محققان معتقدند که مصرف بروکلی و امگا ۳ها قدرت بدن را در برابر آلودگی هوا بالا میبرند.
روزنامه آرمان:
تاثیر آب بروکلی
در این تحقیق محققان مشاهده کردند مصرف نصف لیوان آب بروکلی باعث شد که این داوطلبها به میزان بیشتری بنزن و آکرولئین دفع کنند. باید بدانید که بنزن سرطانزاست و آکرولئین نیز باعث تحریک ریهها میشود.
بررسیها نشان داد که داوطلبهایی که نوشیدنی بروکلی دریافت کردند ۶۱ درصد بیشتر از گروه کنترل، بنزن دفع کردند و میزان آکرولئین دفع شده نیز ۲۳ درصد تخمی زده شد. محققان اعلام کردند که تاثیر آب بروکلی از همان روز اول شروع مصرف دیده میشود.
تاثیر بروکلی در طولانی مدت
بروکلی یکی از اعضای سودمند خانواده کلمها است که شامل انواع کلمهای دیگر مانند گل کلم، کلم برگ و غیره نیز میشوند. این کلمها خطر بروز بیماریهایی مانند سرطان را کاهش میدهند.بروکلی یکی از منابع گلوکورافانین است. این ترکیب زمانی که بروکلی جویده میشود و یا به صورت آب آن مصرف میشود سولفورافان تولید میکند. سولفورافانها نیز باعث تحریک تولید آنزیمهایی میشوند که برخی ترکیبات سمی و سرطان زا را از بدن دفع میکنند.
این بررسی نشان داد که مصرف بروکلی یک روش کم هزینه؛ ساده و سالم برای کاهش خطر بروز بیماریهای جدی ناشی از آلودگی هوا در طولانی مدت میشود. حال اگر نمیتوانید تلاشی برای کاهش آلودگی هوا و حمایت از محیط زیست بکنید حداقل مصرف بروکلیتان را بالا ببرید تا بدنتان کمتر از آسیبهای جدی ترکیبات شیمیایی ناشی از آلودگی هوا رنج ببرد.
امگا ۳ها
مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ برای مقابله با اثرات منفی آلودگی هوا در بدن موثر است. نتایج یک بررسی آمریکایی که در مجله Environmental health perspectives به چاپ رسیده است نشان میدهد که امگا ۳های موجود در برخی ماهیها از بدن در برابر رادیکالهای آزاد ناشی از ذرات معلق در هوای آلوده محافظت میکنند. این ذرات بهخصوص به قلب و رگهای خونی آسیب زیادی وارد میکنند.محققان روی ۵۲ داوطلب ساکن خانه سالمندان نیز بررسیهایی آغاز کردند. این افراد به این دلیل انتخاب شدند که در منطقه ای با میزان آلودگی زیاد ساکن بودند.
ماهی
در ماههای اول دانشمندان میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی شرکت کنندهها را بررسی کردند. وظیفه این آنزیمها مقابله با ذرات ریز موجود در هواست. سپس داوطلبها به دو گروه تقسیم شدند. به رژیم غذایی روزمره گروهی از شرکت کنندهها روغن سویا و به گروهی دیگر روغن ماهی اضافه شد. روغن ماهی حاوی امگا ۳ است. بعد از ۴ ماه بررسی مشخص شد که فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی گروهی که مکمل روغن ماهی دریافت کرده بودند به میزان ۴۹ درصد افزایش یافته است.فعالیت آنزیمی گروهی که روغن سویا دریافت کرده بودند نیز ۲۳ درصد افزایش داشت. اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهیهایی مانند ماهی آزاد، ماهی ساردین و ماهی خال مخالی وجود دارد.
حتما میدانید که چین یکی از آلوده ترین کشورها ست. محققان آمریکایی یک گروه تحقیقاتی را برای بررسی تاثیر یک ماده غذایی برای کاهش اثرات آلودگی در این ناحیه آماده کردند. این ماده غذایی در واقع آب بروکلی بود که میتواند ترکیبات سرطان زا و تحریککننده ای که در بدن تجمع کرده است را دفع کند. محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف آب بروکلی باعث دفع سریع ترکیبات سرطان زایی تجمع یافته در بدن میشود. نتایج این پژوهش تشویقی است برای مصرف بیشتر بروکلی تا هرچه بیشتر از خواص بی نظیر این سبزی مفید بهرهمند شوید.
متاسفانه هم اکنون هوای اکثر کشورها و شهرها آلوده است و این مساله مشکلی برای سلامت عمومی است. به همین دلیل محققان و دانشمندان به دنبال روشهایی کم هزینه برای کاهش اثرات منفی آن و مراقبت از سلامتی افراد هستند. در این راستا محققان آمریکایی به استراتژی تغذیه به عنوان بخشی از برنامه مراقبتی کلی از افراد توجه ویژهای نشان داده اند.
آنها ۲۹۱ داوطلب چینی را به مدت ۱۲ هفته تحت نظر گرفته و به آنها نوشیدنی بروکلی دادند. این داوطلبان همگی کشاورزان و ساکن ۵۰ کیلومتری شانگهای بودند که یکی از صنعتی ترین و آلودهترین مناطق چین محسوب میشود. گروه کنترل آب تصفیه شده و همچنین آب آناناس و آب لیموترش مصرف کردند. دیگر داوطلبها نیز علاوه بر موارد اشاره شده پودری حل شده در آب که از جوانه بروکلی گرفته شده بود نیز مصرف کردند.
حرف آخر
توصیه آخر اینکه علاوه بر مصرف زیاد میوهها و سبزیجات از هر نوع و مصرف مایعات فراوان و شیر و غیره سعی کنید مصرف بروکلی و ماهی را نیز در برنامه روزانه تان افزایش دهید. در روزهای بسیار آلوده از انجام فعالیت و تحرکی بدنی شدید بپرهیزید. حتما از ماسک استفاده کنید و اگر لازم نیست از منزل خارج نشوید.