منطقه برغان از مناطق دیدنی و جاذبه های گردشگری استان البرز است که در فاصله ۱۳ کیلومتری شهر کرج در درهای زیبا واقع شده و یکی بهترین مقاصد طبیعت گردی برای ساکنان پایتخت است.
منطقه برغان از مناطق دیدنی و زیبای استان البرز است که از مهمترین جاذبههای گردشگری این استان محسوب میشود. برغان در ۱۳ کیلومتری شهر کرج در درهای زیبا واقع شده است و یکی از محلهای دسترسی به این روستا نیز از کیلومتر ۲۰ اتوبان کرج - قزوین و سپس خروجی کردان یا کرج - باغستان - خروجی برغان است. منطقه برغان از مناطق شهرستان ساوجبلاغ به شمار میآید و آبوهوای آن در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است. رودخانههای شاهرود و سنج که از کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرند، از کنار این منطقه عبور میکنند و این امر بر زیباییهای این منطقه میافزایند.
دو رودخانه شاهرود و سنج به موازات تاثیر فراوانی که در زیباتر شدن منطقه دارند، نقش مهمی در تلطیف آب و هوا و سرسبزی این منطقه ایفا میکنند. بازار و خانههای قدیمی این منطقه نیز زیباییهای آن را افزایش داده و طبیعت زیبای آن، گردشگران فراوانی را بهسوی خود فرامیخواند.
برغان به موازات بهرهمندی از طبیعتی زیبا، جاذبههای گردشگری تاریخی مختلفی را نیز در خود جایداده که این جاذبهها نیز طرفداران و گردشگران خاص خود را دارد. برغان از مناطق بسیار زیبای استان البرز محسوب میشود و به دلیل نزدیکی به اتوبان کرج - قزوین میتواند شاهد افزایش تعداد گردشگران در خود باشد. سرسبزی، طراوت و خرمی روستای برغان گردشگران زیادی را به وجد میآورد. رودخانههای شاهرود و سنج که از کوههای البرز مرکزی سرچشمه میگیرند، از کنار این روستا عبور میکنند. این روستا، چشماندازها و مناظر دلپذیری دارد و سیمای عمومی روستای برغان از سرسبزی، طراوت و خرمی سرشار است و گردشگران را به وجد میآورد به همین دلیل بهعنوان روستای توریستی و نمونه هدف گردشگری شناختهشده است.
درختان کهنسال روستا چشماندازی کمنظیر به منطقه میدهد و این درختان که عمر بسیاری از آنها قابلتوجه است، زیباییهای منطقه را افزایش میدهد. برغان در دامنههای جنوبی کوهستان البرز استقرار دارد و خانههای روستاییان نیز از شرایط طبیعی، نوع فعالیت و معیشت خانوار روستایی تأثیر پذیرفته و شکل گرفته است. منطقه پای کوهی برغان، چشم اندازها و مناظر دلپذیری دارد و گستره باغات، مزارع سرسبز، حواشی رودخانههای شاهرود و سنج و چشمانداز کوههای اطراف، جلوههای متنوعی از زیباییها را به ویژه در بهار و تابستان به نمایش میگذارند. مشاغل اکثر مردم روستای برغان زراعت، باغداری و دامداری است ضمن اینکه برخی از ساکنان این منطقه نیز به فعالیت در صنایع دستی و امور خدمات اشتغال دارند. محصولات عمده زراعی روستای برغان نیز شامل مواردی از قبیل غلات، صیفی جات، محصولات باغی مانند گردو، توت، آلبالو، گوجه درختی و گیلاس است. البته این منطقه در خصوص محصولات دامی نیز سابقه درخشانی دارد و این محصولات، شامل فرآوردههای لبنی و عسل است ضمن اینکه گوجه برغان شهرت فراوانی دارد. نام برغان با گوجهبرغانی پیوند خورده و این نوع گوجه سبز، شهرت فراوانی دارد ضمن اینکه گوجه سبز برغان یکی میوه بسیار خوشطعم است که طعم و مزه آن را با حضور در این روستا احساس خواهیم کرد.
حسینیه اعظم در بالا محله برغان اثر تاریخی ارزشمندی است که قدمت آن بر اساس نوشته کتیبه سنگی سر در به بیش از ۵ قرن میرسد و اطراف حسینیه رواقهایی در دو طبقه احداثشده که علاوه بر دیوارها با تیرچههای چوبی منبتکاری شده از همدیگر جدا شدهاند که این رواقها محل استقرار عزاداران و تماشاچیان تعزیههاست. مسجد جامع و حسینیه دو بنای مذهبی قدیمی رو به رویهم و در جهت شمال جنوب واقع شدهاند. طاقنمایی که روی معبر عمومی (کوچه) احداثشده، این دو بنا را به همدیگر متصل نموده است. در مسجد جامع درخت چنار با قدمت بالای ۱۰۰۰ سال وجود دارد که موردتوجه گردشگران و توریستان قرار گرفته است. در شمال برغان و در ارتفاع ۱۶۷۰ متری از سطح دریا تپهای به ارتفاع ۱۲۰ متر نسبت به زمینهای اطراف وجود دارد که به کش کلا معروف است.
در دامنه این تپه قطعات فراوانی از سفالهای مربوط به دوران اسلامی بهخصوص از دوران ایلخانی تا دوره قاجاریه دیده میشود. وجود قطعات سفال و درختان کهن، گواه قدیمی بودن این تپه است. مردم روستای برغان مراسم عزاداری ایام محرم را با نوحهخوانی و مرثیهسرایی برگزار میکنند. مراسم عید نوروز و روزهای سیزده بدر، چهارشنبهسوری و شب یلدا نیز با آیینهای سنتی برگزار میشود.
انواع بازیهای بومی مانند الکدولک، کلاه دربرک، تپه کا (چل توب) و سه کوره در میان روستاییات رواج دارد و از غذاهای معروف روستای برغان میتوان به دیزی محلی، انواع کباب و فسنجان اشاره کرد. همچنین انواع آلوچه، توت، گردو، عسل، لبنیات و گوجه برغانی از انواع سوغاتیهای روستای برغان است. سفر به روستای برغان از طریق جاده کردان و جاده آتشگاه کرج امکانپذیر است.
مسیر دسترسی به برغان
برای دسترسی به روستای برغان از کرج ۲ جاده وجود دارد یکی جاده کردان به برغان است که پس از گذشتن از پل اتوبان تهران_قزوین وعبور از شهرک کردان وارد دهانهی درهای سرسبز میشوید که در حاشیه رودخانهای سیلابی ادامه مییابد. در طی این مسیر پس از پشت سر گذاشتن چندین روستا در مسیر وارد آخرین روستا در جاده میشوید که برغان نام دارد.
و جاده ی دیگری که برای ورود به برغان از کرج قرار دارد جاده باغستان به آتشگاه است. که در آن پس از گذشتن از باغستان کرج وارد جاده آتشگاه شده سپس وارد جاده برغان میشوید. این مسیر از داخل کوه میگذرد و جادهای پر پیچوخم و کوهستانی است.