گرگان یکی از شهرهای شمالی ایران و مرکز استان گلستان است. گرگان یک شهر توریستی و در فصلهای از سال به یکی از مهاجرپذیرترین شهرهای کشور تبدیل میشود و بسیاری از مردم به خاطر طبیعت بینظیر گرگان، این شهر را به عنوان مقصد زندگی خود انتخاب میکنند. اگر شما نیز مایل به زندگی در گرگان هستید در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این شهر آشنا شوید.
استان گلستان
استان گلستان از نظر جغرافیایی بین ۵۳ درجه و ۵۷ دقیقه تا ۵۶ درجه و ۲۲ دقیقه طول شرقی و ۳۶ درجه و ۳۰ دقیقه تا ۳۸ درجه و ۸ دقیقه عرض شمالی در محدوده منطقه معتدله شمالی در شمال کشور واقع است. این استان از شمال به کشور ترکمنستان، از شرق به استان خراسان. از غرب به دریای خزر و استان مازندران و از جنوب به استان سمنان محدود است. شاهوار با بلندی ۳۳۲۰ متر از سطح دریا که بلندترین قله استان است، در جنوب غربی استان جای دارد. در پایه این بلندیها، به ویژه در جنوب و شرق استان، کوهپایههایی از رسوبهای دانهریز و دانه درشت دیده میشود که سفرههای آب زیرزمینی فراوانی را در خود دارند و به صورت چاه و قنات از آنها بهرهبرداری میشود. بخش زیادی از پهنه استان گلستان به صورت جلگه است.
گلستان نام جدید سرزمین تاریخی است که در طول تاریخ و تا سده هفتم هجری به نام ایالت گرگان و از آن پس تا آغاز سده دهم به نام استرآباد و در نوشتههای دوران اولیه اسلامی به نام (جرجان) و از اسفند ۱۳۱۶ گرگان نامیده شده است. این استان تا سال ۱۳۷۶ بخشی از استان مازندران بود، اما در آن سال به صورت استانی مستقل درآمد و شهرستان گرگان به عنوان مرکز آن برگزیده شد. بیشتر شهرهای کنونی استان از دیرینگی چندانی برخوردار نیستند و از بزرگ شدن روستاها به وجود آمدهاند و به عبارتی روستا شهر به شمار میآیند.
روستاهای استان گلستان به صورت متمرکز و نزدیک به هم هستند. این روستاها در راستای جادهها و رودها به صورت طولی و در بخشهای کوهستانی به صورت پلهای هستند. با این همه شهرهای گرگان و گنبدکاووس ریشه تاریخی فراوانی دارند. مساحت استان گلستان بالغبر ۲۰۴۳۷۷ کیلومترمربع ۱۳ درصد از کل مساحت کشور بوده و از این نظر در بین سایر استانها در رتبه نوزدهم قرار دارد. از نظر تقسیمات کشوری استان گلستان مشتمل بر ۱۱ شهرستان ۲۱ شهر ۲۱ بخش ۵۰ دهستان و ۱۰۶۹ آبادی اعم از مسکونی و غیر مسکونی است.
شهرستانهای استان عبارتاند از:
گرگان. گنبد کاووس. بندر ترکمن. بندرگز. علی آباد. مینودشت. آق قلا. کلاله. کردکوی. آزادشهر و رامیان.
دیگر شهرهای مهم استان هم عبارتاند از:
مراوه تپه. گالیکش. داشلی برون. دلند. خان ببین. گمیشان...
استان گلستان از نظر تقسیم بندی ایالات زمین ساختی، در پهنه زونهای گرگان _ رشت، البرز _ آذربایجان و کپه داغ قرار دارد. بیشترین پهنه زون گرگان _ رشت را جلگه گرگان پوشانیده است. در قسمت شرق، این زونها با زونهای بینالود و هزار مسجد کپه داغ هم مرز است که مرز آن با کپه داغ، پوشیده از بادرفتهای ضخیمی از جنس لس است.
