یک جمع و تفریق ساده، نشان از رشدی نجومی دارد. فروشی که در شش ماهه نخست به بیش از 100 میلیارد تومان رسیده است. فروشی رویایی برابر با هزینه های پروژه تاریخی محمد (2) مجیدی مجیدی که بعد از شش ماه اکران عمومی در سال 1394 تنها 15 میلیارد تومان فروخت.
اما چه شد که یک باره در سال 1395، جنبش رفتن به سینماها، این صنعت ورشکسته را سودآور کرد. اینکه فیلم ها فارغ از ژانر و کارگردانان شان فروخته اند. از سینمای دفاع مقدس تا فیلم مشهور به سیاه نمایی- تا فیلم های کمدی و...
چه اتفاقی افتاده که فروش سینماهای ایران در شش ماه تقریبا دو برابر مدت مشابه سال قبلش و البته همه سال های قبل از آن در دهه 90 فروخته است؟
این پرسشی است که از همان روزهای نخست سال 95، زمانی که 24 ساعت تمام سینماهای ایران بیدار بودند و سانس های فوق العاده داشتند، برای اهالی سینما ایجاد شده بود. سینما نسبت به سال ها قبلش چه تغییری کرده بود که این چنین موجی ایجاد شده بود؟
حالا که رنکینگ 10 فیلم پرفروش شش ماه اول سینمای ایران به دست آمده شاید بهتر بتوان تحلیلی بر این فیلم ها و فروش نجومی شان داشت.
10- ناردون (3696787)
کارگردان: فریدون حسن پور
بازیگران: امین حیایی، لیلا اوتادی، مهران غفوریان، امیر نوری، سیروس گرجستانی و علی مسعودی
مدت هاست که نام هیچ یک از این هنرپیشه ها خیلی نقشی در فروش گیشه ندارد. نه امین حیایی و نه حتی لیلا اوتادی و دیگران. فیلم فریدون حسن پور چه داشته که توانسته این چنین بفروشد تا منصور سهراب پور دو فیلم در فهرست پرفروش ها در شش ماه اول داشته باشد و فیلم دهم این فهرست برای او باشد.
فیلم ناردون که در دو روز اول اکرانش فروشی معادل 120 میلیون تومان داشت یک فیلم طنز خانوادگی است با حضور دیگر بازیگرانی مثل سیروس گرجستانی، امیر نوری و علی مسعودی که اشتهار به طنز دارند. تیزرهای ماهواره ای از تکه های طنز فیلم و ریتم همراه با خنده و شاد فیلم بی شک آنهایی را که برای تماشای یک فیلم خوش خنده و ملو به سینما کشانده بود راضی نگه داشته. فیلم که اقلا 50 درصد سود داشته است!
9- دراکولا (3755275)
کارگردان: رضا عطاران
بازیگران: رضا عطاران، لوون هفتوان، ویشکا آسایش
اولین ژانر وحشت سینمای ایران در دهه 90 اگرچه فروش نسبی بدی نداشته اما آن فیلم موفق که همه پیش بینی می کردند، نشد. ساخته عطاران که اولین فیلم «خون آشام»دار سینمای ایران بود، به رغم همه انتظاری که می رفت، نتوانست به چهار میلیارد فروش هم برسد. رضا که تنها سوپراستار بفروش سینمای ایران است اما چرا بعد از فروش نجومی با سالوادور، این چنین در فروش ناکام بود؟ درباره فیلم او دو نکته مدام تکرار می شود:
اول اینکه مردم برای دیدن فیلم های او می روند تا بخندند، اما او خودش مدام اصرار دارد فیلم های طنزش تم تلخ اجتماعی داشته باشند.
درست مثل «خوابم میاد» و «فرش قرمز». این بار اما عطاران پا را فراتر گذاشته بود، مضامین انسانی، تاکید بیش از حد روی اعتیاد، تصویری که از چهره حیوانی انسان ها ترسیم کرده بود و استفاده ابزاری و دخالت دادن هنرپیشه دختر خردسال فیلم در سکانس تلخ پایانی، تماشاگر را با حس کسی از سالن بیرون می فرستاد که سخت به نفر بعد از خودش تماشای فیلم را توصیه می کرد. البته عطارانم بدشانس بود که اکران فیلمش تقریبا وسط بگیر و ببند ممنوعیت تبلیغات ماهواره ای اکران شد و ابزار مهم دیده شدن فیلمش را از او گرفتند!
