0

سالروز کشف حجاب

 
gh_golpa
gh_golpa
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1388 
تعداد پست ها : 1224
محل سکونت : اصفهان

سالروز کشف حجاب

واژه حجاب در لغت و اصطلاح

حجاب در لغت به معناي پرده، پوشش و حايل است. در کتاب لسان العرب درباره معاني آن چنين آمده است: «حجاب به معناي پوشش است. زن محجوبه يعني زني که به وسيله‏اي پوشيده شده است». در زبان فارسي نيز براي کلمه حجاب معاني متفاوتي نقل شده است. فرهنگ ‏هاي معين و عميد براي واژه حجاب معاني زير را عرضه کرده‏اند: پرده، سِتر، نقابي که زنان چهره خود را بدان پوشانند، روي‏بند، و چادري که زنان سرتاپاي خود را بدان پوشانند. علاوه بر معاني فوق، در لغت، معاني ديگري نيز براي واژه حجاب ذکر شده است. واژه حجاب در اصطلاح ديني به معناي «پوشش مخصوص زنان» به کار مي ‏رود.

واژه حجاب در نگاه شهيد مطهري

«حجاب» واژه‏اي است عربي که داراي معاني مختلفي در لغت و اصطلاح است. شهيد مطهري(ره) در بيانات محققانه خود در اين زمينه، چنين نگاشته‏اند: «کلمه حجاب هم به معني پوشيدن است و هم به معني پرده و حجاب. بيشتر استعمالش به معني پرده است. اين کلمه از آن جهت مفهوم پوشش مي ‏دهد که پرده، وسيله پوشش است و شايد بتوان گفت که به حسب اصل لغت، هر پوششي حجاب نيست؛ آن پوشش حجاب ناميده مي ‏شود که از طريق پشت پرده واقع شدن صورت گيرد. استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن، يک اصطلاح نسبتا جديد است. در قديم و مخصوصا در اصطلاح فقها، کلمه«ستر» ـ که به معني پوشش است ـ به کار رفته است. بهتر اين بود که اين کلمه عوض نمي ‏شد و ما هميشه همان کلمه«پوشش» را به کار مي ‏برديم؛ زيرا معني شايع لغت حجاب، پرده است و اگر در مورد پوشش به کار برده مي‏ شود به اعتبار پشت پرده واقع شدن زن است و همين امر موجب شده که عده زيادي گمان کنند که اسلام خواسته است زن هميشه پشت پرده و در خانه محبوس باشد و بيرون نرود».

بانوان و حفظ عفت عمومي(با تکيه بر ديدگاه امام)

حضرت امام خميني(ره) بارها بر وظايف و مسئوليت‏ هاي اجتماعي بانوان تأکيد ورزيده‏اند و در عين حال حفظ شئون ديني را يادآور شده‏اند. ايشان مي ‏فرمايند: «امروز بايد خانم‏ها وظايف اجتماعي خودشان را و وظايف ديني خودشان را بايد عمل بکنند و عفت عمومي را حفظ بکنند و روي آن عفت عمومي، کارهاي اجتماعي و سياسي را انجام دهند».

زنِ بدحجاب در نگاه امام(ره)

بنيان‏گذار جمهوري اسلامي، حضرت امام خميني(ره)، زن‏ ها را به تقوا سفارش و از ملعبه قرار گرفتن به شدت نهي کرده و فرموده است: «از جنايت‏ هاي بزرگي که به ملت ما شد... بانوان ما را ملعبه کردند. بانوان ما را مثل عروسک ‏ها کردند. اين ها مي‏ خواستند زن را مثل شي‏ء، مثل يک چيز، مثل يک متاع، به اين دست و آن دست بگذارند. زن هم بايد از فساد اجتناب کند. زن‏ ها نبايد ملعبه جوان ‏هاي هرزه بشوند. زن‏ ها نبايد مقام خودشان را منحط کنند و خداي‏ ناخواسته بزک‏ کرده بيرون بيايند و در انظار مردم فاسد قرار گيرند. زن‏ ها بايد تقوا داشته باشند. زن‏ ها اختيار دارند، همان ‏طوري که مردها اختيار دارند. آن ها که زن‏ ها را مي ‏خواهند ملعبه مردان و ملعبه جوانان فاسد قرار بدهند جنايتکارند. زن‏ ها نبايد گول بخورند. زن گمان نکند اين مقام زن است که بزک‏ کرده بيرون برود با سرِ باز و لخت. اين مقام زن نيست. اين عروسک بازي است نه زن. زن آدم‏ساز است؛ زن مربي است».

بهترين نوع حجاب در نگاه رهبر معظم انقلاب

مقام معظم رهبري حضرت آيت‏الله خامنه‏اي، مدظله‏العالي، درباره عدم رعايت شئون زن فرموده‏اند: «آيا جنايتي از اين بزرگ ‏تر نسبت به زن هست که زن را با آرايش، مد، و جلوه‏گري زيورآلات سرگرم کنند و از او به عنوان يک ابزار و وسيله استفاده کنند؟ امروز سر و سينه را از زيورآلات پرکردن و آرايش و مد و لباس را بت خود قرار دادن براي زن انقلابي مسلمان ايران ننگ است چادر بهترين نوع حجاب و نشانه ملي ماست».

اي زن به تو از فاطمه اين گونه خطاب است
ارزنده‏ترين زينت زن حفظ حجاب است 
فرمان خدا، قول نبي، نصّ کتاب است
از بهر زنان، افضلِ طاعات، حجاب است 

حجاب از ديدگاه استاد مسلمان انگليسي زبان

فلسفه حجابْ حفظ ارزش والاي زن است و از همين روست که خداوند پوشش ديني را بر او واجب و نگاه به بدن و موي سر او را حرام فرموده است. خانم«فاطمه دولان» استادِ مسلمانِ انگليسي ‏زبان مي ‏گويد: من به عنوان کسي که در کشور غربي زندگي کرده است مي‏ فهمم که فلسفه حجاب چيست. وجود حجاب باعث مي ‏شود که زن ارزش خود را از حد کالايي تجارتي و يا وسيله‏اي براي بهره‏ دهي بيشتر، بالا ببرد و هم خود براي خويش ارزش قائل باشد و هم جامعه را وادار به احترام کند.

حجاب، سنگر و سلاح

حجاب آمده است تا تقوا و ايمان را به بشر باز گرداند. حجاب آمده است تا عزّت و شرف و حميت و غيرت را به امت اسلام و جهان باز گرداند. حجاب شعاري زيبا و برخاسته از شعوري والاست. حجاب سلاح است و پاسخ به فساد و دنياي غرب. حجاب آمده است تا چگونه زن بودن را به جامعه بشري بياموزد. حجاب آمده است تا بار ديگر انسان اسير و آواره را به خانه تقوا و بهشت انسانيت باز گرداند. حجاب نه لباس و جامه، که سلاح و برنامه است و امروز دنياي استکبار از اين سلاح ساده و برنامه پاکيزه به هراس افتاده است. پس اي خواهر من، حجاب تو سنگر و سلاح توست که دنياي تبهکاران را نشانه گرفته و دل ستمگران را به لرزه انداخته است. اين سنگر و سلاح را پاس بدار.

در صدف حجاب

زن از ديدگاه اسلام داراي شخصيتي شايسته و رسالت و موقعيتي الهي است که مي ‏تواند مدارج کمال را طي کرده، مراتب عالي انسانيت را باز يابد و مصداق تحقق فلسفه خلقت يعني خليفگي خدا شود. وجود زن زينت ‏بخش آفرينش انسان است و افق روح او تجلي‏گاه رحمت. دامنِ زن مدرسه بشر است و کمال مرد بدون او ممکن نيست. زن مظهر ظرافت و جمال آفرينش است. اصلاح جامعه در گرو تقواي زن، و محيط خانواده محل درس اوست و بر همين اساس زن مربي بشر است و مي‏ تواند با تربيت فرزندي، امتي را رهايي بخشد. جايگاه والاي اين گوهر آفرينش اقتضا دارد که در صدف حجاب قرار گيرد تا ارزش ‏هاي او حفظ شود و اين است فلسفه پوششي که خداي حکيم براي انسان واجب کرده است.

پيام عفت

بي ‏ترديد، پوشش ديني، پيام عفت، شخصيت و خداترسي زن مسلمان است و مردان جامعه نه تنها به چنين بانويي چشم طمع نخواهند داشت که پاکي و نجابت او را مي ‏ستايند. از طرفي بدن او در سايه حجابي که دارد از چشم نامحرم پوشيده خواهد بود. در اين صورت است که زن در سنگر حجابِ خود از تير نگاه‏ هاي زهرآلود و سخنان آزار دهنده و برخورد هاي اراذل جامعه مصون خواهد بود و امنيت و آرامش دروني او برقرار خواهد شد.

جسم فروپوش چو دُر در صدف /  تا نشوي تير نگه را هدف 

قرآن کريم نيز در اين باره چنين فرموده است: «اي پيامبر، به زنان و دخترانت و زن‏ هاي مؤمن بگو خود را با ساتري بلند بپوشانند که اين پوشش براي آن‏ که به عفت شناخته شوند بهتر است تا(از تعرض هوس‏ رانان) آزار نبينند».

نمايشگر سيماي زيباي دنياي ايمان

زن چه نيکو مقامي دارد که فاطمه(س) از افق او تجلي کرد و مريم و زينب از آسمان او درخشيدند و آسيه و خديجه از هستي او طلوع کردند. پس اي زن، گوهر وجود خود را به صدف حجاب زينت‏ بخش که حجاب اسلامي از جلوه ‏هاي زيباي بندگي است. حجاب، نمايشگر سيماي زيباي ايمان است. حجاب، هديه والاي خون ‏هاي شهيدان است و شمشيري برّان بر دنياي تبهکاران. حجاب آمده است تا فرهنگ برهنگي را بزدايد و گناه را بميراند و پليدي را بسوزاند و ايمان و اسلام و تقوا را باز گرداند. حجاب آمده است تا فرهنگ فساد را بسوزاند و فرمان خداوند را جاري سازد. حجاب آمده است تا رنگي جهاني پيدا کند و فرهنگي آسماني بيافريند. سلام بر حجاب، کوبنده تبهکاران، و درود بر عفاف، يار و ياور پرهيزکاران.

پوشش معنادار

زنِ پوشيده از بين هواي نفس و خدا، خدا را برگزيده است و از بين احکام دين و خواسته ‏هاي نفس، به احکام دين رو کرده است. چنين انتخابي به روحيه، تفکر و عمل او حال و هواي ديگري مي ‏بخشد و به پوشش او معنا مي ‏دهد و آن را عملي منطقي، خداپسندانه و در مسير حرکت ‏هاي تکاملي او قرار مي‏ دهد که به زيبايي ‏هاي دروني او تجلي بخشيده است. امام باقر(ع) از قول خداوند عزوجل فرموده است: «به عزت و جلال و بزرگي و بلنداي مقامم سوگند که بنده مؤمني مرا در امري از دنيا بر هواي خود بر نمي ‏گزيند، مگر اين که او را غني کرده، خواهش او را در آخرتش قرار مي ‏دهم و آسمان ‏ها و زمين را عهده ‏دار روزي ‏اش مي ‏کنم».

حجاب و مصونيت

پوشش ديني نگهبان زن از نگاه‏ هاي آلوده و آسيب ‏هاي احتمالي است که به زن مصونيت و آرامش مي ‏بخشد. هرچه اين پوشش کامل ‏تر شود، ايمن بخشي آن بالاتر مي‏ رود. بنابراين، امنيت و آرامش خاطر از آثار بارز حجاب اسلامي به شمار مي ‏رود.