گرگان کجاست
شهر گُرگان مرکز شهرستان گرگان و استان گلستان در شمال کشور ایران قرار دارد. گرگان کنونی تا سال ۱۳۱۶ «اَستَرآباد» یا «اَستراباد» نام داشت. گرگان قدیمی که به عربی جرجان خوانده میشد شهری آباد و مهم بود که در نزدیکی گنبد کاووس امروزی قرار داشته و اینک ویرانههای آن در حوالی امامزاده یحیی بن زید قرار دارد. نام گرگان برگرفته از (جرجان) و گرگان قدیم از سال ۱۳۱۱ برای استرآباد استفاده شد.
شهر گرگان و منطقه پیرامونش که از نیمه سال ۱۳۷۶ خورشیدی به صورت رسمی به استان گلستان موسوم شده از یکم دی ماه ۱۳۱۱ خورشیدی تاکنون به نام گرگان و دشت شهرت داشته است.
شماری از قزاقها در فاصله سالهای ۱۳۰۹ تا ۱۳۱۱ از شوروی به ایران مهاجرت کرده و در شهرهای گنبد، بندرترکمن و گرگان مستقر شدند و در هر سه شهر محل سکونت آنها قزاق محله نام گرفت. بعضی از قزاقهای استان گلستان هنگام تشکیل کشور قزاقستان، در دههٔ ۱۳۷۰ به آن کشور بازگشتهاند.
گرگان دارای سه منطقه شهرداری است. شهرداری مرکزی که در مرکز شهر گرگان؛ شهرداری منطقه یک در خیابان مصطفی خمینی (کوی علیمحمدی)، منطقه دو در بلوار قدس خیابان چاله باغ و منطقه سه که در خیابان رجایی واقع شدهاند.
اقلیم و آبوهوای گرگان
به طور کلی استان گلستان در بیشتر قسمتها دارای آبوهوای معتدل مدیترانهای است ولی قسمتهای جلگهای و اراضی پست گرگان به لحاظ مجاورت با صحرای ترکمنستان، دوری از دریا و کاهش ارتفاعات، آبوهوای نیمه بیابانی و گرم دارد.
با توجه به نحوه قرار گرفتن رشته کوههای البرز و جلگههای سواحل جنوبی و شرقی دریای خزر و نیز با توجه به تاثیر عرض و ارتفاع جغرافیایی، دوری و نزدیکی به دریا، وجود بیابانهای جنوبی ترکمنستان، وزش بادهای محلی و پوشش متراکم جنگلی، استان گلستان از نظر اقلیمی به سه بخش آبوهوای معتدل گرم و بارانی با زمستانی ملایم در حدّ فاصل بین قره سو و کوهستان، آبوهوای صحرایی گرم در ناحیه اترک و گرگان رود و آبوهوای بیابانی گرم و خشک با بارندگی کم در ناحیه کوچکی از شمال منطقه گرگان تقسیم میشود.
از آنجا که رطوبت و بارندگی بخشهای شمالی ایران، از غرب به شرق، کاهش مییابد، بارندگی گرگان و پیرامون آن بسیار کمتر از مازندران و گیلان است، چنان که در شرق استان، هوا خشکتر از دشتهای میانی است. ضمن آنکه در مسیر شمال به جنوب نیز، متناسب با افزایش ارتفاع، تغییرات بسیاری در آبوهوا و ریزش باران و برف مشاهده میشود.
هرچه به مناطق کوهستانی نزدیکتر شویم، دمای هوا کاهش مییابد. در ارتفاعات درازنو، جهاننما و پلاش (در جنوب شهرستان کردکوی)، زمستانها سرد و طولانی است و ارتفاع برف در برخی از سالها به ۳ الی ۵ متر میرسد. سردترین ماههای سال، دی و بهمن و متوسط روزهای یخبندان منطقه، ۱۸ روز در سال و گرمترین ماههای سال، تیر و مرداد است. حداقل درجه حرارت مطلق، معادل ۱۲/۶ درجه سانتیگراد است.
