طبیعت بکر مناطق 12 گانه نمونه گردشگری قم در دل کویر این استان که با جاذبه های فرهنگی، مذهبی و طبیعی هر گردشگری را به خود جلب می کند، آماده حضور سرمایه گذاران است و اکنون 6 منطقه مورد اقبال سرمایه گذاران قرار گرفته است.
، جمکران، خلجستان(نایه)، دیرگچین، دستجرد، طرلاب، کریمه(سایت عوارضی)، دره قاهان، پلنگ دره، روستای کرمجکان، بخش کهک، حوض سلطان و طایقان، 12 منطقه نمونه گردشگری استان قم است..
دراین مکانهای گردشگری نه تنها طبیعت و کویر دست نخورده است بلکه بناهای تاریخی با معماری های اسلامی و ایرانی نظر گردشگران داخلی و خارجی را به خویش جلب می کند.
کاروانسرای «دیرگچین» با نام های مختلف دیرکاج، کاروانسرای دیرالجص، کاروانسرای کردشیر و کاروانسرای قلعه دیر ثبت شده در متون تاریخی با قدمت 1750 سال به خاطر داشتن تمام امکانات برای اقامت مسافران از جمله مسجد،آسیاب، حیات خلوت، حمام و سرویس های بهداشتی معروف به مادر کاروانسراهای ایران در حاشیه غربی کویر بزرگ نمک واقع شده است.
کاروانسرایی بسیار استوار و پرشکوه که بر سر راه قدیمی قم به ورامین و قم به گرمسار قرار دارد و فاصله آن تا شهرقم حدود 70کیلومتر است و به عنوان منزلگاهی بسیار مهم در مسیر یکی از راههای باستانی منزلگاه های ایران بوده است.
باستان شناسان بنای اولیه کاروانسرای دیرگچین را به دوره حکومت اردشیر ساسانی نسبت می دهند و البته این کاروانسرا در دوره صفویه تغییرات اساسی پیدا کرده و به شکل کاروانسراهای معمول و متداول صفویه از رونق و اعتبار خاصی تا پایان دوره قاجاریه برخوردار بوده است.
بنای فعلی کاروانسرا از تلفیق بنای ساسانی تغییر شکل یافته در دوره سلجوقی یا بنایی که در دوره صفویه به شکل کاروانسرای چهار ایوانه بازسازی شده است و ورودی بنا رو به جنوب و پلان کاروانسرا مربع است که طول هر ضلع آن حدود 102 مترمربع است.
منطقه حفاظت شده پلنگ دره با وسعتی معادل 31 هزار و 735 هکتار در جنوب غربی و پنجاه کیلومتری شهرستان قم در ناحیه شمالی پلنگ دره، منطقه سلفچگان، در ناحیه شرقی آن رودخانه قمرود و در ناحیه غربی آن چند روستای کوچک قرار گرفته است.
این منطقه غنی ترین پوشش گیاهی استان قم را به خود اختصاص داده است ضمن این که حدود 20 درصد گونه گیاهی آن دارای ارزش دارویی است این منطقه از سال 1375 به عنوان منطقه شکار ممنوع و درسال 1388 در لیست مناطق حفاظت شده کشور قرار گرفت. این منطقه از زیستگاههای انواع وحوش از جمله پلنگ بوده و نام و شهرت خود را از این حیوان گرفته است همچنین دارای 21 گونه پستاندار ، 52 گونه پرنده ، 13 گونه خزنده و دو گونه دوزیست است.
منطقه فوق به خاطر قرار گرفتن در بخشی از رودخانه قمرود و دارا بودن شرایط زیستی و تنوع گیاهی و جانوری و ویژگی های اکوتوریسم توجه گردشگران را به خود جلب کرده است.
دریاچه نمک حوض سلطان در 40 کیلومتری شمال شهرستان قم و 85 کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه بزرگراه تهران قم قرار دارد. این دریاچه که به دریاچه ساوه قم و دریاچه شاهی هم معروف است، به مساحت تقریبی 240 کیلومتر مربع در شمال شرق شهرستان قم واقع شده است و رشته کوه های البرز در شمال آن قرار دارد.