حجاب و تکريم

منظره زيباي حجاب اسلامي که از عمق ايمان و پاکي زنان سرچشمه مي ‏گيرد، هر مردي را به کرنش و تحسين وا مي ‏دارد؛ چه اين پوشش به انتخاب رب العالمين بوده است و پوشش ‏هاي مهيج محصول انتخاب وسوسه ‏آميز کسي است که از درگاه خداوند رانده شد.

حجاب و سلامت

بدون شک حجابْ زن را از آفات و بيماري ‏هاي بسياري بيمه مي‏ کند و مي ‏تواند طراوت و جمال او را پايدار سازد. دشواري حجاب بهايي است که زن براي تأمين سلامت خود مي ‏پردازد؛ زيرا حجاب پرده‏اي است که از ورود تيرهاي نگاه، سخنان بيهوده، و روييدن علف ‏هاي هرز جامعه به درون محيط امن او جلوگيري مي‏ کند. مستر همفر انگليسي مي ‏گويد: زنانِ داراي حجاب محکم‏اند که نفوذ فساد در ميانشان ممکن نيست. به همين علت است که اسلام اولين شرط حضور زن در جامعه را رعايت پوشش ديني اعلام کرده است.

حجاب و مبارزه با تهاجم فرهنگي

غرب که خود در آتش فساد و تباهي مي ‏سوزد و در آستانه نابودي کامل است، سعي جدي در به تباهي کشاندن جوامع اسلامي دارد تا از اين طريق به اهداف شوم استعماري خود دست يابد. از اين رو حجابْ ‏ستيزي از اهداف مهم تهاجم فرهنگي غرب به شمار مي ‏رود. پوشش ديني همواره آماج تير هاي زهرآگين فرهنگي دشمنان اسلام قرار گرفته است. آنان همواره در برداشتن خاکريز بزرگ حجاب جديت کامل داشته‏اند؛ زيرا پوشش ديني را سدي بزرگ در برابر تهاجم فرهنگي خويش مي ‏دانند که آن ها را از نيل به مطامع فرهنگي و اقتصادي ‏شان باز مي‏ دارد. اگر قلعه مستحکمِ حجابِ زنِ مسلمان فتح شود، راه بردگي جامعه اسلامي هموار خواهد شد. اين است که مي ‏بينيم زنان مسلمان هرگز خود را تسليم اهداف شوم استعمار نمي ‏کنند؛ بلکه به عنوان نيروهاي فرهنگي همواره سدي محکم در برابر آنان پديد آورده‏اند؛ به گونه‏اي که امروزه پوشش ديني پادزهر تهاجم فرهنگي غرب تلقي مي ‏شود.

حجاب، غنچه درخت تسليم

خواهرم! نيک بدان که دين گلستان ارزش‏ هاست و حجاب غنچه نوشکفته درخت تسليم است. در بوستان محمدي خود را به اين غنچه زيبا آراسته دار، که حجاب زيور تو و تو زينت آفرينشي. خواهرم، حجاب اسلامي نماد حضور حماسي زن در جامعه است که قلب استعمارگران از هيمنه‏اش در بيم و هراس است؛ چرا که پوشش ديني آينه تمام ‏نماي عصيان در برابر شيطان و تسليم در پيشگاه خداوند است. خواهرم، فاطمه(س) صراط مستقيم زن مسلمان است و پوشيدگي نمود بارز مکتب اوست. پس بکوش تا بر محور فاطمه بگردي که حضرتش فرمود: «بهترين چيز براي زن آن است که به مردي نگاه نکند و مردي او را نبيند».

لباس عشق به خدا

اي ساکن ديار حجب و حيا، چه عارفانه به ميدان آمده‏اي! پوشش ديني تو پاکانِ روزگار را به شوق آورده است؛ چرا که اين پوشش از زره جنگاوران ميدان رزم بسي والاتر است که آن زرهِ ميدان جهاد اصغر است و حجاب تو زرهِ آوردگاه جهاد اکبر. اي ساکن وادي عشق که خدا را معشوق خود ساخته‏اي، دانسته بودم که عاشقْ انتخاب هايش را به معشوق وا مي ‏گذارد و ديدم که خلعت زيباي حجابت به انتخاب معشوق تو بوده است. پس مبارک بادت حجاب اسلامي که لباس عشق به خداست.

حجاب برتر

چادر بارزترين نمود حجاب اسلامي در عصر حاضر است که ريشه در قرآن و سيره اهل بيت به ويژه فاطمه(س) دارد. پيامبر اکرم(ص) چادر را به عنوان يکي از اقلام نوزده گانه ضروري جهيزيه براي دخترش زهرا قرار داد. چادر مشکي بهترين و سالم‏ترين پوشش زن مسلمان است که سراسر حجم بدن او را با وقاري خاص و يکنواخت مي ‏پوشاند. از همين رو چادر حجاب برتر و کامل‏ترين نوع پوشش زن مسلمان است. قرآن کريم مي ‏فرمايد: «اي پيامبر، به زنان و دخترانت و به زنان مؤمن بگو خود را با«جلباب» بپوشانند. اکثر مفسران و لغويان جلباب را به معناي چادر و عبا معنا کرده‏اند. بنابراين، توصيه بزرگان دين و پيش از همه قرآن کريم بر استفاده از چادر نشان دهنده آثار و امتيازات فراوان اين پوشش شکوهمند است. چادر داراي بيشترين بار فرهنگي حيا و عفاف است که بيش از هر پوششي دست رد بر سينه نامحرم مي ‏زند، و بزرگواري و تواضع زن را در برابر احکام اسلام و ارزش‏ هاي اخلاقي آشکار مي ‏سازد.

انقلاب چادرها

بدون شک آوردن بانوان به صحنه انقلاب و ميدان مبارزه يکي از هنرهاي امام راحل(ره) بود. هنر امام اين بود که نه ضرورت حضور اجتماعي و سازنده بانوان در سرنوشت خود و جامعه را فداي يکسونگري و تنگ ‏نظري به دين و جايگاه زن کرد و نه به عذر مبارزه و حضور بانوان در صحنه‏ هاي مختلف آن، چارچوب‏ هاي شرعي و شئون مورد نظر شريعت در روابط اجتماعي بانوان را ناديده گرفت. در نگاه امام شخصيت اجتماعي و کرامت انساني زن مسلمان و حضور سازنده او در جامعه و نقش کامل وي در تبيين سرنوشت خود، تنها با حفظ همه مسائل شرعي، ممکن است.

پوشش کامل

پيامبر گرامي اسلام(ص) علاوه بر تأکيداتي که بر رعايت حجاب داشته‏اند، با ارائه راه ‏کارهايي، جامعه اسلامي را به سوي تهذيب و پاکي رهنمون شده‏اند؛ به عنوان نمونه، روزي اسما دختر ابوبکر ـ که خواهر زن پيامبر بود ـ با لباس نامناسبي به خانه پيامبر آمد، پيامبر(ص) روي خود را از او برگرداند و فرمود: اي اسما، زن وقتي به حد بلوغ رسيد نبايد جايي از بدن و اندامش ديده شود، مگر صورت و دست‏ ها.

سيره عملي زنان مسلمان در مورد حجاب

از زمان نزول آيات وجوب حجاب، زنان مسلمان در رعايت اين قانون الهي نهايت تلاش خود را به کار برده‏اند و اين شيوه نيکو هم‏ چنان در بين زنان مسلمان استمرار دارد. دستور اسلام در بين زنان تحوّلي چشم ‏گير ايجاد کرد. ام سلمه، همسر پيامبر، در مورد اين تحوّل ـ که با ستايش او از زنان انصار همراه است ـ چنين مي‏ گويد: مرحبا به زنان انصار! همين که آيه سوره احزاب نازل شد يک نفر از آنان ديده نشد که چون گذشته بيرون بيايد.

عفاف از منظر امام خميني(ره)

امام خميني(ره) طي سفارش ‏هاي متعدد درباره عفاف، زنان جامعه اسلامي را به تبعيت از حضرت زهرا(س) فراخوانده، مي‏ فرمايند: «بانوان محترم ايران ثابت کردند که در دژ محکم عفت و عصمت هستند و جوانان صحيح و نيرومند و دختران عفيف و متعهد، به کشور تسليم خواهند کرد و هيچ ‏گاه در آن راه‏ هايي که قدرت ‏هاي بزرگ براي تباه کردن کشور، پيش پاي آن ها گذاشته بودند، نخواهند رفت».
«زن ‏ها بايد در ميدان زهد و تقوا و عفاف و تحصيل و مجاهده و دفاع از اسلام، از حضرت زهرا(س) تبعيت کنند».

رابطه حيا و حجاب

حيا عامل بازدارنده‏اي است که موجب پاي‏ بند شدن انسان به قوانين دين مي ‏شود. حيا عامل حفظ دختران و پسران از تن دادن به انحراف‏ ها و آسيب ‏هاي اجتماعي است. امام صادق(ع) فرمود: «بعضي از مردم اگر حيا نداشتند، حق پدر و مادر و حق ارحام و بستگان خود را رعايت نمي ‏کردند و اگر حيا و ترس از ملامت مردم نمي ‏بود، هيچ امانتي را به صاحب آن بر نمي‏ گرداندند و از هيچ فحشا و بي‏ عفتي چشم‏ پوشي نمي‏ کردند».

بي ‏حجابي، عامل طلاق و جدايي

آمارهاي قطعي و مستند نشان مي ‏دهد که با افزايش بي‏ حجابي در جهان، طلاق و ازهم‏گسيختگي خانواده در دنيا مدام رو به افزايش است؛ چرا که به قول باباطاهر«هر آن چه ديده بيند، دل کند ياد» و هر آن چه دل از آن ياد کند به هر قيمتي که باشد در پي آن خواهد رفت. ولي در محيطي که فرهنگ حجاب و عفاف، مطرح است، همسران، متعلق به يکديگرند و احساسات و عواطفشان مخصوص يکديگر است و پيوندهاي قلبي عميق و مستحکم در خانواده حاکم است.

کيفيت حجاب

پوشش واقعي پوششي است که بدن انسان را از نامحرمان بپوشاند و نازک و بدن ‏نما نباشد. علي(ع) فرمود: «از لباس نازک بپرهيزيد؛ زيرا کسي که لباسش نازک است ايمانش هم ضعيف و کم ‏رنگ است».

اختلاط از منظر رسول خدا(ص)

اسلام در عين اين که به زنان، اجازه شرکت در اجتماع را مي‏ دهد، از اختلاط با مردان نهي فرموده است. پيامبر(ص) در زمان حيات خويش دستور داد که براي زنان، درِ ورودي جداگانه‏اي به مسجد النبي بسازند که هنوز هم به نام«باب النساء» خوانده مي ‏شود. پيغمبر(ص) هم‏ چنين دستور داد که شب‏ هنگام پس از اتمام نماز، ابتدا زن‏ ها و سپس مردها از مسجد خارج شوند و در مسير کوچه و خيابان، زنان از کنار، و مردان از وسط حرکت کنند. روزي رسول خدا ديد مردان و زنان با هم از مسجد بيرون آمدند. خطاب به زن‏ ها فرمود: «بهتر است که شما صبر کنيد تا مردها بروند، سپس شما برويد».