وضعیت جمعیت دین و زبان مردم گرگان
جمعیت استان گلستان بر اساس بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۱٬۶۱۷٬۰۸۷ نفر است که از این تعداد ۷۳۲۶۹۹ نفر شهرنشین و ۸۹۴۵۳۹ نفر روستانشین هستند. در استان، تنها دو شهر گرگان (۲۷۴٬۴۳۸) و گنبد کاووس (۱۲۹٬۱۶۷) دارای جمعیتی بیش از صد هزار نفر هستند.
اقوام متعددی در این استان زندگی میکنند که شامل ترکمنها، فارسی زبانان، سیستانیها، بلوچها، ترکها (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی و قزاقها میشوند.
اکثریت جمعیت شهر گرگان مردم پارسیزبان هستند گرگانیها، سادات استرآبادی، مازنیها، بلوچها، سیستانیها، آذریها، شماری از ترکمنها، گروه کوچکی از مهاجرین قزاق و مهاجرانی از دیگر استانهای کشور همچون سمنان، خراسان و از مردمان ساکن این شهر هستند. شماری از ترکمنها در دهههای اخیر به شهر گرگان مهاجرت کردهاند که جمعیت ترکمنها در شهرستان گرگان و بخشهای مختلف پیرامون در سال ۱۳۸۳ برابر با ۲۵۱۹ نفر بوده است.
ترکمنها در بخش شرقی، مرکزی و شمالی استان و همچنین در مرکز استان سکونت دارند، سنی مذهب هستند و به زبان ترکمنی تکلم میکنند. اهل تشیع را تمامی گروههای فارسی زبان، ترک (آذری و قزلباش) و… و اهل تسنن را نیز گروههای ترکمن، قزاق و بلوچ تشکیل میدهند. مسیحیان، بهاییان و صوفیان گنابادی از اقلیتهای کوچک مذهبی استان هستند.
فارسها به دو دسته بومی و مهاجر تقسیم میشوند. فارسهای بومی بیشتر به گویشهای گرگانی، کتولی و مازندرانی تکلم میکنند. مهاجرین به استان هم بیشتر سیستانی، بلوچ، سمنانی و خراسانی هستند. فارسی زبانها بیشتر در مرکز و جنوب استان و مازندرانیها در روستاهای نیمه غربی استان سکونت دارند. آذریها در شهرستان گنبد کاووس و قزاقهای استان گلستان نیز بیشتر در گرگان سکونت دارند.
فرودگاه گرگان
فرودگاه گرگان در حال حاضر در مسیرهای تهران-مشهد و زاهدان به صورت روزانه و هفتگی پرواز دارد. همچنین به صورت مستمر در طول سال میزبان پروازهای حج تمتع و عمره است.
شرکتهای هواپیمایی؛ مقصدهای پروازی
- ایران ایر - فرودگاه بین المللی مهرآباد، فرودگاه بین المللی زاهدان
- هواپیمایی آسمان فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، فرودگاه بینالمللی مهرآباد، فرودگاه بین المللی زاهدان
- هواپیمایی سعودی فرودگاه شاهزاده محمد بن عبدالعزیز
- بک ایر فرودگاه آقتائو (آغاز از ۳۰ شهریور ۱۳۹۵)
- هواپیمایی قشم فرودگاه زاهدان
اقتصاد گرگان
عمده واحدهای صنعتی بزرگ منطقه گرگان، در پیش از انقلاب و در راستای کشاورزی و منابع و مواد اولیه، احداث و پایه گذاری شدهاند، از جمله، واحدهای بزرگی چون: کشت و صنعت گل چشمه، کشت و صنعت گرگان، صنعت چوب شمال، تخته شهید باهنر، نئوپان شموشک؛ همچنین ۲۵ واحد پنبه پاک کنی بزرگ و ۲۸ واحد آردسازی.
