0

انسان كيست؟ ارزش انسان به چيست؟ راه رسيدن به كمالات كدام است؟

 
taha_h
taha_h
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : تیر 1394 
تعداد پست ها : 5282
محل سکونت : تهران

انسان كيست؟ ارزش انسان به چيست؟ راه رسيدن به كمالات كدام است؟

استاد مطهري(ره) مي‏گويد: از نظر قرآن انسان موجودي است برگزيده از طرف خداوند، خليفه و جانشين او در زمين، نيمه ملكوتي و نيمه مادي، داراي فطرتي خود آشنا، آزاد، مستقل، امانتدار خدا و مسئول خويشتن و جهان، مسلط بر طبيعت و زمين و آسمان، وجودش از ضعف و ناتواني آغاز مي‏شود و به سوي قوت و كمال سير مي‏كند و بالا مي‏رود اما جز در بارگاه الهي و جز با ياد او آرام نمي‏گيرد. ظرفيت علمي و عملي اش نامحدود است؟ ارزش انسان به كمال رسيدن است و منظور از كمال، كمال روحي و نفساني است چون روح اصل و مبناي هويت و شخصيت آدمي است. از ديدگاه اسلام ارزش انسان به آن است كه به هدف خلقت كه قرب الهي است نائل گردد. از نظر قرآن انساني سعادت‏مند است كه به اين هدف دست يابد. سعادت در گرو كسب علم يا لذت يا قدرت بيشتر و مانند اين‏ها نيست.

 

سعادت تنها در پيوند با خدا حاصل مي‏شود كه در قرآن از آن به عبادت تعبير شده است: "و ماخلقت الجن و الانس الا ليعبدون؛ جن و انس را نيافريدم جز براي آن كه مرا بپرستند".(1) براي رسيدن به كمال نهايي، ابزارهايي لازم است كه عبارتند از:

 

1 - معرفت خدا: كليد نيل به هدف نهايي معرفة الله است. بدون شناخت خداوند تقرب به او امكان پذيرنيست و از اين رو امام علي(ع) مي‏فرمايد: "اول الدين معرفته؛ معرفت خدا سرآغاز تدين است".(2)

 

2 - تقوا: براي دستيابي به مقام شكر و نيل به اجر عظيم و احاطه بر مسائل با روشن بيني خاص و كسب موفقيت، قرن مجيد تقوا را مطرح كرده كه همه اين موضوعات در قرب به پرودگار مؤثر است.

 

3 - عبادت: در حديث قدسي آمده است: "هيچ بنده‏اي بهعبادتي بهتر از واجبات به من نزديك نشده است. او به وسيله نوافل به من تقرب مي‏جويد تا جايي كه او را دوست بدارم، آنگاه گوش شنوا و ديده بينا و دست تواناي او خواهم بود. اگر مرا بخواند پاسخش مي‏دهم و چنانچه چيزي از من بخواهد ارزاني‏اش مي‏دارم".(3)

 

4 - ترك گناه: بزرگ‏ترين مانع رسيدن به كمالات، گناه و هواي نفس است به طوري كه امام صادق(ع) مي‏فرمايد: "بين بنده و خدا هيچ پرده‏اي تاريك‏تر و ترسناك‏تر از نفس و هوي نيست. براي از بين بردن اين دو وسيله‏اي مانند احتياج به خدا و خشوع براي خدا و گرسنگي در روز و بيداري در شب نيست".(4)

 

حذر از پيروي نفس كه در راه خدا

مردم افكنتر از اين غول بياباني نيست‏

 

امام صادق(ع) مي‏فرمايد: "از هواي نفس بپرهيزيد همان طوري كه از دشمنانتان مي‏پرهيزيد. هيچ چيز دشمن‏تر براي مردم از پيروي هواهايشان و نتيجه زبان هايشان نيست".(5)

 

بر اين اساس، دست يابي به كمال، رياضت و مجاهده با نفس مي‏خواهد.

 

ايمان عبارت است از اين كه انسان علاوه بر اعتقاد به آن چه گفته شد، در برابر اوامر الهي تسليم محض باشد. به عبارت ديگر: حقيقت ايمان تسليم ظاهر و باطن در برابر حق است.(6) چون تسليم در برابر حق مراتب دارد، ايمان هم داراي مراتب است، زيرا ممكن است انسان در برابر دستورنماز تسليم باشد، ولي در برابر دستورخمس تسليم نباشد و عمل به آن برايش مشكل باشد. حضرت صادق(ع) فرمود: "خداوند ايمان را بر هفت سهم تقسيم كرده: نيكي، صدق، يقين، رضا، وفا، حلم و علم (شايد مراد علم به وظايف شرعي باشد). كسي كه تمام اين هفت سهم را دارد، مؤمن كامل و متعهد است".(7)

 

قرآن كريم مؤمنان حقيقي را چنين توصيف كرده و نشانه‏هاي ايمان را چنين بيان مي‏كند: "مؤمنان تنها كساني هستند كه هر وقت نام خدا برده شود، دل‏هايشان (از عظمت خدا و احساس مسئوليت در برابر وظايف الهي) ترسان مي‏گردد، و هنگامي كه آيات او بر آن‏ها خوانده مي‏شود، ايمان‏شان افزون مي‏گردد، و تنها بر پروردگارشان توكل دارند. آن‏ها نماز را بر پا مي‏دارند، و از آن چه به آن‏ها داده‏ايم، انفاق مي‏كنند. مؤمنان حقيقي آن‏ها هستند. براي آنان درجات (فوق‏العاده‏اي) نزد پروردگارشان است و براي آن‏ها آمرزش و روزي بي نقص و عيب است".(8)

 

در اين آيات پنج صفت براي مؤمنان حقيقي ذكر شده است.

 

در ابتداي سوره مؤمنون نيز بعد از بيان اين كه مؤمنان رستگارند، صفات مؤمنان را تا ده آيه بيان كرده است. در آيات ديگر نيز برخي از صفات مؤمنان را بيان نموده است.

 

اميرمؤمنان علي(ع) فرمود: "ايمان بنده ‏اي كامل نمي‏شود تا به درجه ‏اي برسد كه آن چه را خدا دوست دارد، دوست بدارد و آن چه را خدا دشمن دارد، دشمن بدارد".(9)

 

 

 

 

  1. ذاريات (51) آيه 56.
  2. نهج البلاغه، خطبه اول.
  3. اصول كافي، ج‏4، ص 53.
  4. سفينةالبحار، ج‏2، ص 603.
  5. اصول كافي، ج‏4، ص 30.
  6. تفسيرنمونه، ج‏15، ص 412 و ج 74، ص 86.
  7. همان، ج‏22، ص 29.
  8. انفال (8) آيه 2 تا 4.
  9. محمد محمدي ري شهري، ميزان الحكمة، ج‏1، ص 197، شماره 1330 ( ماده ايمان).

 

 

 

 

 

منبع: t-pasokhgoo.ir

یک شنبه 28 آذر 1395  7:26 AM
تشکرات از این پست
ghiyase65 omiddeymi1368 rozgol emamedavazdah
دسترسی سریع به انجمن ها