8- زاپاس (4796250)
کارگردان: بروز نیک نژاد
بازیگران: امیر جعفری، ریما رامین فر، احمد مهرانفر
زاپاس شاید اگر در سال های قبل ساخته می شد فروشش از نصف این رقم هم کمتر بود. قطعا زاپاس یک ورژن کپی شده و ملقمه ای است از طنزهای دهه 80 امیر جعفری و سریال پایتخت. شخصیت هایش هرکدام از یکی از این فیلم ها دور هم جمع شده اند و قصه ای را ساخته اند که توانسته حدود پنج میلیارد بفروشد. چرا؟
چون تیزرهای پرزرق و برق فیلم در تلویزیون ملی و البته فارسی زبان های آن طرف آبی، مردمی را که از ابتدای سال عادت کرده بودند، سینما محیط خوبی است برای دورهمی های خانوادگی به خوبی به سینماها برد و حالا نیک نژاد را به جایی رسانده که فیلمش بیشتر از ده نمکی و عطاران فروخته باشد! فیلمی با تولیدی نهایتا 20 روزه و سودی اقلا 50 درصدی!
7- لانتوری (5841212)
کارگردان: رضا درمیشیان
بازیگران: نوید محمدزاده، باران کوثری، مریم پالیزبان
رضا درمیشیان بعد از جنجال های «عصبانی نیستم» با فیلم پرسر و صدای دیگری به سینماها آمد و شش میلیارد تومان هم فروش داشت. رکوردشکنی کرد و افتتاحیه اش بی نظیر بود. فیلم تلخی که متهم به پوچ گرایی است. ماجرای اسیدپاشی را به تصویر کشیده و البته انتقام فیلمی که تماشایش برای زیر 16 ساله ها ممنوع شده بود.
بی شک حاشیه ها، نقدهای تند علیه این فیلم، تحریم هایی که علیه اش اتفاق افتاد و هیجان تماشای بازی نوید محمدزاده بعد از فیلم توقیف شده عصبانی نیستم، از عوامل موثر بر فروش این فیلم بودند. اگرچه انتخاب جسورانه سوژه فیلم هم در فروشش اثر داشت.
فیلمی که باعث شد آمنه بهرامی، دختری که ماجرای اسیدپاشی روی صورتش جامعه را تکان دهد، از کاگردان و سازندگان فیلم شکایت کند. آمنه می گوید این فیلم داستان زندگی اوست و سازندگان به این دلیل که ضرر مالی به او زده اند باید یک میلیارد تومان بپردازند. اتفاقا همین خبرسازی هم روی فروش موج دوم فیلم بی اثر نبود!
6- بادیگارد (6689553)
کارگردان: ابراهیم حاتمی کیا
بازیگران: پرویز پرستویی، مریلا زارعی، امیر آقایی
ابراهیم حاتمی کیا و همکاری مشترک با پرویز پرستویی بعد از یک دهه، کار کردن دوباره حاتمی کیا با جناح راست تندرو و به تصویر کشیدن دوگانه «ظریف- سردار سلیمانی» آن هم به تهیه کنندگی گروه رسانه ای اوج، همگی به اندازه کافی می توانستند خبرساز باشند.
آن هم در رقابتی که سعی شده بود ابد و یک روز را فیلم حمایت شده از سوی رسانه های فارسی زبان و بادیگارد پرهزینه را فیلم بچه مذهبی های ارزشی بنامند، حساسیت ها برای تماشای این فیلم را افزایش داد. مصاحبه های تند و تیز حاتمی کیا و گلایه های بی پایانش از باقی اهالی سینما و البته جشنواره ای سازها، بر حاشیه های این فیلم افزود.
بادیگارد تبلیغات ماهواره ای نداشت اما فروش ارگانی و بلیت نیم بها داشت. حدود هفت میلیارد تومان برای فیلمی که هزینه های تولیدش از استفاده از هلی کوپتر و صحنه های میدانی بسیار انفجار، کمتر از این رقم ها نبوده، شاید توانسته سر به سر شود!
در ادامه بخوانید:
فیلم های پرفروش سال 95 و دلایل آن (2)
منبع: کمونه