از نظر توسعه صنعتی و ایجاد ارزش افزوده صنعتی در واحدهای تولیدی استان گلستان، حائز رتبه ۱۹ کشوری است؛ هم چنین بر اساس بررسی به عمل آمده از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، این استان از نظر برخورداری از منابع و امکانات نسبت به سایر استانها، دارای رتبه ۱۳ است.
پس از تشکیل استان گلستان، واحدهای صنعتی بزرگی، چون: روغن کشی پنبه نظام آباد، روغن کشی شرکت یگانه خزر، شرکت کامنوش، شرکت گلستان عصاره، شرکت شیما فیلم، شرکت پاستوریزه کردکوی، طرح تولید شرکت پیام سکنی، شرکت کشت و صنعت سویا…. به بهره برداری رسیده یا در حال بهرهبرداری است. در حال حاضر تعداد ۱۹ معدن فعال در استان وجود دارد. از جمله معادن ذغال سنگ گنبد، معادن سنگ لاشه آهکی. در سال ۸۱ حدود ۲۱۲۱۶۳ تن ماده معدنی از این معادن استخراج و به بازار مصرف عرضه گردیده است. مواد معدنی استخراجی شامل: ذغال سنگ، صدف کوهی، سنگ لاشه آهکی و سنگ نسوز است. تعداد نیروهای شاغل در بخش معدن به ۱۳۸۷ نفر میرسد.
در استان گلستان، ۴۳۳ واحد صنعتی دارای پروانه بهره برداری، با سرمایه گذاری ثابت ۴۶۷۲۰۱ میلیون ریال و ایجاد اشتغال ۹۷۸۲ نفر که بیش از ۹۰% آنها با اشتغال زایی کمتر از ۵۰ نفر جزو صنایع کوچک است، وجود دارند. حدود ۴۰% واحدهای صنعتی استان، شامل: واحدهای تولیدی محصولات غذایی، آشامیدنی و فرآوردههای حاصل از محصولات کشاورزی، دامی، شیلاتی و منابع طبیعی ست؛ به عبارت دیگر بیشترین سرمایه گذاری صورت گرفته در بخش صنعت استان، صنایع تبدیلی و کشاورزی است. اجرای این سیاست توسعه صنعت وابسته و پیوسته با کشاورزی، باعث رونق کشاورزی گردیده است
هتلهای گرگان
هتل شهاب ۴ ستاره
آدرس:گلستان، گرگان، بلوار نهارخوران
هتل آذین ۴ ستاره
آدرس:گلستان، گرگان، جاده ساری
هتل قصر بوتانیک ۵ ستاره
گلستان، گرگان، کیلومتر ۱۰ جاده گرگان-ساری
هتل آپارتمان بهشت هیرکان ۳ ستاره
گلستان، گرگان، شهرک جهاد
هتل جهانگردی نهارخوران ۳ ستاره
گلستان، گرگان، بلوار نهارخوران
دانشگاه گرگان
- دانشکده دختران مائده گرگان
- دانشگاه علوم تحقیقات گلستان
- دانشگاه آزاد اسلامی گرگان
- دانشگاه علوم پزشکی گلستان
- دانشکده پسران فنی شهید چمران
- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
هزینه مسکن در گرگان
آپارتمان دو خوابه ۱۱۰ متری فروشی
- گرگان، شهر گرگان - دخانیات
- قیمت کل: ۲۴۷۰۰۰۰۰۰ تومان
- قیمت هر متر: ۲۲۵۰۰۰۰ تومان
آپارتمان دو خوابه ۱۱۶ متری فروشی
- گرگان، شهر گرگان - بلوار نهارخوران
- قیمت کل: ۲۷۸۰۰۰۰۰۰تومان
- قیمت هر متر:۲۴۰۰۰۰۰ تومان
آپارتمان دو خوابه ۱۳۳ متری فروشی
- گرگان، شهر گرگان - صیاد
- قیمت کل: ۳۲۵۰۰۰۰۰۰ تومان