اختلاط از ديدگاه شهيد مطهري

متفکر بزرگ شهيد مطهري(ره) فرهنگ اختلاط را مغاير با سنت‏ هاي اسلامي و نبوي دانسته، خطر آن را اين ‏گونه بازگو مي ‏فرمايند: «جامعه امروزي، زيان‏ هاي اجتماع مختلط را به چشم خود مي ‏بيند. چه لزومي دارد که زنان، فعاليت‏ هاي اجتماعي خود را به اصطلاح، دوشادوش مردان انجام دهند؟ آيا اگر در دو صف جداگانه انجام دهند، نقصي در فعاليت کار آنان رخ مي ‏دهد؟ اثر اين دوشادوشي‏ ها اين است که هر دو همدوش را از کار باز مي‏ دارد و هر يک را به جاي توجه به کار، متوجه همدوش مي‏ کند».

تفاوت عفاف و حجاب

ما پيوسته سخن از حجاب گفته يا شنيده‏ايم، ولي مسأله اصلي و بنيادين، عفت است. عفت فراتر و برتر از حجاب است. حجاب، همان پوشش ويژه و عفت، گونه‏اي خصلت و بينش و منش است. حجاب، پوششي بيروني است، ولي عفت، هم پوشش بيروني و هم پوشش دروني است. حجاب مي ‏تواند ريايي، تحميلي يا ظاهري باشد، ولي عفت، خصلت و ارزشي اختياري است. عفت، نمودهاي گوناگوني دارد؛ از جمله: عفت در نگاه، عفت در سخن، عفت در شهوت و... ممکن است کسي حجاب مناسب داشته باشد ولي در نگاه يا سخن گفتن عفت نداشته باشد که اين خود نمونه حجاب بدون عفت است. بنابراين براي سالم ‏سازي جامعه بايد به دنبال عفت عمومي باشيم تا حجاب آگاهانه گسترش يابد.

عفاف از ديدگاه پيامبر(ص)

پيامبر گرامي اسلام(ص) که از وي به عنوان مظهر عفاف ياد مي‏ کنيم، تلاش بسياري براي حاکميت عفاف و پاک ‏دامني کرد تا جامعه‏اي بسازد که در آن، عفاف و پاکي، ارزش، و بي ‏عفتي، ضدارزش به شمار آيد. پيامبر(ص) در جريان بيعت با زنان مکه از آنان پيمان گرفت که پاسدار پاک ‏دامني و عفاف باشند و فرمودند: «زنان با مردان نامحرم نبايد در خلوت بنشينند». از اين رو وقتي به پيامبر خبر رسيد که در مدينه دو نفر با نام‏هاي«هبت» و«ماتع» ـ که از افراد هرزه هستند ـ نزد مردان نشسته، از اوصاف زنان و لباس ‏هاي آنان حرف مي ‏زنند و با سخنان شهوت‏انگيز هوس ‏هاي آلوده را تحريک، و به حريم عفاف تجاوز مي‏کنند، آن ها را احضار و به محلي به نام«العوايا» تبعيد کرد؛ به گونه‏اي که آن ها فقط روزهاي جمعه براي خريد غذا و لوازم ضروري به مدينه مي آمدند و سپس به تبعيدگاه شان باز مي‏گشتند.

شناساندن مقام واقعي زن

زني که از مقام و ارزش ‏هاي واقعي خود آگاهي يابد و فلسفه حجاب را از ديدگاه اسلامي بداند و در انتخاب حجاب، ريشه‏اي برخورد کند نه موروثي، ديگر حجاب را حصار و زندان تلقي نمي‏کند؛ بلکه آن را براي خويش وقار و متانت مي ‏يابد. وقتي آگاهي افراد جامعه نسبت به ضرورت حجاب بالا رفت، ديگر نيازي نيست که نيرويي تهديدآميز از بيرون، زنان را مجبور به رعايت حجاب سازد. چنين زني حتي اگر در فاسدترين مکان ‏ها قرار بگيرد با شهامت و آگاهي و بدون توجه به عقايد ديگران، حجاب و عفت خويش را حفظ خواهد کرد.

حجاب در ايران

از ديرباز، زنان ايران داراي حجاب کامل بوده‏اند. مطالعه فرهنگ پوشاک مردم ايران در طول تاريخ نشان مي ‏دهد که زنان شريف ايران حجاب را به عنوان ارزشي والا پاس داشته و بدان افتخار مي ‏کردند و همگان در مجامع عمومي با پوششي کامل ظاهر مي ‏شده‏اند. ادبيات، آثار باستاني و نقوش به‏ جاي مانده از آن دوران، هريک به خوبي نشان اهميت و جايگاه عظيم و والاي حجاب در ميان زنان نجيب ايراني است؛ به عنوان نمونه درباره حجاب زنان ايراني در دوره اشکانيان چنين آمده است: لباس زنان اشکاني پيراهني بلند تا روي زمين، گشاد، پُرچين، آستين ‏دار و يقه‏راست بوده است. پيراهن ديگري داشته‏اند که روي اولي مي ‏پوشيدند و قد اين يکي، نسبت به اوّلي کوتاه، و هم‏چنين يقه‏باز بوده است و روي اين دو پيراهن، چادري سر مي‏کردند.

تاريخ بي ‏حجابي

اکثر قريب به اتفاق زنان کشورها و مذاهب مختلف تا قبل از نوزايي(رنسانس) داراي حجاب بوده‏اند. پس از دوران نوزايي و انقلاب علمي صنعتي و نيز جنگ جهاني دوم به تدريج زمينه لازم در اروپا فراهم آمد و با وقوع نهضت به اصطلاح آزادي زنان کنار گذاشتن حجاب تشويق شد.

حيا و پاکدامني از منظر امام علي(ع)

اميرمؤمنان حضرت علي(ع) حيا و عفت را از صفات و دست‏آوردهاي ايمان مي ‏شمارد و از سجاياي آزادگان و رسم‏ هاي نيکان مي ‏داند. حضرت مي ‏فرمايند: «حيا و پاکدامني، نشانه آزادگي و جوانمردي و لازمه ايمان است».

منبع: سايت حوزه

جمعه 17 دی 1389  6:50 PM
تشکرات از این پست
gh_golpa
gh_golpa
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1388 
تعداد پست ها : 1224
محل سکونت : اصفهان

حجاب؛ گوهر آسمانی (سالروز کشف حجاب)

اشاره

در فرهنگ ملی و اسلامی ما، حجاب جایگاه والایی دارد. پوشش اسلامی، مرز خودی و منطقه ممنوعه برای بیگانه است.حیا و حجاب زن تدبیری است که او با الهامی فطری، برای ارج نهادن به خود و جایگاهش به کار می بندد. پوشش نشان دهنده حالت های روحی، ایمانی و شخصیت افراد است. حجاب موجب خشنودی خداوند می شود؛ زیرا زن باحجاب خویش، جلال خود را حفظ می کند و به راستی جمال و جلال زن در حجاب اوست. حجاب وسیله ای برای گسستن بندهای اسارت نفس و رهایی از آن شمرده می شود.
گام های شیطان

اینک در عصری قرار گرفته ایم که در فرهنگ غرب، عصر برهنگی و آزادی جنسی نام گرفته است. غربیان و غرب باوران، بی حجابی را جزئی از حقوق زنان به شمار می آورند. استعمارگران و سرمایه داران، دست دردست هم با انتخاب بهترین و کاربردی ترین ابزار یعنی زن، انسان ها را از اوج مقام انسانیت به حضیض ذلت می کشانند. اجرای توطئه کشف حجاب به دست رضاخان پهلوی در ایران هم، یکی از گام های بلند دشمنان اخلاق و دین، و در راستای استحاله فرهنگی مسلمانان بود.
پوشش در ایران باستان

با نگاهی به تاریخ ایران، به نوعی پوشش وحجاب در میان اقوام و سلسله های ایرانی بر می خوریم. از زنان ایران باستان شمار اندکی تندیس به جای مانده است. نقش برجسته ای در دست است که ملکه ای را در پیراهن و شلواری کامل نشان می دهد. همچنین نقش زنی دیده می شود که موهایش را با کلاهی مخصوص پوشانده است. زن ایران باستان به حجاب اهمیت می داده؛ البته در دوره های مختلف، شکل و نوع آن فرق می کرده است. در میان زنان طبقات بالا و درباری، پوشش بیشتری دیده می شده و زنان طبقات پایین و روستاییان چون در امر تأمین نیازهای خانواده نقش به سزایی داشتند، پوشش کمتری را رعایت می کردند.
حجاب در اروپای قدیم

در اروپای قدیم، حجاب و پوشش در میان زنان وجود داشت. در آیین مسیحیت، به حجاب توجه می شد و مردم به دستورات تورات و انجیل عمل می کردند. در یکی از آیاتی که به حجاب اشاره می کند چنین آمده است: «هر زنی که سر برهنه دعا یا ندبه کند، خود را رسوا می سازد... . زن می باید پوشش بر سرداشته باشد. ... آیا شایسته است زن ناپوشیده دعای خدا بکند».

بیشتر نویسندگان یونانی، از حجاب صحبت کرده اند. زن های شهر تب، حجاب خاصی داشته اند. دختران اسپارتی پس از شوهر کردن حجاب می گرفتند و زنان اسپارتی را می پوشاندند. در کیش آریایی نیز زنان محترم باحجاب بودند.
رنسانس، مقدمه استعمارگری

در آستانه عصر جدید، رنسانس اروپا، عرف ها، سنت ها و قوانین حاکم بر جوامع غربی را مورد نقادی وسیع و همه جانبه قرار داد. آغاز عصر صنعت موجب شد تا کارگران به کارخانه ها جذب گردند و در نتیجه همین امر، مهاجرت های گسترده ای از روستاها به شهرها صورت گرفت و روابط خانوادگی و بنیان خانواده به اختلال افتاد.

رشد فزاینده صنعت، کارگر با مزد کم، مواد اولیه فراوان و ارزان که از کشورهای مستعمره به اروپا، به ویژه انگلیس سرازیر می شد، تولید کارخانه ها را بالا برده، بازارهای داخلی را انباشته کرد. از این رو، سرمایه داران سلطه گر به دنبال بازارهای جدید، به فکر صادر کردن این کالاها به مستعمراتشان شدند و برای دست یابی به هدف و سلطه بر مستعمرات، بهترین راه، از بین بردن مبانی دینی و فکری و نابودی ارزش های ملی و مذهبی ملت ها بود که ایران هم از این هجوم در امان نماند.
عصر صفویه و نفوذ فرهنگ اروپایی

عصر صفویه را می توان نقطه شروع ارتباط و نفوذ فرهنگ اروپایی ها به ایران دانست. ظهور صفویه، تقریبا با شروع تحولات در اروپا و انقلاب فرانسه و رنسانس هم زمان بود که نخستین جرقه های ضد فرهنگی و ضد ارزشی در این دوران به چشم می خورد.

روابط خارجی ایران با دولت های غربی، یکی از تحولات عصر صفویه بود. برای مثال، کشور انگلستان کالاهای تجملی و مصرفی و منسوجات به ایران صادر می کرد. این کشور به آرامی با سیاست، سعی در نزدیک شدن به حکومت ایران را داشت و با فرستادن هدایا و دادن امتیازات، در پی جلب رضایت و توجه طبقه حاکم در ایران بود و راه را برای بسط نفوذ و سلطه و جای گزین کردن فرهنگ غرب باز می نمود.
پوشش زنان ایرانی بعد از اسلام

پوشش در ایران، بعد از قبول اسلام دچار تحولاتی شد. ورود اسلام به ایران، با سلسله ساسانی هم زمان بود. در دوره ساسانیان، وضع عمومی زنان مانند قرون پیش بود؛ یعنی غیر از زنان وابسته به طبقه اشراف و حاکمان که کمتر در بین مردم ظاهر می شدند و با حجاب بودند، دیگر طبقات اجتماعی بی پرده وکم حجاب در اجتماع حضور داشتند.

