت کم پرداخته شده است. استخراج الگوی صحیح زندگی از امامان شیعه، ما را در بهبود رفتار فردی و اجتماعی یاری خواهد کرد.
امام هادی (علیه السلام) دهمین رهبر آسمانی است که از سوی پیامبر گرامی (صلی الله علیه و آله) برای اداره امور امت اسلامی معرفی شده است. از نگاه پیروان اهل بیت(علیهم السلام) امامت و رهبری جامعه تا دوازده نسل بر اساس فرمان الهی و پیامبر (صلی الله علیه و آله) و امامان قبلی تعیین و به جامعه معرفی شده اند، در این زنجیر نورانی امام علی النقی معروف به امام هادی و ابوالحسن ثالث دهمین خورشید هدایت امت اسلامی است. این رهبر بزرگوار، فرزند امام جواد (علیه السلام) است. دوران زندگی امام هادی علیه السلام همزمان با حکومت بنی عباس و محرومیت افراد از ملاقات ها و حضور آسان ایشان در جامعه بوده است.
امام هادی علیه السلام و دانشمندان اهل سنت
همزمانی حیات شریف امام هادی علیه السلام با بسیاری از دانشمندان اهل سنت و اتفاقات دوران حکومت متوکل عباسی باعث شد تا عظمت و مرجعیّت تمام و کمال علمی - فقهی امام را اثبات گردد به گونه ای که بزرگان اهل سنت را به اعتراف درباره عظمت علمی، فقهی، اخلاقی و... امام هادی وادار کرد.
اسحاق بن ابراهیم طاطری
وی از دانشمندان بنام و مشهور است. در شرح حال امام هادی علیه السلام گفته است:امام هادی را از مدینه به طرف سامرا احضار کردند. زمانی که به منطقه ای به نام یاسرّیه حوالی بغداد رسیدند، اسحاق بن ابراهیم، والی بغداد، استقبال پرشور امام را مشاهده کرد بسیاری به استقبال امام آمده اند. با اینکه سفر امام با اطلاع قبلی نبود و استقبال باشکوهی از ایشان به عمل آمد که نشان دهنده جلالت قدر ایشان در میان مردم بود.
زندگی ائمه علیهم السلام سراسر نور و درس است. در این میان اما به جنبه های تربیتی زندگی ایشان به شدت کم پرداخته شده است. استخراج الگوی صحیح زندگی از امامان شیعه، ما را در بهبود رفتار فردی و اجتماعی یاری خواهد کرد
قاضی یحیی بن اکثم
هنگامی که فقها نزد واثق حضور داشتند، یحیی بن اکثم این سؤال را مطرح کرد که وقتی آدم (علیه السلام) به حج رفت، چه کسی سر او را تراشید؟ فقهای مجلس از پاسخ درماندند، واثق به آنها گفت: من کسی که جواب این سؤال را بداند، برای شما حاضر می کنم. سپس امام هادی (علیه السلام) را به مجلس فراخواند و سؤال یحیی بن اکثم را از آن حضرت پرسید. امام قرمود: همانا پدرم از جدم، از پدرش از جدّش نقل فرمود که رسول الله فرمود: جبرئیل مأمور شد تا یاقوتی را از بهشت برای حضرت آدم بیاورد، و آن را بر سر حضرت آدم کشید و موهای ایشان تراشیده شد؛ به گونه ای که نور سر حضرت آدم، تمامی اطراف را فرا گرفت.
خطیب بغدادی
خطیب بغدادی می نویسد: متوکل، در اوایل خلافت خود به مریضی سختی دچار شد و با خود نذر کرد که اگر از این مریضی نجات یابد، دینارهای زیادی را صدقه بدهد. زمانی که از مریضی جان سالم به در برد، فقها را گرد آورد و از آنها کسب تکلیف کرد که چه مقدار صدقه بدهد. فقها جواب های مختلفی ارائه کردند. متوکل دستور داد تا سؤال را به امام هادی (علیه السلام) عرضه کنند. امام در پاسخ فرمود: 38 دینار صدقه بدهد. بعضی از فقها از جواب امام شگفت زده شدند و برخی دیگر زبان به اعتراض گشودند و جواب امام را نپذیرفتند. خلیفه شخصی را به سوی امام فرستاد تا علت این حکم را بپرسد. امام فرمود: به این آیه استدلال کردم: خداوند شما مؤمنان را در جنگ های بسیاری یاری کرد، و از اهل بیت روایت شده که جریان ها، (سریه ها و غزوات) هشتاد و سه و جنگ حنین نیز هشتاد و چهارمین جنگ بوده است. اما با این حال خلیفه در انجام کار خیر هر چه بیشتر بپردازد، به نفع او است و در دنیاو آخرت مأجور خواهد بود.
نتیجه:
بدین ترتیب دانستیم که شان و منزلت حضرت امام هادی علیه السلام در میان مردم حتی در میان کسانی که از ایشان تبعیت نمی کردند چگونه بود و این منزلت حتی از دید اهل سنت انکار ناشدنی است.
منابع:
1. کتاب امام هادی علیه السلام به روایت اهل سنت
2. کتاب امام هادی علیه السلام را بهتر بشناسیم
محمد باعزم - تبیان