- قیمت هر متر: ۲۴۲۰۰۰۰ تومان
آپارتمان سه خوابه ۱۲۱ متری فروشی
- گرگان، شهر گرگان - عدالت ۱۶
- قیمت کل: 211000000تومان
- قیمت هر متر: 1750000تومان
آپارتمان دو خوابه ۸۵ متری فروشی
- گرگان، شهر گرگان - خیابان ششم بهمن
- قیمت کل: ۰۰۰, ۰۰۰ ۱۲۷ تومان
- قیمت هر متر: ۰۰۰ ,۵۰۰ ,۱ تومان
بیمارستانهای گرگان
- بیمارستان پارسیان-گرگان
- بیمارستان و زایشگاه فلسفی-گرگان
- بیمارستان دکتر موسوی-گرگان
- بیمارستان مسعود-گرگان
دیدنیهای گرگان
آبشار رنگو: این آبشار که بستری نیم دایرهای شکل دارد، شامل یک محل ریزش اصلی و چند محل ریزش فرعی است و حدود ۷ متر ارتفاع دارد. آبشار رنگو در ۶ کیلومتری جنوب غربی شهرستان گرگان واقع شده است.
آبشارهای لُوه: در فاصله ۱۴ کیلومتری غرب پارک ملی گلستان و در جنوب روستای لوه در شهر گالیکش شهرستان مینودشت، مجموعه آبشارهایی به همین نام واقع شده است.
میل گنبد: بنایی تاریخی از سده چهارم هجری است که در شهر گنبد کاووس، شمال ایران در استان گلستان قرار دارد. سبک معماری بنا شیوه رازی است.
پارک ملی گلستان: این پارک با داشتن اقلیمهای متفاوت و مناطق زیستی متنوع جنگلی، استپی و چشماندازها و مناظر متبوع طبیعی از جمله جاذبههای گردشگری استان گلستان محسوب میگردد. پارک ملی گلستان نخستین پارکی است که در ایران عنوان پارک ملی را به خود اختصاص داده است.
پارک جنگلی کردکوی: از ویژگیهای آن داشتن آبوهوای مناسب و نسبتاً خنک در تابستان و همچنین وجود رودخانه پلنگ پا است. این پارک در ۴ کیلومتری جنوب شهر کردکوی واقع شده و مساحت آن ۵۴ هکتار است.
دیوار دفاعی گرگان: دیوار دفاعی گرگان، طولانیترین اثر معماری ایران باستان محسوب میشود و پس از دیوار چین (۶۰۰۰ کیلومتر) و دیوار سمیز آلمان (۵۴۸ کیلومتر)، سومین دیوار بلند جهان به شمار میرود. دیوار بزرگ گرگان ۱۷۰۰ سال پیش در دوره ساسانی به طول ۲۰۰ کیلومتر طی ۹۰ سال ساخته شده است. این دیوار از کنار دریای مازندران در ناحیه گمیشان تا کوههای گلیداغ در شمال شرق کلاله کشیده شده است.
پارک جنگلی نهارخوران: پارک نهار خوران دارای فضای جنگلی در طرفین جاده برای تفرج است و با داشتن آبوهوای مناسب و دامنه پر شیب جنگلی مورد استفاده تفرج کنندگان داخلی و خارجی قرار میگیرد. این پارک از قدیمیترین تفرجگاههای استان گلستان بوده که در ۴ کیلومتری جنوب شهر گرگان واقع شده است.
مسجد جامع گرگان: بنای مسجد طرحی مربع مستطیلی دارد و وسعتی حدود ۱۶۰۰ مترمربع را در برمیگیرد. این مسجد در عصر سلجوقیان ساخته شده و دارای منارههای کروی است که روی آن کتیبهای به خط کوفی قرار دارد. این مسجد در کنار بازار اصلی نعلبندان این شهر قرار دارد.