دیجیاتو/ آژانس فضایی اروپا معتقد است که بالاخره دلیل اصلی سقوط نابود کننده مریخ گرد شیاپارلی بر روی سطح سیاره مریخ را کشف کرده است. بر این اساس، ظاهراً این کاوشگر در حالی با سرعت به سمت سطح سیاره پایین می رفته که سامانه ارتفاع سنج آن به درستی کار نمی کرده است.
هنوز دلیل اصلی این نقص به طور مسلم مشخص نشده و بعید است تا یک سال آینده نیز به نتیجه قطعی برسد. البته پیش بینی می شود سیستم رایانه ای داخلی شیاپارلی برای چند ثانیه ای دچار بار پردازشی بیش از حد شده و به اشتباه تصور کرده که فرود روی مریخ به انجام رسیده است.
این دومین بار است که یک مریخ گرد از آژانس فضایی اروپا درست دقایقی پیش از فرود روی این سیاره دچار نقص شده و ماموریت آن شکست می خورد. در سال ۲۰۰۳ نیز مریخ نورد Beagle 2 گرچه به درستی روی سطح نزدیک ترین سیاره به زمین فرود آمد، اما نتوانست پنل های خورشیدی خود را باز کند و عملاً از کار افتاد. این مسئله زمانی مشخص شد که مریخ نورد «کنجکاوی» ناسا، تصاویری از محل فرود آن را به زمین مخابره کرد که در زیر می بینید.
با وجود این دو شکست، برنامه ExoMars این آژانس فضایی به قوت خود باقی مانده و قرار است ماموریت بعدی با یک مریخ نورد جدید در سال ۲۰۲۰ آغاز شود و امید آن می رود که این بار کامپیوتر کاوشگر در لحظه فرود هنگ نکند.