با ورود فرهنگ اسلامی به ایران، پوشش زنان نیز تغییر کرد. تاریخ نویسان به نوعی چادر که در دوره ساسانی زنان از آن استفاده می کردند، اشاره کرده اند. همچنین زنان در سلسله های طاهریان، صفاریان و سامانیان، از گونه ای چادر سراسری که تمامی بدن آنان را می پوشاند برای حجاب خود بهره می گرفتند.
اولین گام های کشف حجاب

نخستین حرکت بی حجابی در ایران، در عهد ناصرالدین شاه قاجار و از سوی فرقه های گمراه که ساخته و پرداخته استعمار بودند، آغاز شد. بابیه و بهائیت که در قید و بند دین و تکالیف دینی نبودند، به عنوان پیشروان عملی کشف حجاب و به صحنه کشاندن زنان بدون حجاب و پوشش به شمار می آمدند.

به روایت تاریخ، در منطقه ای به نام بدشت در نزدیکی دامغان، با اعلام قیامت از سوی بابیه و برداشته شدن همه تکالیف شرعی و مباح شمردن هر عملی، حجاب نیز به عنوان یکی از اصول شرعی، کنار گذاشته شد و زنی به نام زرین تاج (قرة العین) که از پیروان باب بود، در آن اجتماع بی حجاب و پوشش حاضر شد و جزء نخستین پذیرفتگان منسوخ شدن شریعت به شمار آمد.
تحلیل گران و حجاب

توصیف استعماری جهانگردان، تاریخ نویسان و مستشاران خارجی از زن و حجاب عهد قاجار جالب و قابل توجه است. سفیر ژاپن در ایرانِ زمان ناصرالدین شاه در سفرنامه خود آورده است: «زن ها چادری به سر می کردند که از سر تا پایشان را می پوشاند.... در چند ماهی که ما آن جا بودیم، هرگز زنی رویش را به ما ننمود و نتوانستیم صورت زن ها را بی حجاب و چادر ببینیم».

چارلز ویلس، نارضایتی خود را در سفرنامه اش چنین بیان می کند: «زن های ایران زمین همیشه در چادرهای سیاه مستور پیچیده اند و شخص خارجی را ممکن نمی شود که صورت آنها را ببیند.... لهذا انسان را ممکن نمی شود که در چنین مملکتی اظهار عشق نماید». خارجیانی که در ایران به سر می بردند، از نحوه حجاب و پوشش و لباس زنان ایرانی متنفّر بودند و آن را نوعی مانع و سد در مقابل خودکامگی ها می دیدند.
قاجاریه و کشف حجاب

سابقه کشف حجاب آن هم به صورت فکری، به شصت ـ هفتاد سال قبل از کودتای رضاخان باز می گردد؛ یعنی به طور دقیق، سابقه کشف حجاب به اوایل دوره قاجار و رویارویی مستقیم با کشورهای غربی باز می گردد. برای مثال، می توان از سفرنامه ابوالحسن ایلچی به اروپا یاد کرد که در آن، به صراحت به رابطه آزاد زن و مرد و حضور آزاد زنان در مجامع مردان در غرب بدون حجاب، و آرزوی نویسنده برای رسیدن ایران به چنین وضعیتی اشاره شده است.
رضاشاه و سفر به ترکیه

وقایع نگاران، از سفر رضاشاه به ترکیه به عنوان نقطه عطفی در حکومت پهلوی اول و عامل اساسی جلب توجه وی به موضوع کشف حجاب یاد می کنند. در ترکیه، مقامات این کشور مرتبا درگوش رضاشاه زمزمه می کردند که لازم است در ایران نیز مانند ترکیه کشف حجاب صورت پذیرد. پس از بازگشت از سفر، رضاخان در تدارک کشف حجاب برآمد.

رضاشاه در تجلیل خود از کشف حجاب در ترکیه می گوید: «اصلاً چادر و چاقچور، دشمن ترقی و پیشرفت مردم ماست. درست حکم یک دمل را پیدا کرده که باید با احتیاط به آن نیشتر زد و از بینش برد». سفر ترکیه چنان رضاشاه را شیدا کرده بود که می گفت: «از وقتی به ترکیه رفتم و زن های آنان را دیدم که پیچه و حجاب را دور انداخته و دوش به دوش مردها کار می کنند، دیگر از هر چه زن چادری بدم آمده است. به علاوه، یکی از علل بزرگ عقب افتادن مملکت ما از قافله تمدن دنیا، همین است که نیمی از بدن ملت ما به کلی فلج مانده است».
کشف حجاب رضاخانی

استعمار از طریق عوامل داخلی خود، حدود یک قرن تلاش کرد تا با شیوه های مختلف، زن ایرانی را از پرده عصمت و عفت بیرون آورد. این تلاش ها به ویژه در زمان رضاشاه شدت یافت. سرانجام در هفدهم دی ماه 1314، قانون اجباری کشف حجاب به طور رسمی و علنی اعلام و از آمد و شُد و حضور زنان در محافل و مجامع عمومی جلوگیری شد. به دستور شاه، جشن فارغ التحصیلی در دانشسرای دختران برگزار شد. در این جشن، تمام معلمان، دانش آموختگان و نیز زنان دعوت شده، می بایست بدون حجاب حضور می یافتند. همسر ودختران شاه نیز برای نخستین بار، رسمی و آشکارا بی حجاب در مراسم شرکت کردند. مطبوعات و مجلات نیز عمل شاه را نقطه عطفی در تاریخ زنان دانستند و آن را یک اقدام بزرگ تاریخی نامیدند.
ماجرای گوهرشاد

هنگامی که رضاخان پهلوی اعلام کشف حجاب کرد و مأموران او با اجبار، چادر و روسری بانوان را می کشیدند و می دریدند، علما و مردم، درگوشه و کنار کشور با شیوه های مختلف اعتراض می کردند. از جمله، جمعیت بسیاری در اعتراض به هیئت حاکمه، در حرم حضرت رضا علیه السلام و در مسجدگوهرشاد متحصّن شدند. در آنجا، روحانی مبارز مرحوم بهلول با سخنرانی خود، به شدت به اقدامات شوم رضاخان اعتراض کرد. در پی فرمان رضاخان مبنی بر حمله و تیراندازی به تحصن کنندگان، تعدادی کشته ومجروح، و بسیاری از علمای مشهد، زندانی و تبعید شدند.
رابطه پوشش با فرهنگ اسلامی

انسان در فرهنگ اسلامی و جهان بینی توحیدی، موجودی است که معنویت، کمالِ مطلوب و غایت و نهایت زندگی اوست. معنویت، کمالی است که با مراقبت و تلاش و دقت در به کارگیری و بهره وری به اندازه از همه مواهب جسمی و روحی، برای انسان به دست می آید. در فرهنگ اسلامی حجاب به منزله حریم تلقی می شود؛ یعنی مانند دژی عمل می کند که تن را از دستبرد محفوظ می دارد و کرامت او را حفظ می کند.

در فرهنگ اسلامی، انسان خود را شریف تر از آن می داند که به جسمش شناخته شود و تنها در فکر بدن نمایی، خودآرایی و آرایش باشد. انسان اسلام، کمال خود را در آن نمی بیند که تن خویش را چون کالایی تزیین کند و به راه اندازد و بفروشد. در فرهنگ اسلامی، اصل حجاب و پوشش، پاسداری از کرامت و شأن انسان، به ویژه زنان می باشد.
فلسفه حجاب

هدف اصلی تشریع احکام در اسلام، قرب به خداوند است که به وسیله تزکیه نفس و تقوا به دست می آید. هدف وفلسفه وجوب حجاب، تزکیه نفس، طهارت، عفت و پاک دامنی در بین افراد جامعه و ایجاد صلاح و پیش گیری از فساد است؛ چنان که در قرآن کریم به این مسئله چنین اشاره شده است: «ای پیغمبر! به زنان و دختران خود و زنان مؤمنان بگو که خویشتن را به چادرهای خود فرو پوشند که این کار برای اینکه آنها به عفت و آزادگی شناخته شوند تا از تعرض و جسارت (هوسرانان) آزار نبینند، برای آنان بسیار بهتر است و خدا در حق خلق آمرزنده و مهربان است».
مفهوم پوشش اسلامی

در فرهنگ اسلامی، درباره پوشش مادی و معنوی، واژه هایی مانند لباس، ستر، حجاب، ثوب، کساءِ و غیره به کار رفته است. افزون بر این واژه های عام، از واژه های خاصی که بیان کننده نوع ویژه ای از پوشش هستند نیز استفاده شده است. برای مثال، خمار و جلباب، از جمله پوشش های بانوان است که در قرآن و احادیث، زنان به استفاده از آنها توصیه شده اند. پوشش اسلامی، شامل هر نوع حجاب و پوششی است که بین انسان و گناه یا زمینه و مقدمات آن مانع و فاصله ایجاد کند که این، حجاب و پوشش های ظاهری و پوشش های روحی و معنوی را در برمی گیرد.
حجاب، امری اجتماعی

ظاهر افراد و آرایش لباس و صورت آنها، در عین حال که به فرد و انتخاب و سلیقه او بستگی دارد، به دلیل تأثیری که در بینندگان می گذارد، بُعدی اجتماعی می یابد. تأثیر رنگ ها در چشم و نگاه بیننده، امری علمی و انکارناپذیر است. آراستگی یا ژولیدگی، بر روحیه و روابط افراد جامعه اثر دارد. بنابراین، زمانی که زنان در جامعه ظاهر می شوند، باید حدودی را در پوشش، اندازه، نوع، و رنگ لباس خود مراعات کنند تا سلامت جسم و روح خود و دیگران را تأمین نمایند.
حضرت فاطمه علیهاالسلام و حجاب

حضرت فاطمه علیهاالسلام مظهر عفاف و تقوا و سرمشق و سرور تمامی زنان مسلمان است. درتاریخ نقل شده که وقتی ایشان می خواست به بیرون از منزل و نزد پیامبر صلی الله علیه و آله برود، از پوشش های خاصی، مانند جلباب (چادر) و برقع (روپوش صورت) استفاده می کرد. افزون بر این، یکی از حوادثی که بیانگر حجاب والای حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام در بیرون منزل و در روبه رو شدن با نامحرم است، آمدن ایشان به مسجد برای دفاع از قضیه فدک می باشد. در تاریخ حجاب حضرت فاطمه علیهاالسلام را این گونه توصیف کرده اند: حضرت زهرا علیهاالسلام هنگام خروج از منزل، مقنعه را محکم بر سر بستند و جلباب و چادر را، به گونه ای که تمام بدن آن حضرت را می پوشاند و گوشه های آن به زمین می رسید، به تن کردند و به همراه گروهی از نزدیکان و زنان قوم خود، به سوی مسجد رفتند.
چادر، بارزترین نمود حجاب اسلامی

بهترین گزینه حجاب اسلامی در عصر حاضر که در قرآن و سیره زنان اهل بیت، به ویژه فاطمه زهرا علیهاالسلام ریشه دارد، چادر است. چادر، بیش از هر لباسی حجم و حرکت بدن را می پوشاند و بزرگواری و فروتنی زن را در برابر احکام اسلام و ارزش های اخلاقی آشکار می سازد. چادر، بیشترین بار فرهنگی حیا و عفاف را با خود به همراه دارد و بیش از هر پوششی دست رد بر سینه نامحرم می زند؛ چادر مشکی، نگاه شکن است.
حجاب برتر در قرآن

حجاب و پوششی که در قرآن به آن اشاره شده، حجابی است نظیر چادر که تمام بدن را می پوشاند. در آیه 53 سوره احزاب چنین آمده: «خود را با چادرهایشان بپوشانند» که منظور از آن، همان «جلباب» است. مفسران و اهل لغت، معانی مختلفی را برای جلباب ذکر کرده اند. ابن عباس می گوید: جلباب ردایی است که سراسر بدن را از بالا تا پایین می پوشاند. مرحوم علامه طباطبایی نیز جلباب را لباسی می داند که همه بدن را می پوشاند و این همان حجاب برتر است که مصداق آن در زمان حال، چادر یا عبا می باشد.
پایه های حجاب

پوششی که اسلام آن را حکم شرعی می داند، عملی ظاهری و گسسته از پایه ها و فرهنگ اسلام نیست؛ بلکه حجاب بر پایه های مستحکمی استوار است که زنان به طور طبیعی به سوی آن متمایل می شوند.