این دریاچه شامل دو چاله جدا از هم یکی به نام «حوض سلطان» و دیگری به نام «حوض مره» است که با آبراهه باریکی به هم وصل می شوند.
این منطقه از نظر زیست شناسی، بوم شناسی، دیرینه شناسی، هوا، اقلیم، اشتغال زایی و تفرجگاهی قابل تأمل و تحقیق ژرف بوده و به عنوان یکی از چشم اندازهای توسعه استان قم مطرح است. خاک منطقه از نظر شوری، دوایر متحدالمرکزی در محدوده مرکز دریاچه تشکیل می دهد که میزان شوری از مرکز به طرف بیرون به تدریج کاهش پیدا کرده و نوع گیاهان منطقه از نظر خواص دارویی، مواد مؤثر و سایر کاربردها حائز اهمیت است.
روستای طایقان و طرلاب از بخش سلفچگان است که روستای طایقان در 18 کیلومتری شهر قم قرار دارد. به گفته اهالی روستا قدمت روستای طایقان به حدود 1300 سال پیش، یعنی زمان عبدالملک مروان برمی گردد که شغل اکثر آنها کشاورزی و دامداری است همچنین مرتع این روستا دارای پوشش گیاهانی مانند درمنه، کاروانکش و توپال است.
خلجستان، یکی از بخش های قم است که در شمال و شمالغربی شهرستان قم قرار گرفته است و دارای دو دهستان دستجرد و قاهان و شهر دستجرد است.
در روستاهای این بخش مجموعه فرهنگی ، تاریخی وجود دارد که در این میان روستای طینوج واقع در بخش خلجستان استان قم که قدمت آن به دوره صفویه و قاجاریه برمی گردد. کاروانسرای طینوج در زمان دودمان صفویه بنا شده است و آن را کاروانسرای شاهعباسی نیز می نامند.
شهر دستجرد از توابع بخش خلجستان قم است که در فاصله 75 کیلومتری از مرکز شهر قم و در شمال غربی این استان واقع شده است؛ این منطقه شامل 27 روستاست.این منطقه به خاطر شرایط آب و هوایی خاصی که دارد گردشگران بسیاری را راهی این مکان کرده است راه اندازی دهکده سلامت صبا در این منطقه باعث حضور بیش تر مردم از مناطق مختلف شده است.
دره قاهان در 35 کیلومتری جاده ساوه- سلفچگان واقع شده است. این دره به لحاظ تقسیمات کشوری، در حوزه استحفاظی استان قم واقع شده و یکی از بخش های خلجستان است. طول این دره حدود 30 کیلومتر است و یک مجموعه روستا را در خود جای داده است.
دره قاهان، سرزمین چهار فصلی است که در هر زمان زیبایی های خاص خود را دارد که یکی از جاذبه های گردشگری استان قم محسوب می شود.
بخش کهک یکی از توابع شهرستان قم قرار دارد. این شهر، اقامتگاه ملاصدرای شیرازی فیلسوف و حکیم بزرگ اسلامی بوده است که به دلیل آزار متعصبان، درس خود در شیراز را رها کرد و 15 سال در کهک به عبادت و تفکر پرداخت در حال حاضر خانه تاریخی این عالم فرزانه برای بازدید گردشگران مرمت شده است.
روستای فردو برگرفته شده از کلمه فردوس به معنای بهشت از توابع بخش کهک است که این روستا در 50 کیلومتری شهر قم قرار دارد این روستا در ناحیه کوهستانی سردسیر واقع شده است که از جنوب غربی به برف انبار، تخت سر حوض، کوه چال، از جنوب شرقی به کوه عبد الوهاب و از شرق به کوه سلطان سعید شاه محدود میشود.
