باند فرودگاه خرمآباد در جریان جنگ جهانی دوم توسط متفقین مقابل کمپ نظامی بدرآباد که مقر نیروهای رزمی و نظامی هندی، انگلیسی، آمریکایی بود، در عرض ۲۰ متر و در طول ۱۸۰۰ متر مهیا شد و فقط برای هواپیماهای نظامیان استفاده میشد.
بزرگترین شهر لرنشین، بیست و سومین شهر پرجمعیت ایران و مرکز استان لرستان است. جمعیت خرمآباد طبق سرشماری سال ۱۳۹۰ مرکز آمار ایران، ۳۴۸٬۲۱۶ نفر بوده است. شهر در ارتفاع ۱۱۴۷٬۸ متری از سطح دریا و در میان درههای زاگرس قرار دارد. فاصله خرمآباد تا تهران ۴۹۰ کیلومتر است و به دلیل قرار گرفتن در مسیر تهران-جنوب دارای اهمیت ارتباطی و راهبردی است.
آزادراه شماره پنج ایران از این شهر عبور میکند. در محل کنونی خرمآباد از دوره ایلامیان شهری با نام خایدالو وجود داشته و شهر شاپورخواست به دستور شاپور دوم بر خرابههای آن و در حدود محل کنونی شهر ساخته شده است. آثار تاریخی به جای مانده نشان میدهد خرمآباد یکی از شهرهای مهم غرب ایران در دوره ساسانیان بوده و فلکالافلاک یا دژ شاپورخواست از آثار به جای مانده دوره ساسانیان نماد شهر است.
فرودگاه خرم آباد
باند فرودگاه خرم آباد به عرض ۳۰ متر و طول ۱۸۰۰ متر در جریان جنگ جهانی دوم (در اواسط سال۱۳۲۲) توسط متفقین در محلی روبروی کمپ نظامی بدرآباد که مقر نیروهای نظامی شوروی سابق، انگلیس و آمریکا بود، صرفا جهت پرواز هواپیماهای ملخی قدیمی طراحی گردید.
از این باند خاکی پس از خاتمه جنگ جهانی دوم و خروج متفقین از کشور برای جابجایی افسران نظامی از خرم آباد به تهران و بالعکس استفاده میشد تا اینکه شرکت ملی نفت ایران و مخابرات منطقه لرستان زمینهای فرودگاه را خریداری و بازسازی نمودند و حدود ۱۸۰۰ متر از باند جهت استفاده هواپیماهای کوچک پستی آسفالت گردید و یک اتاق کوچک نگهبانی و یک ساختمان کوچک برای استراحت مسافران ساخته شد. مدتی بعد زمینهای اطراف فرودگاه خریداری و روستای میانگلال که در مسیر باند فرودگاه قرار گرفته بود جابجا شد. نهایتا در سال ۱۳۵۵ و در زمان استانداری آقای فرحبخشیان با حضور جمعی از مسئولین شرکت نفت و سازمان هواپیمایی کشوری مسئولیت فرودگاه خرمآباد از وزارت نفت به سازمان هواپیمایی کشوری تحویل داده شد.
متعاقبا حدود ۱۰ نفر کارمند استخدام و ۲ دستگاه ماشین آتشنشانی خریداری و مقرر گردید در صورت نیاز از ماشینهای آتش نشانی ارتش یا شهرداری هم استفاده گردد. سپس باند موجود مجددا آسفالت و ۵۰۰ متر به طول آن افزوده شد. در خرداد سال ۱۳۵۵/ یک دستگاه NDB و یک دستگاه رکوردر نصب شد. اولین پرواز مسافری ۶۰ نفره با حضور مسئولین سازمان هواپیمایی کشوری افتتاح گردید. بازرسی مسافران همه روزه توسط ۱۰ نفر پلیس و یک افسر کلانتری مرکزی خرمآباد انجام میگرفت.
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ فرودگاه خرمآباد رشد و توسعه چشمگیری داشت. ساختمان اداری جدید در سال ۱۳۶۱ احداث گردید و پس از ۲۵ سال مجددا در سال ۱۳۸۶ ساختمان جدیدتری ساخته و جایگزین اداره پیشین گردید.
ساختمان ترمینال مسافری جدید در سال ۱۳۶۲ به بهره برداری رسید. اما با توجه به رشد و توسعه فرودگاه، در سال ۱۳۸۰ ترمینال جدید در زمینی به مساحت ۴۳۰۰ متر مربع و با حداقل فاصله نسبت به پارکینگ هواپیما افتتاح شد.
ساختمان جدید عملیات نیز در سال ۱۳۷۵ در موقعیتی مناسب نسبت به سطوح پروازی احداث گردید. در سالهای اخیر روند توسعه فرودگاه خرمآباد شتاب روز افزونی گرفته است. به عنوان مثال، نصب و راهاندازی سیستم کمک ناوبری VOR/DME در سال۱۳۶۹ ، راهاندازی سیستم ILS در سال ۱۳۸۵ ، بهرهبرداری از ساختمانهای جدید سپاه و پلیس در سال ۱۳۸۳ و نهایتا احداث سایت جدید NDB از جمله اقداماتی هستند که در راستای توسعه پایدار فرودگاه خرمآباد انجام گرفته است. با این وجود، فرودگاه خرمآباد که یکی از زیباترین فرودگاههای کشور به شمار میرود.
آدرس و شمارههای تماس فرودگاه
آدرس : استان لرستان، شهر خرمآباد، فرودگاه خرمآباد
شماره دورنگار: ۳۳۴۳۹۹۰۵ـ۶۶
تلفنخانه فرودگاه خرم آباد: ۳۳۴۳۹۹۰۱ـ۶۶
۳۳۴۳۹۹۰۲ـ۶۶
شماره تلفن گویای ۱۹۹ به صورت شبانهروزی
شرکتهای هواپیمایی و مقصدهای پروازی
مقصدهای پروازی |
ایران ایر |
فرودگاه مهرآباد |
هواپیمایی ایران ایرتور |
فرودگاه مهرآباد |
هواپیمایی ماهان |
فرودگاه مهرآباد |
هواپیمایی تابان |
فرودگاه خلیج فارس، فرودگاه بینالمللی بغداد، فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، فرودگاه بینالمللی نجف، فرودگاه مهرآباد |