ایمان به خداو آخرت، از مهم ترین پایه های حجاب است. اعتقاد به علم و حکمت خداوند و حکیمانه بودن احکام وضع شده، پذیرش حکم الهی حجاب را برای بانوان آسان می کند.

آگاهی و شناخت سیمای زن، حقیقت حجاب و نیز فلسفه و آثار آن، از دیگر پایه های مستحکم پوشش دینی است. آگاهی، به عمل، معنا و ارزش و دوام می بخشد.

پرهیزکاری، یکی دیگر از پایه های حجاب اسلامی است. تقوای آدمی، ضامن اجرای احکام خداست. پوشیدگی زن، نشانه تقوای اوست.
رابطه حجاب و عفاف

پوشش، ارتباط بنیادی با عفاف داشته و نمی شود کسی طرفدار حیا و عفاف باشد، ولی با اصل پوشش مخالفت کند. عفاف، روح حجاب است و پوشش اسلامی، کامل ترین گونه رعایت عفاف شمرده می شود. حجاب و پوشش زن، به منزله حاجب و مانعی در مقابل افراد بیمار دلی است که قصد نفوذ و تصرف در حریم دیگران را دارند. نیز باید بدانیم که تأثیر ظاهر بر باطن و تأثیر باطن بر ظاهر، یکی از ویژگی های عمومی انسان است. پس هر چه حجاب و پوشش ظاهری بهتر و بیشتر باشد، در تقویت روحیه عفت تأثیر بیشتری می گذارد و در مقابل، هر چه عفت درونی و باطنی بیشتر باشد، حجاب ظاهری هم تحت تأثیر قرار می گیرد.
حجاب از دیدگاه مقام معظم رهبری

مقام معظم رهبری درباره جایگاه واقعی زنان می فرماید: «زن در جهان امروز مظلوم واقع شده است و یکی از ابعاد این مظلومیت این است که با تبلیغات فریب کارانه، زن ها را تشویق کرده که بدون پوشش در منظر دید ظاهر شوند و با این کار، او را تا حد یک کالای مصرفی پایین آورده و به یک وسیله التذادی تبدیل کند. حجاب زن و وجود یک محدودیت در رابطه زن و مرد، حکم قرآنی است. مربوط به چند خبر واحد و حدیث نیست که بشود خدشه ای در آن وارد کرد. وقتی قرآن، قرار شد پیاده بشود، بایدحجاب رعایت شود. حجابی که اسلام قرار داده است، برای حفظ ارزش هاست. هرچه را که خدا دستور فرموده است، چه برای زن و چه برای مرد، برای این است که آن ارزش های واقعی که اینها دارند و ممکن است به واسطه شیاطین و دست های فاسد استعمارگران و عمّال آنان پایمال شوند، زنده بمانند».
رهنمودهای مقام معظم رهبری به زنان

مقام رهبری در توصیه هایی به زنان در مورد عدم تقلید و مدگرایی چنین می فرماید: «عده ای از چادر فرار می کنند، به خاطر این که هجوم تبلیغاتی غرب دامن گیرشان نشود؛ اما به آن حجاب واقعی بدون چادر هم رو نمی آورند، چون آن را هم غرب مورد تهاجم قرار می دهد. تصور نکنید اگر ما فورا چادر را کنار گذاشتیم، دست از سر ما برمی دارند. آنها به این چیزها قانع نیستند، بلکه می خواهند همان فرهنگ منحوس خودشان در اینجا، مثل زمان شاه که زن اصلاً حجاب و پوشش نداشت، عمل شود».

مقام معظم رهبری درباره شأن واقعی زنان می فرماید: «زن می تواند در کسب کمالات معنوی به جایی برسد که اولیای الهی رسیدند. زنان جامعه باید پیرو زنان نمونه اسلام باشند و میل خود را به مصرف گرایی ها و تجملات بیش از حد کاهش دهند».
عقوبت اخروی بی حجابان و بدحجابان

حضرت علی علیه السلام فرموده اند: روزی به اتفاق فاطمه علیهاالسلام به خدمت پیامبر صلی الله علیه و آله شرفیاب شدم، در حالی که آن حضرت به شدت می گریست. عرض کردم: پدر و مادرم فدایت باد چرا گریه می کنید؟ پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: «علی جان! شبی که به معراج رفتم، زنانی از امتم را دیدم که به شدت عذاب می شدند. برای شدت عذاب آنان می گریم». سپس کیفیت عذاب هر یک را برای ما تشریح فرمود. آن گاه حضرت فاطمه علیهاالسلام عرضه داشت: ای محبوب من و نور چشمانم! مرا از گناه این زنان آگاه گردان و پیامبر به تفصیل به چند مورد از این گناهان اشاره فرمودند؛ مانند زنی که مویش را از نامحرمان نمی پوشاند، زنی که بدنش را برای دیگران آرایش می کرد، زنی که خویش را به دیگران و نامحرمان عرضه می داشت و... .
فایده حجاب در بُعد اقتصادی

فرهنگ پوشش و حجاب، مصرف پوشاک، زیورآلات، و کالاهای تجملی را کاهش می دهد و بر درآمد خانواده اثر مستقیم دارد. در مواردی، حتی این مد گرایی و چشم هم چشمی ها در میان زنان، به اختلاف و مشکلات خانوادگی و حتی طلاق می انجامد. زنان با روی آوردن به فرهنگ خودآرایی و بی حجابی، در واقع به مصرف کننده ای سیری ناپذیر تبدیل می شوند که توسعه و رونق بازار مصرف و پر شدن جیب سرمایه داران داخلی و خارجی را به دنبال دارد. در این صورت، وجود زن به وسیله ای برای ترویج و تبلیغ کالاهای مختلف تبدیل می شود و از این رو، زن مظلوم ترین قربانی سرمایه داری غرب و در عین حال برنده ترین سلاح دست همین سرمایه داری است.
تهاجم فرهنگی و بی حجابی

بی حجابی در ایران و دیگر سرزمین های اسلامی، ابعاد عمیق تری دارد. ممکن است بی حجابی و آزادی مفرط زنان در غرب را از عوارض انقلاب صنعتی ارزیابی کنیم و آن را ناشی از سیاست اقتصادی بدانیم که سردمداران غرب برای استفاده از کار ارزان، چنین فاجعه ای را به بار آورند؛ ولی در کشورهای اسلامی، موضوع چیز دیگری است. نخستین قدمی که استعمارگران در مستعمره خود برمی دارند، تهاجم فرهنگی برای نابودی فرهنگ ملت ستمدیده است تا فرهنگ وارداتی و بیگانه را جای گزین آن سازند. فرهنگ برهنگی و آزادی جنسی، از مشخصه های فرهنگ غرب است که به صورت های مختلف به جوامع تزریق می کنند. یکی از نخستین مواردی که مورد تهاجم فرهنگی قرار می گیرد، حجاب و پوشش است که بارزترین نشانه فرهنگی و نماد ملی به شمار می آید.
فایده حجاب در بعد خانوادگی

کارکرد حجاب در بُعد خانوادگی، اختصاص یافتن لذت های غریزی به محیط خانواده و در محدوده ازدواج مشروع است؛ برعکس، بی حجابی باعث سستی ریشه های نهاد خانواده می شود. در جامعه ای که برهنگی بر آن حاکم است، هر زن و مردی همواره در حال مقایسه به سر می برد؛ مقایسه آنچه دارد با آنچه ندارد و چیزی که ریشه خانواده را می سوزاند، این است که این مقایسه، آتش هوس را در زن و مرد دامن می زند. در این صورت، روابط زناشویی و همسرداری به سردی می گراید و افراد مجرد هم، به مسئله ازدواج بی میل شده، به راحتی تن به زندگی مشترک نمی دهند.
حجاب، تدبیر آفرینش

اسلام که زن را گوهر گران بهای هستی می داند، حجاب را همچون صدف، بهترین وسیله برای حفظ و ثبات شخصیت او معرفی کرده است. اسلام مقام زن را در جامعه بالا برده و برای پیشرفت و سعادت او، خدمات شایان وقابل توجهی انجام می دهد. حجب و حیا که از ویژگی های فطری زن است، تدبیر نیکوی آفرینش برای حفظ مقام و موقعیت زن در برابر مرد به شمار می آید. زنان مسلمان در پرتو پوشش و حجاب اسلامی، نقش سازنده خود را ایفا نموده، ثابت می کند زن مسلمان کالای تبلیغاتی نیست.
حجاب، پرچم کشور وجود

پیشینه حجاب و پوشش انسان، به اندازه تاریخ آفرینش اوست. پوشش و لباس هر کس، پرچم کشور وجود اوست؛ پرچمی که او بر در خانه وجودش برافراشته و با آن اعلام می دارد که از کدام فرهنگ پیروی می کند. چنان که هر ملتی با وفاداری و احترام به پرچم خود، اعتقاد خود را به هویت ملی و سیاسی خویش ابراز می کند، هر انسانی نیز مادام که به یک سلسله ارزش ها و بینش ها معتقد و دل بسته باشد، لباس متناسب با آن ارزش ها و بینش ها را از تن به در نخواهد کرد. حجاب اسلامی، پرچمی است که زنان مسلمان بر تارک وجود خویش برافراشته اند و نشان دهنده استقلال و آزادی آنان از بند شیطان های درونی و بیرونی است.
حجاب و کاهش فساد

ارتباط آزاد زنان و مردان و برداشتن قیودی مانند حجاب، نه تنها فساد جنسی را کاهش نمی دهد، بلکه به گواهی آمار، در کشورهای غربی و آفریقایی، این اختلاط بی حد و مرز به معضل و بحران تبدیل شده است. برداشتن قید و بندها، عشق واقعی را می میراند و هرزگی، بی بندوباری و تنوع طلبی را در افراد افزایش می دهد و سبب انحرافات مختلف جنسی می شود.
آثار و کارکردهای حجاب