این روستا به خاطر ویژگی آب و هوایی و قرار گرفتن آن در محدوده کوهستانی جنوب شرقی کهک و اقلیم معتدل و کوهستانی معروف به نوفل لوشاتو است نوفل لوشاتو نام شهری است که در نزدیکی پاریس در کشور فرانسه گرفته شده است.
کرمجگان روستایی است سر سبز و خوش آب و هوا واقع در 45کیلومتری جنوب استان قم که در بخش کهک قرار دارد، این روستا با طبیعت بکر و دست نخورده در ارتفاعات قرار دارد، ارتفاع زیاد از سطح دریا و احاطه شدن توسط کوهها و آبهای زیر زمینی فراوان باعث شرایط اقلیمی این منطقه معتدل کوهستانی شده است.
جمکران نیز یکی از مناطق نمونه گردشگری زیارتی استان قم است، این مسجد مهمترین پایگاه شیعیان شیفته و عاشقان دل سوخته صاحب الزمان(عج) است که در شش کیلومتری شهر مذهبی قم قرار گرفته است، جمکران سالانه میزبان عاشقان دل باخته، از سرتاسر میهن اسلامی و جهان است که برای زدودن غبار دل در این پایگاه معنوی، گرد هم میآیند.
کریمه(سایت عوارضی) واقع در پشت کوه حضرت خضر نبی(ع) در استان قم این منطقه نیز از دیگر مناطق گردشگری است که قرار است در آینده نزدیک به عنوان سایت گردشگری و صنایع دستی قم راه اندازی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم در گفت و گو با ایرنا گزارشی از وضعیت 12 منطقه نمونه گردشگری مصوب هیات دولت در این استان ارائه کرد و گفت: 6 منطقه دارای سرمایه گذار است و کارهای اجرایی مرتبط با آن در حال انجام است.
عیسی رضایی افزود: سه منطقه حوض سلطان، کهک و طایقان نیز در مرحله فراخوان برای پیگیری جذب سرمایه گذار است.
وی ادامه داد: منطقه نمونه گردشگری جمکران به متراژ 100 هکتار و منطقه دیرگچین به علت واگذار نشدن زمین در حال پیگیری است تا در اختیار سرمایه گذار قرار بگیرد.
وی با اشاره به پیشرفت فیزیکی در منطقه نمونه گردشگری دستجرد گفت: این منطقه با احداث فاز یک مجموعه تفریحی و گردشگری دهکده سلامت صبا زمینه حضور گردشگران را فراهم کرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم بیان داشت: این دهکده از سال 1382 تحت عنوان طرح جامع دهکده سلامت صبا مطرح و عملیات عمرانی آن نیز پس از تکمیل طرح در سال 1384 آغاز شد که در فاز اول این پروژه تفریحی، گردشگری و خدماتی بیش از هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری از سوی بخش خصوصی صورت گرفت.
وی به منطقه نمونه گردشگری طرلاب اشاره کرد و گفت: در این منطقه فرودگاه بین المللی قم در حال احداث بود که به علت مشکلاتی توقف پیدا کرد.
رضایی با اشاره به سیاست های دولت در خصوص رونق مناطق گردشگری گفت: این مناطق از طرح های پیشنهادی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در قطبهای تاریخی، فرهنگی و طبیعی کشور است تا بتوان با فراهم سازی زیرساخت ها میزان استقبال گردشگران را افزایش داد.
وی ادامه داد: در این مناطق ایجاد تاسیسات زیربنایی گردشگری از جمله واحدهای پذیرائی و اقامتی، تولید و عرضه صنایع دستی و تفریحی و ورزشی مورد بررسی قرار می گیرد و با فراخوان سرمایه گذار راه های دسترسی به این مناطق تسهیل می شود.
وی ابراز داشت: سیاست های حمایتی با ارائه وام های کم بهره و تخفیف درعوارض های ساخت و ساز از جمله خدماتی است که برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شده است تا بتوانیم از طریق جذب گردشگر، در اشتغالزایی و کسب درآمد اقتصادی و توسعه استان برنامه ریزی کنیم.