0

یتیم نوازی به سبک مولا علی علیه السلام

 
shirdel2
shirdel2
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مهر 1393 
تعداد پست ها : 5535
محل سکونت : یزد

یتیم نوازی به سبک مولا علی علیه السلام

یتیم نوازی علی

بنام خدا

یتیم نوازی به سبک مولا علی علیه السلام

چقدر به اطراف خود توجه دارید؟ به کسانی که در کنار شما زندگی می کنند و شما به راحتی از کنار آنها می گذرید. اگر کمی دقت کنید در اقوام و دوستان و آشنایانتان کودکانی را به یاد خواهید آورد که به هر دلیلی والدین خود را از دست داده اند. مرگ پدیده است که هر انسانی با آن رو به رو خواهد شد و شاید افراد بزرگسال بتوانند با این مسئله کنار بیایند اما مسئله برای یک کودک بسیار متفاوت است.

در دین اسلام و قران کریم تعبیرات جامع و کاملی در مورد نحوه برخورد با یتیمان وجود دارد که شامل رسیدگی جسمامی، روحانی، عاطفی و اقتصادی است. اما در جامعه کنونی و در رفتار تک تک افراد این بعد اقتصادی است که دارای اهمیت است. ما گمان می کنیم که اگر به کودک یتیمی از لحاظ اقتصادی کمک کنیم وظیفه خود را انجام داده ایم و از این نکته مهم غافل ایم که یتیم نوازی در کمک اقتصادی خلاصه نمی شود.

امیر المومنین (ع) و یتیمان

امیر المومنین (ع) مظهر یتیم نوازی است ایشان به همان اندازه که احتیاجات مادی و جسمی یتیمان را برآورده می کردند به رفع نیازها و کمبودهای روانی آنها نیز می اندیشیدند
در علم روانشناسی اثبات شده است که کمبود های عاطفی می تواند باعث به وجود آورد مشکلاتی روانی و کشیده شدن فرد به سمت ناهنجاری های اجتماعی گردد. بسیاری از کودکان یتیم نیازمند دست نوازش، مهربانی, بازی های کودکانه هستند آنها می خواهند طعم دست پدرانه را بر سر خود بچشند. اگر به عموم روایات و توصیه های در مورد نحوه برخورد با یتیمان توجه کنیم خواهیم فهمید که اسلام می خواهد که  ما یتیمان را همچون فرزند خود در آغوش کشیده و به آنها به قدری محبت کنیم که تفاوتی میان خود و سایر فرزندان احساس نکند.گفته می شود امیر المومنین (ع) به شکلی به یتیمان محبت می کرد و عسل در دهان آنها می گذاشت که بعضی از اصحاب آرزو می کردند کاش یتیم بودند.(1)
پیامبر گرامی اسلام نیز می فرمایند: «برای یتیم چون پدری مهربان باش و بدان همان که کشت کنی درو خواهی کرد.»(2)

توصیه های قرآنی

خداوند در آیه 17 سوره فجر می فرماید: «چنان نیست که شما می پندارید شما یتیمان را گرامی نمی دارید» 
در این آیه خداوند سخنی از اطعام و کمک مالی به یتیمان به میان نمی آورد بلکه این دایره را وسیع تر کرده و از جبران کمبود های عاطفی سخن می گوید، خداوند می خواهد به بندگانش بیاموزد که کمک و احسان به یتیمان باید به گونه ای باشد که هیچگاه یتیم احساس تنهایی نکند.

اقداماتی ساده اما موثر

اگر شما یتیمی رادر اطراف خود می شناسید می توانید بایک برنامه ریزی مناسب خیر و سعادت آخرت برای خودتان و شادمانی را برای او به ارمعان بیاورید.
• خود را مکلف کنید که در فواصل زمانی معین به این کودکان سرکشی کنید، در آغوش کشیدن، ابراز محبت، بوسیدن و بازی یکی از مهمترین وظایف شما در این دیدار هاست.
• اگر می توانید این کودکان را با خود به منزل بیاورید  و همانگونه که با فرزندان خود رفتار میکنید با آنها رفتار کنید و آنها را در جمع خانوادگی خود بپزید. و برای گردش و تفریح آنها را با فرزندان خود همراه کنید.
• شما می توانید سنگ صبوری باشید برای کودکانی که نیاز به همدم و مشاور دارند، همانگونه که برای فرزندان خود دلسوزی می کنید در کنار آنها بنشینید و سخنانشان را بشنوید و راهکارهای مناسبی را که به ذهنتان می رسد به آنها ارائه دهید.
• خریدن هدیه می تواند هر کودکی را شاد کند، حال کودکی که بر اثر فقدان پدر شرایطی خاص تر است از گرفتن هدیه خوشحال و شادتر خواهد شد.
• رسیدگی آموزشی یکی از کارهایی است که شما می توانید به راحتی انجام دهید. تحقیقات نشان می دهد که فقدان والدین می تواند باعث پایین آمدن عملکرد آموزشی گردد. پس همانگونه که به درس فرزندان خود رسیدگی می کنید می توانید رسیدگی های لازم آموزشی را برای آنها انجام دهید.

پاداش مهربانی

در احادیث بسیاری مشاهده می شود که ائمه و پیامبراکرم پاداشی عظیم رابرای کسانی مطرح می کنند که به یتیمان مهربانی و محبت می کنند.
پیامبر گرامی اسلام می فرمایند: «در بهشت خانه ای هست که آن را شادی سرا گویند، و جز آنان که یتیمان را شاد کرده اند درآن راهی نیست.(3)
و همچین از امیر المومنین علی (ع) نقل شده است که  می فرمایند: «هیچ زن و مرد مومنی نیست که دست محبت بر سر یتیمی بگذارد مگر آنکه خداوند به اندازه هر تار مویی که به دستش کشیده شده ثوابی برایش بنویسد.»(4)  


پی نوشت ها:
1)بحارالانوار، ج 74، ص 171
2)بحارالانوار ، ج41، ص29
3)نهج الفصاحه،ص 329، ح 846
4) وسائل الشیعه ، ج21، ص 375

منبع :  بخش خانواده ایرانی تبیان،مرضیه ولی حصاری

دوشنبه 29 شهریور 1395  7:07 AM
تشکرات از این پست
borkhar
دسترسی سریع به انجمن ها