زن با حجاب اسلامی، به تهذیب و تزکیه نفس و ملکات نفسانی پرداخته و قرب الهی را فراهم می سازد. زن در پناه حجاب به ارزش های واقعی و تکامل معنوی خود می رسد. پوشش اسلامی زن، به منزله حفاظ ظاهر و باطن، او را از افراد نامحرم در امان می دارد و کارکردهای مثبتی برای او به همراه دارد. کلام زیبای سرور پرهیزکاران، حضرت علی علیه السلام بیانگر این ادعاست: «حجاب، زن ها را پاینده تر، سالم تر و پاکیزه تر نگاه می دارد».
ریشه های بی حجابی و بدحجابی
1. هواپرستی

بدحجابی، بی حجابی و جلوه گری زنان در برابر مردان بیگانه، عوامل فراوانی دارد. یکی از ریشه های بی حجابی را باید در خصلت پیروی از هوای نفس برخی زنان جست وجو کرد. آنها جز به شیک پوشی، خودنمایی، لذت خواهی و خوش گذرانی نمی اندیشند. رفتار چنین زنانی، ماهیت فرهنگی دارد. آنها به حاکمیت فرهنگ هوس بر زندگی خود اعتقاد دارند و آن را جزء اخلاق خود ساخته اند. زنی که از چنین روحیه و اعمالی برخوردار است، باید بداند ریشه اعمال او، نفس اماره و وسوسه های شیطان است. او هدف از آفرینش خود را گم کرده و به پوچی و خط قرمز فقر معنوی راه یافته است. تنها راه نجات چنین زنی، بازگشت به ارزش های دینی و تقوای الهی است.
2. کسب موفقیت های کاذب

انسان، موفقیت طلب است و همواره می خواهد در میان مردم جایگاهی در خور داشته باشد. موفقیت های حقیقی، در اثر علم آموزی و به دست آوردن فضیلت های اخلاقی به دست می آید. البته برخی زنان که فاقد این ارزش ها هستند، با نمایش زیبایی ها، جاذبه های طبیعی و ساختگی زنانه خود، سعی در جلب توجه دیگران می کنند تا به کمبودهای باطنی خود پاسخ دهند. بی حجابی، زن را صاحب فضیلت نمی کند، بلکه از او عروسکی می سازد که دست به دست یا چشم به چشمش می کنند. ارزش زن بالاتر از آن است که خود را چراگاه چشم های گرسنه نامحرمان سازد.
3. ضعف ایمان و حی

بی حجابی، فقر فرهنگ دینی است. فرمان های الهی و از جمله حجاب اسلامی، از سوی خدای متعالی به بشر ابلاغ گردیده و عمل به آنها، جز در پرتو ایمان به پروردگار عالم که ریشه اصلی عمل است، میسر نخواهد بود. یکی از سفارش های دینی، توصیه به حیا است. امام صادق علیه السلام می فرماید: «کسی که حیا ندارد، ایمان ندارد». پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله هم در مورد حیا می فرماید: «خدا، حیا و پوشیدگی بندگانش را دوست دارد». ضعف حیا در برخی از زنان و دختران غالبا از دوستان ناباب، فیلم های مبتذل، جهل به ارزش والای عفت و حیا، و فرهنگ اقوام و خانواده، به ویژه از روحیه مادر و پدر سرچشمه می گیرد. حضور با پوشش های نامناسب و زننده دختران پیش از سنین تکلیف در جامعه نیز یکی از عوامل بی پروایی به شمار می آید.
4. خانواده های دور از آموزه های دینی

خانواده، جامعه ای کوچک است و مدیریت آن با همه محدودیت، بسیار ظریف و دشوار به نظر می رسد. فرهنگ خانواده، تأثیر فراوانی در تعلیم و تربیت و آینده فرزندان دارد. خانواده هایی که از آموزه های دینی فاصله می گیرند، به یک فرهنگ برزخیِ بین اسلام و خواسته های نفسانی خود می رسند. بسیاری از عقاید آنها رنگ مذهبی و دینی ندارد. کسانی که در این خانواده ها رشد می کنند، دین را زبانی می پذیرند و با کمترین سختی و تضاد با تمایلاتشان، به راحتی از آن چشم پوشی می کنند. پوشش دینی در خانواده های شبه مذهبی مناسب نیست و فرزندان در چنین خانواده هایی، با فرهنگ تسامح به دین عادت می کنند که از تربیت والدین سرچشمه می گیرد. آنها دین و احکام مربوط به آن را در حاشیه زندگی خود، آن هم بسیار کم رنگ قرار می دهند.
حجاب و رنگ مشکی

آن گونه که از شواهد لغوی، حدیثی و تاریخی به دست می آید، رنگ حجاب قرآنی (خمار و جلباب) مشکی بوده است. افزون بر این، در کلمات دانشمندان اسلامی و روان شناسان، شواهدی وجود دارد که تأیید کننده تأمین حجاب و پوشش بیشتر زنان، با حجاب های رنگ مشکی است. در روان شناسی رنگ ها در مورد رنگ سیاه چنین آمده: سیاه به معنای «نه» بوده و نقطه مقابل «بله»، یعنی رنگ سفید است. رنگ مشکی بر عکس رنگ سفید، رنگی است صامت و غیرفعال وبیننده را تحریک نمی کند. چنین ویژگی هایی در رنگ مشکیِ حجاب بانوان در مقابل نامحرم، با فلسفه و حکمت حجاب که همان پوشیدگی بدن در مقابل نامحرم و عدم تحریک جنسی اوست، بسیار سازگار می نماید. رنگ مشکی، نگاه شکن است و از جلب توجه و خیرگی چشم ها می کاهد.
حجاب؛ مدافع آزادی زنان

حجاب اسلامی، به معنای زندانی کردن زن و بستن دست او نیست تا مخالف آزادی باشد. پوشش دینی، کلید آزادی زن و جامعه از اسارت های نفسانی بوده، نتیجه بی حجابی، فرورفتن در کام اسارت هاست؛ زیرا بی حجابی، همواره با مد گرایی همراه است و زنان مدگرا، پیوسته در اسارت مدسازان به سرمی برند. لجام گسیختگی های جنسی که غرب به اسم آزادی به زن داده، نه تنها او را اسیر لباس ها، مدها و ظاهرسازی ها می کند، که عقل و هوش و بینش او را سلب کرده، او را به اسیری با معلولیت های فرهنگی مبدل می سازد. اگر حجاب محدودیت است، بی حجابی اسارت است. حجاب، محدودیت ارزشی است که زن و جامعه او را از مفاسد زیادی حفظ می کند.
فلسفه تفاوت پوشش زن و مرد

احکام تشریعی اسلام، متناسب با ویژگی های تکوینی و به منظور تأمین مصالح و دفع مفاسدی است که افراد را تهدید می کند. تفاوت مرد و زن در بسیاری از احکام تشریعی از جمله حجاب نیز، از تفاوت های تکوینی آنها سرچشمه می گیرد. دین مقدس اسلام برای حفاظت مردان از مفاسد ناشی از محرک های شهوت انگیز، به آنها در کنترل و مراقبت از چشم در برخورد با نامحرم هشدار و در مقابل، به دلیل لطافت و حساسیت زنان، برای مراقبت و مصون ماندن، آنها را به حجاب و پوشش در مقابل نامحرمان فرمان داده است.


سایت حوزه

جمعه 17 دی 1389  6:52 PM
تشکرات از این پست
gh_golpa
gh_golpa
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1388 
تعداد پست ها : 1224
محل سکونت : اصفهان

زیبایی پوشش/ به بهانه سالروز کشف حجاب!

یکی از امتیازات انسان، در مقایسه با موجودات دیگر، تهیه پوشش مناسب برای اندام خویش است . بر این اساس، لباس پوشیدن یکی از شؤون و ویژگی های انسان است . لباس، افزون بر حفظ انسان از سرما و گرما و برف و باران و یاری دادن وی در حفظ عفت و شرم، در آراستگی و زیبایی آدمی نیز نقشی مهم ایفا می کند و می توان آن را نشان دهنده گرایش اعتقادی فرد و تعلق وی به فرهنگی خاص دانست . قرآن کریم ضمن نعمت و هدیه خداوند خواندن لباس به کارکردهای مختلف آن اشاره می کند و می فرماید: «ای فرزندان آدم، برای شما لباسی فرو فرستادیم که اندام شما را می پوشاند و مایه زینت شما است و لباس تقوا بهتر است . این از آیات خداوند است . باشد که متذکر شده پند گیرید .» (1)

در این راستا، پوشش اعضای جنسی به دلایل گوناگون از اهمیت بیش تری برخوردار است . برابر متقن ترین کتاب آسمانی، قرآن و دیگر کتب مقدس، تاریخ رویکرد آدمیان به پوشش از نخستین انسان ها یعنی حضرت آدم و حوا آغاز می شود . در قرآن کریم آمده است: «فلما ذاقا الشجرة بدت لهما سواتهما و طفقا یخصفان علیهما من ورق الجنة; و آنگاه که آدم و حوا از آن درخت ممنوع چشیدند، پوشش خود را از دست دادند [عورتشان آشکار گردید] و به سرعت با برگ درختان بهشتی خود را پوشاندند .» (2)

در کتاب مقدس نیز می خوانیم: «چون زن دید که آن درخت برای خوراک نیکو است و به نظر خوش نما و درختی دلپذیر، دانش افزا . پس از میوه اش گرفته بخورد و به شوهر خود نیز داد و او خورد . آنگاه چشمان هر دوی ایشان باز شد و فهمیدند که عریانند . پس برگ های انجیر به هم دوخته، سترها برای خویشتن ساختند . . . . و خداوند، رخت ها برای آدم و زنش از پوست بساخت و ایشان را پوشانید . (3)

بر اساس پژوهش ها، از آغاز پیدایش انسان، هر یک از زن و مرد کوشیده است تا پوشش مناسب خود را تهیه کند . آدمی نخست با برگ درختان، سپس با پوست حیوانات و بعدها با دست بافت های خود، خویش را پوشاند . (4) تمام کسانی که زندگی بشر و تحولات آن را ارزیابی کرده اند . بر این تلاش تاکید ورزیده اند; برای نمونه دکتر شیبانی در کتاب «تاریخ تمدن » ، با اشاره به این که تمدن سومری ها از نخستین تمدن های بشری است، می نویسد: «نخستین دسته ای از نژاد انسان که در این نواحی متمرکز شدند و نخستین شهر حقیقی را بنا نهادند، سومری ها بودند; و چون سرزمین آن ها بی اندازه حاصلخیز بود، در سال دو مرتبه محصول برداشت می نمودند و به گله داری و پرورش دام می پرداختند و از الاغ و گوسفند و بز و گاو نر استفاده می کردند . از پشم و کرک بز پارچه تهیه می نمودند و از پارچه های کتانی که به آن نام گاد، (gud) می دادند، البسه (انواع لباس) درست می کردند .» (5)

