خور یکی از قدیمیترین روستاها و مناطق استان کرج است. این روستای خوش آبوهوا میزبان جاذبههای گردشگری بسیاری است که پیست اسکی خور فقط یک نمونه از آن است.
شهرک خور از روستاهای قدیمی شهرستان ساوجبلاغ با پیشینهای بیش از دوهزار سال است که در ناحیه سردسیری کوهستانهای شمال باختر شهر هشتگرد واقع و با رشد جمعیت و توسعه، این روستا تبدیل به شهرک شده است.
نام روستای خور به جهت داشتن آبوهوای خوب و مناسب، ابتدا خوب یا خرداد بوده که با مرور زمان به خور تبدیل شده است.
از دیدنیهای این روستا و منطقه اطراف آن میتوان به امامزاده سلیمان، تپهها و دره دو چنار، امامزاده برچشمه یا زبیده خاتون، برج و باروی قلعه خور و چنار ۸۰۰ سالهاش اشاره کرد.
امامزاده سلیمان، از نوادگان امام زینالعابدین است که بقعه این امامزاده در محدوده داخل روستای خور قرار گرفته است و قدمت بنای کنونی آن به دوران صفویه بازمیگردد.
در نزدیکی محوطه مسجد جامع نیز چناری ۸۰۰ ساله وجود دارد که سندی زنده از تاریخی بودن منطقه است.
از محوطه برج و باروی قلعه خور، بخش بسیار کوچکی باقی مانده است که با بررسیهای انجام شده یکی از برجهای این قلعه تا سال ۱۳۴۰ نیز پابرجا بوده که متأسفانه امروزه بخشی کوچک از آن باقی است.
در مرکز روستا گورستانی قدیمی قرار دارد که در آنجا نیز آثار سنگهایی با قدمت ۶۰۰ تا ۷۰۰ سال با نام اشخاصی که پسوندهای منتصب به خور دارند یافت میشود. یکی از ویژگیهای منحصربهفرد این روستا همجواری با آبشار خور است که جزو مناطق ویژه طبیعت ایران است و بلندی آن به ۶۰ متر میرسد.
پیست اسکی خور هم در نزدیکی روستای خور قرار دارد که بزرگترین پیست اسکی ایران محسوب میشود.
پیست اسکی خور
پیست اسکی خور با بلندای ۲۸۰۰ تا ۳۰۰۰ متر از سطح دریا در نزدیکی سد امیرکبیر (سد کرج) جای دارد.
تأسیس و افتتاح این پیست به قبل از انقلاب، اوایل دهه ۱۳۵۰ شمسی برمیگردد. پس از انقلاب و با شروع جنگ تحمیلی به مدت چند سال تعطیل بوده، اما پس از آن با تفویض اختیارات و مدیریت جدید مجدداً شروع به کار کرد. در سال ۱۳۸۸ با تغییر در شیوه مدیریت و تفویض اختیارات مربوطه آغاز به کار کرد.
این پیست دو مسير ۱۸۵۰ متری و ۳۵۰ متری است و گنجایش روزانه ۱۳۰۰ اسکیباز را دارد. پیست اسکی خور هم اکنون در طول هفته برای استفاده همگانی آماده است. امکانات بالابری این پیست یک تلهاسکی بشقابی است.
این پیست دارای یک دستگاه تله اسکی بشقابی، یک دستگاه برف کوب و یک رستوران است. همچنین چشمانداز زیبا و بکر این پیست، توجه بازدیدکنندگان را در چهار فصل سال به خود جلب کرده است.
در این پیست، آموزش اسکی و اسنوبرد توسط مربی در محل پیست صورت میگیرد. بیرون از محوطه پیست، مکانی برای سرسره بازی با تیوپ در نظر گرفته شده که در واقع این نقطه را میتوان شلوغترین و پرطرفدارترین بخش مجموعه به حساب آورد.
بخش تیوپسواری خارج از حیطه و نظارت مدیریت پیست خور بوده و ظاهرا زیر نظر شورای روستای خور است. بنا به گفته مدیریت پیست، به دلیل خطرناک و غیر استاندارد بودن این فعالیت، حتی در برههای از زمان با دخالت نیروی انتظامی جلوی آن گرفته شده، اما مجددا فعالیت آن از سر گرفته شده است!
با تمام خطراتی که این فعالیت دارد، اما آخر هفتهها، خانوادهها و جوانان زیادی با تیوپهای شخصی یا اجارهای در این مکان به سرسره بازی مشغول میشوند. به دلیل ناهموار بودن مسیرها، سر خوردن با تیوپ در آن بسیار غیر ایمن و خطرناک است. آمار رسمی از تعداد آسیب دیدگان در دسترس نیست، اما به گفته یکی از مسئولان پیست، متأسفانه هر ساله تعدادی از افراد در این مکان آسیب میبینند.
با وجود موقعیت جغرافیایی پیستهای اسکی خور و دیزین در استان البرز، فعاليت و نظارت بر این دو پيست هم اکنون زير سرپرستی تربیت بدنی استان تهران انجام میشود.
مسیر دسترسی به پیست
برای رسیدن به پیست اسکی خور، کیلومتر ۱۵ جاده کرج-چالوس ، پیش از تأسیسات سد کرج (سد امیرکبیر)، با مشاهده تابلوی خوزنکلا، باید مسیر را از راه فرعی به سمت شرق در پیش بگیرید. با ورود به این جاده فرعی تابلوی «پیست اسکی خور» شما را تا مقصد راهنمایی میکند. طول این جاده کوهستانی زیبا تا پیست اسکی خور ۱۵ کیلومتر است.
ساعت کار پیست در ایام هفته: ۸:۳۰ الی ۱۳:۰۰ و در ایام تعطیل و پنجشنبه و جمعه ۸:۳۰ تا۱۴:۳۰ است.