آداب و رسوم مردم یزد در پیشواز محرم
مردم يزد در پيشواز ماه عزاداري سالار شهيدان حضرت اباعبداللهالحسين (ع)، مراسمهاي سنتي مذهبي ويژهاي برگزار می کنند.
يكي از اين آيينها ، مراسم " بهرشهيد " در شهر ندوشن يزد هست كه همه ساله مردم اين منطقه براساس سنتي ديرينه ، ۱۰روز قبل از آغاز ماه محرم با برپايي آن به استقبال ايام سوگواري سيدالشهداء (ع) میروند.
در آيين بهرشهيد كه تا اول ماه محرم ادامه دارد هياتي متشكل از جوانان و نوجوانان شهر به منازل مردم مراجعه و اشعاري را در سوگ حضرت امام حسين (ع) و ياران باوفايش زمزمه می کنند.
اين مراسم طي ۱۰روز ياد شده قبل از نماز مغرب و عشا در محلههاي مختلف آغاز می شود و دستهجات با جمعآوري نذورات مردم ، پس از آن مراسم عزاداري را در تكايا برگزار می کنند.
مردم اين خطه همچنين دو روز مونده به ماه محرم آيين ديگري به نام"پرسه " نيز برپا می کنند. در اجراي اين برنامه مردم در قالب هيات عزاداري در سطح كوچه و محلهها حركت می کنند و اشعاري در رثاي علياكبر(ع) می خوانند.
نخل برداري و طبخ آش از مراسم مردم یزد در محرم می باشد.
آيينهاي عزاداري به مناسبت آغاز ماه محرم با شكوه و عظمت خاصي برگزار می شود.
آذين بندي حسينيه، نخل برداري، طبخ آش، ذبح گوسفند، پخش نذورات مردمي و برپايي هياتهاي سينهزني و زنجيرزني از ديگر برنامههاي مردم یزد در ماه محرم است.
اهالي تعدادي از روستاهاي شهرستان صدوق استان يزد نيز با برپايي آيين سنتي " شاخ به شاخ " و " ذكر گرفتن " به استقبال ماه محرم می روند.
اين مراسم از جمله رسوم اجداد اين منطقه براي استقبال از ماه محرم است كه در چند شب قبل از آغاز ايام سوگواري امام حسين (ع) برگزار میشود.
اين آيين سنتي در روستاهايي همچون " بندرآباد" و " شمسي " پر رنگ تر از ديگر مناطق استان دیده می شود.
در آيين "شاخ به شاخ" كه به شكل باشكوهي در اين روستاها برگزار ميشود اهالي روستا پس از اقامه نماز مغرب و عشا در گروههاي مختلف شروع به پرسه زني در كوچههاي آبادي می کنند.
آنها با خوندن ابياتي ، از مردم درخواست هيزم می کنند و هيزمهای جمعآوري شده در ميدان آبادي بر روي هم انباشته می شود و با برافروختن آتش در پرتو گرما و روشنايي آن عزاداري سنتي آغاز می شود.
مراسم شاخ به شاخ از مراسم پیشواز محرم در یزد است.
مردم دست در دست هم حلقهاي بزرگ در گرد آتش ايجاد می کنند و گروهي كه تعدادشون به پنج يا هفت نفر می رسد در وسط اين حلقه، حلقه كوچكتري تشكيل داده و خوندن نواهاي "يا حسن" و "يا حسين" آغاز می شود.
جمعيت عزادار نيز با تكرار اين عبارات، به سر و سينه خود می زنند و اين مراسم تا پاسي از شب ادامه پیدا می کند. آيين " ذكر گرفتن " نيز بيشتر براي اعلام مجلس عزاداري امام حسين (ع) و همچنين استقبال از ماه محرم در برخي از روستاهاي اين منطقه برپا می شود.
در اين مراسم سنتي كه مقارن غروب آفتاب و بر بالاي پشت بام مسجد يا حسينيه آبادي برگزار می شود حاضران با خوندن اشعاري، فرا رسيدن ماه محرم و برپايي مجلس عزاي حسين (ع) را به اطلاع اهل محل می رسانند.
منبع:yazdediruzz.blogfa.com
بیشتر بخوانید تا بیشتر بدانید
- آئین کهن نخل گردانی تاسوعا و عاشورا در ابیانه نطنز
- آداب و رسوم مردم استان مرکزی
- آداب و رسوم مردم تهران قدیم در ماه محرم
- آداب و رسوم مردم شهرهای مختلف ایران در ماه محرم
- آداب و رسوم مردم پاکستان در ماه محرم
- آداب و رسوم مردم یونان