خوشبختانه با پیشرفت صنعت و دست یافتن به منابع و ابزار جدید، پوشش نیز از تغییرات تکاملی بهره مند گردید و انسان به پوشاک مناسب تر دست یافت . نکته قابل توجه آن است که اگر چه حیات آدمیان از همان آغاز با «پوشش » پیوند خورده است، به دلیل وجود نوعی احساس حیای طبیعی در جنس ماده، زنان در طول تاریخ در امر پوشش تلاش و جدیت بیش تر از خود نشان داده اند . (6) دانشمندان، در مورد علت اشتیاق و جدیت بیش تر زنان، نظرهای گوناگون ارائه داده اند; بسیاری ریشه اشتیاق بیش تر زنان به پوشش را طبیعت آنان دانسته اند . دکتر فخری، دانشمند فیزیولوژیست مصری، در این باره می نویسد: نوعی احساس حیا در حیوانات وجود دارد; زیرا میل به اختلاط جنسی در حیوانات به صورت ادواری است; یعنی در مقاطع خاصی از زمان چنین میلی وجود دارد و در مقاطع دیگر زمانی تمایلی به آمیزش جنسی در آنان به چشم نمی خورد . در چنین مواقعی، آنان نوعی احساس حیای تناسلی دارند . بنابراین، ممکن است بگوییم اصل و مبدا احساس حیا، همان احساس طبیعی جنس ماده در مورد حیا است و به همین جهت، می بینیم نوع احساس حیا در زنان از مردان قوی تر است . (7) ویل دورانت نیز می گوید: «شرمگینی، خاص نوع انسان نیست و شباهت آشکاری دارد به کراهت حیوان ماده از جفت شدن در غیر فصل جفت جویی یا خارج از حد معتاد آن . مسلما ریشه شرمگینی نیز از همین جا است .» (8)

در مقابل، ویلیام جیمز، روان شناس معروف، حیا را امری اکتسابی می داند و می نویسد: «زنان دریافتند که دست و دلبازی مایه طعن و تحقیر است و این امر را به دختران خود یاد دادند . . . .» یکی از محققان سبب گرایش زنان به حیا را چنین توضیح داده است: «خودداری از انبساط و امساک در بذل و بخشش، بهترین سلاح برای شکار مردان است . . . مرد جوان به دنبال چشمان پر از حیا است و بی آن که بداند، حس می کند که این خودداری ظریفانه از یک لطف و دقت عالی خبر می دهد .» (9) شوپنهاور نیز حیای زن را رهاورد پیمان پنهانی زنان برای افزایش ارزش و جذابیت خود و وادار ساختن مرد به جست و جو می داند . (10)

طبق این دیدگاه، حیا امری غریزی نیست; به نوعی در نهاد زنان ریشه دارد و از سرشت خاص آنان بر می خیزد .

به هر حال، به گواهی متون تاریخی، در میان اکثر قریب به اتفاق ملتها و کشورهای جهان حجاب زنان معمول بوده است . مؤرخان، به ندرت از اقوامی بدوی که زنانشان دارای حجاب مناسب نبوده یا برهنه در اجتماع ظاهر می شدند، نام می برند . تعداد این اقوام آن قدر اندک است که در مقام مقایسه قابل ذکر نیستند . (11) از این رو، می توان نتیجه گرفت: در اقوام بدوی و غیرمتمدنی که زنانشان حجاب مناسب نداشتند، وجود برخی موانع، سبب جلوگیری از بروز استعدادهای طبیعی و فطری زنان شده یا عواملی ناشناخته انحراف آنان از مسیر فطرت را رقم زده است .

حجاب زنان در طول تاریخ، فراز و نشیب های بسیار دیده و در سایه فرهنگ ها و سلیقه های حاکمان و متنفذان مذهبی تشدید یا تخفیف پذیرفته، ولی هماره تداوم یافته و هیچ گاه به طور کامل از میان نرفته است . بسیاری از مؤرخان به گستردگی دامنه حجاب و رواج آن در بین زنان اشاره کرده اند . فرید وجدی با تصریح به قدمت حجاب، با استناد به دایرة المعارف لاروس، گزارشی مفصل از پوشاندن صورت و همه اندام ها توسط زنان یونانی و فنیقی ارائه می دهد و از رواج حجاب در میان زنان اسبرطا، سیبری، آسیای صغیر، فارس و عرب سخن می گوید . (12)

ویل دورانت زنان بریتانیای جدید و جزیره برنئو را دارای حجاب کامل خوانده است . (13) راسل کیفیت حجاب در عصر ملکه ویکتوریا را شدید می شمارد . (14) و مهدی قلی هدایت از رواج حجاب در چین سخن می گوید . (15)

بسیاری از متفکران، برابر آیات قرآن و کتاب مقدس - آدم و حوا بدون حضور ناظری بیگانه از برهنگی احساس شرم کردند و بدون آن که تحت تاثیر هیچ آموزه، فرمان یا تذکری قرار گیرند، به وسیله برگ های درختان بهشتی به سرعت خود را پوشاندند - راز رویکرد انسان به پوشش را نهاد و فطرت او دانسته اند; زیرا اولا، نخستین انسان ها به طور فطری به پوشش روی آورده اند . ثانیا، گزارش های موجود به خوبی اثبات می کند که حجاب زن در نقاط مختلف جهان به طور کامل رعایت می شده و در بعضی از موارد با شدت و سختی همراه بوده است . ثالثا، اگر اکنون نیز به لباس ملی کشورهای جهان بنگریم، معمول بودن حجاب زنان را به خوبی در می یابیم . آقای «براون واشنایدر» در کتابی به نام «پوشاک اقوام مختلف » تصویر لباس های ملی و رایج کشورهای مختلف جهان از عهد باستان تا قرن بیستم را به تفصیل ارائه کرده است . نگاهی کوتاه به این کتاب نشان می دهد یهودیان، مسیحیان، اعراب، یونانیان، اهالی رم، آلمان، خاور نزدیک و . . . حجاب را به طور کامل رعایت می کردند و اکثرا سر خویش را نیز می پوشاندند . برابر تصاویر این کتاب، کاهش تدریجی حجاب زنان از نیمه دوم قرن هیجدهم در اروپا آغاز شد; ولی حتی تا اواخر قرن نوزدهم، اروپاییان همچنان لباس بلند می پوشیدند و سر را نیز می پوشاندند . (16)

متداول بودن حجاب در میان ملل مختلف که عقیده، مذهب و شرایط جغرافیایی متفاوت داشتند، نیز نشان دهنده تمایل فطری زنان به حجاب دانسته شده است . بسیاری از جامعه شناسان حجاب زن را مقتضای طبیعی جامعه بشری معرفی کرده اند . مونتسکیو می نویسد: «قوانین طبیعت حکم می کند زن خوددار باشد; زیرا مرد با تهور آفریده شده است و زن نیروی خودداری بیش تری دارد . بنابراین، تضاد بین آن ها را می توان با حجاب از بین برد و بر اساس همین اصل، تمام ملل جهان معتقدند که زنان باید حیا و حجاب داشته باشند .» (17)

در نظر منتسکیو، از دست رفتن عفت زنان به قدری نواقص و معایب پدید می آورد و روح مردم را فاسد می کند که اگر کشوری بدان دچار گردد، در بدبختی های فراوان فرو می رود . به خصوص در حکومت دموکراسی از دست رفتن عفت سبب بزرگ ترین بدبختی ها و مفاسد می شود و اساس حکومت را از بین می برد . بدین جهت، «در جمهوری نه تنها اخلاق فاسد بلکه تظاهر به فساد اخلاق و سبکی را نیز منع کرده اند; چه آن که عشوه گری و طنازی که از بیکاری زن ها تولید می شود، نتیجه اش آن است که قبل از آن که خود زن ها را فاسد کند، دیگران را فاسد می نماید .» (18)

با عنایت به تمایل فطری زن و نقش حیاتی پوشش زنان در کنترل و هدایت غرائز شهوانی در مسیر صحیح و جلوگیری از فساد و تباهی جامعه، پیامبران الاهی، هماهنگ با فطرت انسانی زنان، آنان را به حجاب فراخواندند و بدین وسیله اشتیاق درونی شان را با قوانین تشریعی استحکام بخشیدند . (19)

آری، پروردگار جهانیان از یک سو گرایش به پوشش را در نهاد زنان به ودیعت گذارد; از سوی دیگر، پوشاک را در لابه لای نعمت های بیکرانش به بشر ارزانی داشت; و از سوی سوم «حجاب » را بر زنان واجب ساخت تا گوهر هستی «زن » در صدف پوشش صیانت گردد و جامعه از فرو افتادن به گرداب فساد و تباهی نجات یابد . قرآن کریم برهنگی و کنارگذاشتن لباس را دام شیطان معرفی می کند و انسان ها را از فروافتادن در چنین دامی بر حذر می دارد: «ای فرزندان آدم، مبادا شیطان شما را بفریبد آنچنان که پدر و مادر شما را از بهشت بیرون راند و لباسشان را از تنشان بیرون آورد تا عورتشان را به آن ها بنمایاند . همانا شیطان و گروه وابسته به او، شما را از جایی [یا به گونه ای] می بینند که شما آن ها را نمی بینید . ما شیاطین را اولیا و دوستان کسانی قرار دادیم که ایمان نمی آورند .» (20)

از نظر تاریخی، شکل نوین بی حجابی از قرن نوزدهم آغاز شد . پس از رنسانس و انقلاب علمی صنعتی، به ویژه پس از جنگ جهانی دوم، به تدریج زمینه لازم در اروپا فراهم گردید و با وقوع نهضت به اصطلاح آزادی زنان! کنار گذاشتن حجاب مورد تشویق و تکریم قرار گرفت; به گفته ویل دورانت، فیلسوف تمدن نگار غرب، کارخانه داران بزرگ برای استفاده از نیروی کار ارزان قیمت زنان و حضور آنان در محیط کار، تبلیغات وسیعی را آغاز کردند و زنان نیز که از حقیقت امر ناآگاه بودند، برای دست یافتن به حقوق از دست رفته خویش تلاش فراوان کرده، موجی جدید به وجود آوردند که «نهضت زنان برای آزادی » نامیده شد و در باره ضرورت آن تبلیغات وسیعی در مطبوعات انجام گرفت . (21) دامنه این اقدامات کم کم کشورهای اسلامی را نیز فرا گرفت . نخستین کشور اسلامی که به صورت رسمی به کشف حجاب بانوان روی آورد، افغانستان بود . دومین کشور ترکیه بود که پس از سقوط دولت عثمانی، در سال 1313 منع حجاب در آن رسمیت یافت . در ایران نیز رضاخان، در هفدهم دی ماه 1314، به صورت رسمی کشف حجاب را اجرا کرد .

پی نوشت:

1 . اعراف (7): آیه 27 .

2 . اعراف (7): آیه 22 .

3 . تورات، سفر پیدایش، باب 3، آیات 6- 8 و 20 و 21 .

4 . ویل دورانت در صفحه 155 نخستین جلد تاریخ تمدن درباره پوشاک انسان و تاریخ صنعت بافندگی می نویسد: از آن وقت که انسان توانست سنجاق و سوزن را بسازد، به بافندگی پرداخت; و نیز می توان گفت که، از وقتی که انسان بافندگی را آغاز کرد بر حسب ضرورت سوزن و سنجاق را ساخت; چون انسان تنها به این خشنود نبود که با پوست حیوانات خود را بپوشاند . با پشم گوسفند و الیاف گیاهان لباس هایی را برای خود تهیه کرد و همین لباس ساده است که جامه رد هندی و شنل یونانی و لنگ مصری قدیم و سایر اقسام گوناگون و جذاب لباس انسان را در عهدهای مختلف تشکیل داده است . در این هنگام است که بافندگی از مهم ترین هنرهای مخصوص زن گردیده است . دوک ها و ماسوره هایی که در میان عصر جدید به دست آمده، به خوبی نشان می دهد که صنعت عظیم بافندگی ریشه دوری دارد .

5 . تاریخ تمدن، نظام الدین مجیر شیبانی، ص 43 .

