در حالت کلی، فناوری پدیدهای قابل احترام است به خصوص اگر در جهت رفع مشکلات جامعهی بشری، به ویژه مردم مناطق فقیر باشد.
در فرآیند شناخت ریشههای فقر، مسائل متنوعی حل میشود. حال مخترعان خود را آماده کردهاند تا در مبارزه با این چالش نقشی ایفا کنند.
فقر، تنها به معنای عدم دسترسی کافی به درآمد نیست، بلکه مواردی چون نبود خدمات بهداشتی، آموزش و کالاهای حیاتی را هم در بر میگیرد. از طرفی فقر میتواند پیامدهای نامطلوبی چون بیثباتی اجتماعی، تبعیض جنسیتی، فاصلهی طبقانی و نژادپرستی را به همراه خود داشته باشد. اکنون، در یک روند هر روزه، مخترعان به فکر ساخت ابزارها و راهکارهای جدیدی برای کمک به مردم فقیر جهان هستند.
در ادامه به ۱۵ نوآوری هوشمندانه که در راستای کاهش نابرابریهای مرتبط با فقر در جهت پیشرفت زندگی افراد شکل گرفتهاند، میپردازیم:
۱. کفشی که بزرگ میشود
کودکان به علت رشد سریعی که دارند، به سرعت لباسها برایشان کوچک میشوند. از این رو والدین مجبور خواهند شد که مدام لباسهای کهنه و سایز بزرگ را با لباسهای فعلی جایگزین کنند. جهش رشدی در کشورهای در حال توسعه نوعی چالش به حساب میآید. چرا که پول و نقدینگی به میزان کافی فراهم نیست.
ساختار این کفش، ساده و قابل تنظیم است. به طوری که بچهها میتوانند آن را چندین سال استفاده کنند. سایز این کفش را میتوان تا پنج اندازه بزرگتر کرد. به طور کلی این کفش متناسب با پای کودکان ۵ تا ۹ سال طراحی شده است و از بروز آسیبهای پا و بیماری انگلی خاک جلوگیری میکند. طرح اولیهی این کفش تقریبا به یک دهه قبل بر میگردد که مناطق در حال توسعه در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داد و در آن نهادهای غیر دولتی این نوع کفش را به کودکان و خانوادهها اهدا کردند.
۲. نقطهی نجاتبخش زندگی (Life Saving Dot)
برآوردها نشان داده است که در مناطق روستایی هند، هزاران زن با کمبود ید مواجه هستند که همین امر میتواند مشکلات حادتری نظیر سرطان پستان، بیماریهای پستان و مشکلات بعد از بارداری را ایجاد کند. اما این نقطه که منبع غنی از ید است به جای خال قرمز روی پیشانی زنان هندی قرار گرفته و مواد معدنی حیاتی آنها را تامین میکند. این نقطه، در بین دو ابرو جای داده میشود و مقدار مشخصی از ید را به صورت روزانه منتقل میکند. هزینهی این نقطه تنها ۱۰ روپیه (معادل ۱۶ سنت) است و یک بستهی ۳۰ تایی آن با توجه به توان مالی زنان روستایی قابل تامین است.
۳. صندلی سافاری (Safari Seat)
صندلیهای چرخدار، ابزارهای ضروری خیلی از مردم هستند. اما در مناطق روستایی که سطح زمین و جادهها ناهموار است، شکل سنتی صندلی چرخدار عملا قابل استفاده نیست. صندلی سافاری، یک صندلی چرخدار ارزانقیمت است که برای تولید و نگهداری در کشورهای فقیر طراحی شده است تا تولید خودکفا داشته باشد. در این نوآوری که با قطعات دوچرخه ساخته شده است، صندلی، توسط اهرمهای دستی و چرخهای با دوام رو به جلو حرکت میکند. پیشبینیها حاکی بر آن است که در ماههای آینده خط تولید این صندلی در کنیا راهاندازی شود.
۴. مازی (Mazzi)
در کشورهای در حال توسعه، شیر یک منبع مهم برای درآمد و تغذیهی خانوادههای فقیر است. اما حمل و نقل شیر، با سطلهای رو باز و روشهای سنتی چندان راحت و ایمن نیست و با مشکلاتی نظیر نشتی، فساد و افزایش خطر آلودگی همراه است.
مازی یک ظرف پلاستیکی ۱۰ لیتری بادوام است که دهانهی پهنی برای جمعآوری شیر دارد. از این رو راهکاری امن و مقرون به صرفه برای جمعآوری و حمل و نقل شیر ارایه میدهد. تمیز کردن این ظرف هم کار سادهای است، ضمن این که قیف طراحی شده برای آن، از سرریز شدن شیر جلوگیری میکند.
۵. فنجان نیفتی (NIFTY Cup)
وقتی یک نوزاد ، در یک کشور در حال توسعه قادر به شیر خوردن نباشد، خطر سوء تغذیه یا حتی مرگ او هم وجود دارد. NIFTY Cup این مشکل را در مناطق روستایی آفریقا حل کرده است.
فنجان نیفتی که طی پنج سال شکل گرفته است، با دهانهی خود، خوردن شیر را برای نوزادان ساده میکند. این فنجان قابل استفادهی مجدد است و تنها ۱ دلار قیمت دارد. در حال حاضر این محصول توانسته است تا از گرسنگی نوزادان در جوامع فقیر آفریقایی پیشگیری کند.
۶. اکو کولر (Eco-Cooler)
در مناطق فقیر بدون برق، دمای بالا، گرمای غیر قابل تحملی را ایجاد میکند. اکو کولر یک سیستم خنک کنندهی کمهزینه است که از بطریهای بازیافتی تولید میشود و مشکل گرمی هوا را با کشاندن هوای خنک به داخل خانه حل میکند.
این کولر از سوار کردن بطریهای نصفه روی یک تخته شکل گرفته است و مشابه پنجره نصب میشود. فرآیند به این صورت است که گردن بطری، نسیم گرم را با فشرده سازی خنک میکند. به این ترتیب دمای داخل خانه به اندازهی ۴۰ درجه فارنهایت (۴ درجه سانتیگراد) افت پیدا میکند. جوامع روستایی در بنگلادش از این راهکار سازگار با محیط زیست برای خنک کردن محیط خود استفاده میکنند.
۷. ماهی آهنی (Iron Fish)
فقر آهن، گستردهترین اختلال تغذیهای جهان است که ۳.۵ میلیارد نفر را درگیر خود کرده است. این کمبود، در ملل در حال توسعه که نیازهای تغذیهای کمتر برآورده میشود، نمود پررنگتری دارد. کمبود آهن به تنهایی میتواند منجر به کم خونی، بیحالی و مشکلات تمرکزی شود.ماهی آهنی، آهنی ماهیشکل است که خانوادهها میتوانند با اضافه کردن آن به آب جوش طبخ غذا، مستقیما به غنیسازی سبزیجات بپردازند. کمپانی تولید کنندهی این محصول، سیستم فروش را طوری قرار داده است که به ازای هر بار خرید آن توسط مشتری، یک عدد از ماهی آهنی به خانوادهای نیازمند اهدا شود.
۱۵ نوآوری کارآمد برای مردم مناطق فقیر (بخش 2)
منبع: زومیت