6 . المراة و فلسفة التناسلیات، فخری، ص 278، لذات فلسفه، ویل دورانت، ص 129 .

7 . المراة و فلسفة التناسلیات، فخری، ص 278 و 280 و 289 .

8 . لذات فلسفه، ویل دورانت، ترجمه عباس زریاب، ص 129 .

9 . همان، ص 129 .

10 . حسینی نجفی، ص 116 .

11 . النادر کالمعدوم; موارد کمیاب همانند نایاب است .

12 . دایرة المعارف فریدوجدی، ج 3، ص 336 .

13 . تاریخ تمدن، ج 1، ص 72 .

14 . زناشویی و اخلاق، ص 134 .

15 . خاطرات و خطرات، مهدی قلی هدایت، ص 405 .

16 . ر . ک . پوشاک اقوام مختلف، ترجمه یوسف کیوان شکوهی .

17 . زن در آیینه تاریخ، علی اکبر علویقی، ص 115 .

18 . روح القوانین، منتسکیو، ترجمه علی اکبر مهتدی، ص 325 .

19 . برای تفصیل بیش تر به حجاب در ادیان الاهی از نگارنده مراجعه می شود .

20 . اعراف (7): 27 .

21 . لذات فلسفه، ص 151 .

 

نشریه پرسمان

جمعه 17 دی 1389  6:54 PM
تشکرات از این پست
gh_golpa
gh_golpa
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1388 
تعداد پست ها : 1224
محل سکونت : اصفهان

جملات قصار مقام معظم رهبری در مورد " کشف حجاب"

در اين روز حكومت پهلوي به بهانه توسعه اجتماعي كشور فرماني را مبني بر برداشتن حجاب از سر زنان ايراني صادر كرد و طي آن ماموران حكومتي نيز با يورش به خيابان‌ها و كوچه‌ها اقدام به برداشتن چادر از سر زنان كردند.

اين اقدام دستگاه حكومتي منجر به اعتراض علما و روحانيون حوزه‌هاي علميه و بسياري از مردم شد، به طوري كه در روز ‪ ۱۹‬دي ماه همان سال و در كمتر از دو روز قيام‌هايي در شهرهاي مذهبي و بزرگ كشور رخ داد.

رژيم پهلوي هرگز اجازه نداد كه رفتار ناشايست عمال حكومتي در تاريخ اين سرزمين ثبت شود.

پس از انقلاب اسلامي در بهمن ماه سال ‪ ،۱۳۵۷‬موضوع "كشف حجاب " به عنوان يكي از ننگين‌ترين وقايع تاريخي رژيم پهلوي در سال‌هاي قبل از انقلاب، در تاريخ اين سرزمين ثبت شد.

***
رهبر معظم انقلاب حضرت آيت‌الله خامنه‌اي در خصوص حجاب و اهميت آن در اجتماع و نيز تاكيدي كه اسلام بر اين مساله مهم داشته است، بارها و بارها بياناتي را فرموده‌اند.
ايشان در اين‌باره مسايل متنوعي را عنوان نموده‌اند كه با عنوان "جملات قصار" به آنها اشاره مي‌گردد.


* مساله حجاب و محرم و نامحرم و نگاه كردن و نگاه نكردن، همه به خاطر اين است كه قضيه عفاف در اين بين سالم نگهداشته شود.


* حجاب، ارزشي است منطبق با طبيعت انسان.


* مساله‌ي حجاب، يك مساله‌ي ارزشي است.


* يكي از مظاهر معنويت كه غرب هيچ وقت با آن سر سازگاري نداشته و ندارد ، حجاب است.


* ما حجاب را لباس "مشاركت اجتماعي" زنان مي‌دانيم.


* حجاب، يكي از وسايل امنيت است . با حجاب زن مسلمان، هم خود زن مسلمان امنيت پيدا مي‌كند و هم مردان مسلمان امنيت پيدا مي‌كنند.


* حجاب، يكي از آن احكام برجسته‌ي اسلام است.


* حجاب شرم در ميان زن و مرد، فطري انسان است. اين، نظر اسلام است.

موضوع حجاب هم كه اسلام روي آن تكيه مي‌كند، مظهري از همين اساس بسيار عالي و مهم است.


* اسلام در باب حجاب پوشش را معين نكرده، مقصود را معين كرده. مقصود اين است كه ديدار زن و مرد و ملاقات طبيعي آنها به‌صورت روزمره تبديل نشود به يك عامل تحريك‌كننده، اين هدف است.


* چادر، حجاب منحصر اسلامي نيست. غير چادري هر نوع حجابي داشته باشد، با حجاب است و هيچ فرقي هم با چادري ندارد. البته... چادر حجاب پوشنده‌تري است.


* ما معتقديم كه چادر، بهتر از اشكال ديگر حجاب است، يعني حجاب را چادر بهتر حفظ مي‌كند.


* اگر سليقه‌ي من را سوال كنند، من چادر را بر هر حجاب ديگري براي زن ترجيح مي‌دهم.


* به نظر ما كاملترين و بهترين نوع حجاب همين چادر است.


* در محيط جامعه و در متن اجتماع، زن مسلمان داراي حرمت و شخصيتي است كه مظهر آن حجاب اوست.


* در قديم در دوران باستان، زناني كه مورد احترام بيشتري بودند، با حجاب بودند. حجاب، علامت تكريم است.


* ما كه روي حجاب اين‌قدر مقيديم، به خاطر اين است كه حفظ حجاب به زن كمك مي‌كند تابتواند به‌آن رتبه‌ي معنوي عالي خود برسد و دچار آن لغزشگاه‌هاي بسيار لغزنده‌يي كه سر راهش قرار داده‌اند، نشود.


* مساله‌ي حجاب، به معناي منزوي كردن زن نيست. اگر كسي چنين برداشتي از حجاب داشته باشد، برداشتش كاملا غلط و انحرافي است. مساله‌ي حجاب، به معناي جلوگيري از اختلاط و آميزش بي‌قيد و شرط زن و مرد در جامعه است.

 

سایت مرکز امور زنان و خانواده

جمعه 17 دی 1389  6:59 PM
تشکرات از این پست
gh_golpa
gh_golpa
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : اسفند 1388 
تعداد پست ها : 1224
محل سکونت : اصفهان

کشف حجاب توطئه استعمار در ایران بود

نماینده ولی فقیه در گیلان با اشاره به سالروز کشف حجاب، اعلام کرد: کشف حجاب توطئه استعمار در ایران بود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، آیت الله زین العابدین قربانی در خطبه های نماز جمعه رشت با اشاره به سالروز اجرای قانون منع حجاب از سوی رضاخان در ایران، اظهار کرد: اصلاحات رضاخانی با هدف از بین بردن مظاهر اسلامی و به بهانه توسعه و پیشرفت انجام شد.

 امام جمعه رشت، گسترش فساد را تنها نتیجه اصلاحات رضاخانی خواند و خاطر نشان کرد: کشف حجاب توطئه استعمار در ایران بود.

عضو مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: دشمنان می دانند اگر احکام اسلام در جامعه ای پیاده شود منافعشان به خطر می افتد و به همین دلیل با گسترش اسلام مبارزه می کنند.

 خطیب نماز جمعه رشت همچنین اعلام کرد: حجاب مانع از گسترش فساد و بی بندباری سرگرم شدن مردم به هوای نفس می شود.

 آیت الله قربانی تصریح کرد: سرگرم نشدن مردم جوامع به غریزه باعث به خطر افتادن منافع غرب و مانع از چپاول ثروت کشورها می شود.

 نماینده ولی فقیه در گیلان با انتقاد از اجرای قانون منع حجاب در آذربایجان، گفت: 80 درصد مردم آذربایجان شیعه هستند و حکومت این کشور به خاطر تامین منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی دست به چنین کاری زده است.

 امام جمعه رشت درباره اجرای طرح هدفمند کردن یارانه های نیز اظهار کرد: این طرح برای اقتصاد ایران لازم و ضروری است.

 عضو مجلس خبرگان رهبری، مراقبت ویژه مسئولان و دستگاه های اجرایی را در روند اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها خواستار شد و گفت: هوشیاری و دقت مسئولان مانع از آن می شود که مشکلی برای مردم ایجاد شود.

 خطیب نماز جمعه رشت همچنین افزود: مسئولان و مدیران دستگاه های اجرایی و نظارتی با سوء استفاده کنندگان و متجاوزان به حقوق مردم به شدت برخورد کنند.

 آیت الله قربانی در بخشی دیگر از سخنان خود با گرامیداشت سالگرد شهادت دکتر علی محمدی و چهلمین روز شهادت دکتر شهریاری، اظهار کرد: با شهادت علی محمدی ها و شهریاری ها، روند پیشرفت علمی و هسته ای ایران متوقف نمی شود.

 نماینده ولی فقیه در گیلان اذعان کرد: دانشجویان تربیت یافته در مکتب اسلام راه دانشمندان ترور شده ایرانی را ادامه خواهند داد.

 امام جمعه رشت اضافه کرد: رژیم صهیونیستی به طور ضمنی به ترور دانشمندان ایرانی اعتراف کرده است.

 عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه به سالگرد رحلت آیت الله مرعشی نجفی و آیت الله خویی اشاره کرد و گفت: این دو مرج عالیقدر در تقویت مبانی اسلامی در ایران بسیار تاثیر گذار بودند.

 خطیب نماز جمعه رشت یادآور شد: تربیت شاگردان بسیار، تالیف کتاب و تقویت مبانی اسلامی و دینی از خدامت ارزشمند آیت الله مرعشی نجفی و آیت الله خویی است.

 آیت الله قربانی با اشاره به دیدار مردم گیلان و مقام معظم رهبری، اظهار کرد: مردم دنیا از طریق ماهواره ها و رسانه های تلویزیونی با تجلیلی که مقام معظم رهبری از مردم گیلان کردند، به نقش مردم استان در پاسداری از اسلام و انقلاب پی بردند.

 نماینده ولی فقیه در گیلان در ادامه سفر رئیس جمهور به گیلان را نزدیک دانست و گفت: مسئولان استان برای ایجاد صنایع مادر در استان و کاهش بیکاری برنامه های دقیق داشته باشند.

 امام جمعه رشت، گیلان را یکی از استان های برتر در تولید محصولات کشاورزی معرفی کرد و گفت: حمایت های دولت از کشاورزی گیلان باعث می شود کشور در بسیاری از محصولات مانند چای، برنج، ابریشم و زیتون به خودکفایی برسد.

 عضو مجلس خبرگان رهبری در خطبه نخست نماز جمعه رشت با اشاره به روایات اسلامی، به یاد خدا بودن، صداقت در گفتار و رفتار، اقامه نماز و روزه داری، توجه به همسایگان، انس با قرآن را از ویژگی های شیعه واقعی برشمرد و گفت: شیعه جز سخن خیر و کاربردی حرفی نمی زند.

 خطیب نماز جمعه رشت امانت داری را از دیگر ویژگی های شیعیان دانست و افزود: شیعه واقعی در کسب مهارت های زندگی، فراگیری علم و انجام برنامه های زندگی جدی و پرتلاش است.

آیت الله قربانی با بیان اینکه انجام اعمال عبادی و عمل به تکلیف باید باعث ایجاد غرور نشود، اظهار کرد: شیعه همواره به دنبال یافتن نقطه ضعف های خود و از بین بردن ضعف ها است.

پایان پیام/

 

جمعه 17 دی 1389  7:07 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها