التهاب لوزهها میتواند سبب عفونت گوش یا سینوسها نیز شود.
التهاب لوزهها میتواند سبب عفونت گوش یا سینوسها نیز شود.
لوزه دو غده است در دو سوی گلو که از ورود میکروبها به بدن از راه دهان جلوگیری میکند و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. لوزهها بخشی از سیستم دفاعی بدن هستند و جزو غدد لنفاوی حساب میشوند ولی در شرایطی مانند عفونت تنفسی مکرر، دچار تورم بیش از اندازه و بسیار دردناک میشوند، این غدد در کودکان بسیار بزرگ است و با مرور زمان کوچک میگردد.
التهاب لوزهها علاوه بر عفونت در این ناحیه میتواند سبب عفونت گوش یا سینوسها هم شود. اگر لوزه بر اثر حمله ویروسها و میکروبها چرکی شود و سبب تورم بیش از حد لوزه شود با درد شدید در کودکان توأم است.
درمان التهاب لوزه
با مصرف آنتیبیوتیکها تا قسمتی قابل درمان است. در زمان تورم لوزهها باید هنگام غذا خوردن از آب استفاده شود و بهطور کلی مصرف آب افزایش یابد. در صورت تورم و چرک مکرر لوزه در کودکان باید جراحی لوزه انجام شود و این غدد از دهان خارج گردند. جراحی لوزه در کودکان به نام تونسیلکتومی است.
در جراحی قسمت برش داده شده رها میشود و بخیه نمیشود تا خود به خود بهبود یابد. تا یک هفته با کمی درد توأم میباشد ولی بعد از یک هفته بهبود کامل مییابد. جراحی لوزه 300 سال قدمت دارد و جزء جراحیهای ساده محسوب میگردد. در کودکان لوزه سوم نیز همراه با دو لوزه برداشته میشود. باید عفونت لوزهها به بیش از 7 بار در سال برسد و این جراحی یکی از 24 دلیل شایع بستری در بیمارستان محسوب میشود.
تغذیه بعد از عمل لوزه در کودکان
* بعد از 24 ساعت از عمل جراحی و رفع تهوع در کودکان باید مواد غذایی مایع و نیمه جامد به مدت 4-3 روز به صورت سرد و یا ولرم مصرف شود.
* به هیچ عنوان از غذای داغ استفاده نشود. بهترین مواد غذایی بستنی ساده بدون طعم، ژله و پودینگهای ساده بدون شکلات یا مواد افزودنی است که باعث تحریک پذیری و ایجاد سرفه نگردد.
* به هیچ عنوان مواد غذایی قرمز مصرف نشود که در صورت استفراغ با خون اشتباه نگردد.
در 2-1 درصد بیماران امکان خونریزی وجود دارد که باید سریع به پزشک معالج اطلاعرسانی شود. برای کاهش خطر خونریزی بعد از عمل جراحی لوزه از بستنی به دلیل رفع گرگرفتی استفاده کنید. بستنی یکی از مواد غذایی ارزشمندی است که کالری و چربی این نوع بستنیها به نوع خامه، زرده تخممرغ، شیر یا مواد شیرینکننده مصرفی در آن بستگی دارد که این مواد غذایی در بردارنده ویتامین B2 و کلسیم است. بستنی از انرژی خاصی برخوردار است که بر پایه لبنی حدود چهار برابر بیشتر از شیر چرب بوده است. اهمیت تغذیهای بستنی وابسته به میزان مصرف آن است. زیاد کردن شکر یا چربی به بستنی عامل کاهش قابل ملاحظهای در شاخصه سنجش مواد مغذی است. به افرادی که عمل انجام دادهاند توصیه میشود بعد از عمل از چندین وعده بستنی استفاده کنند تا بدنشان خنک شود و از گرگرفتی جلوگیری کند.
* باید هیداتاسیون کامل انجام گردد یعنی روزانه 8-6 لیوان آب مصرف شود، زیرا کمآبی میتواند باعث افزایش گلودرد شود.
* سوپهای ولرم ساده و بدون ادویه نیز مناسب است.
* آب پرتقال یا آبمیوه ترش به کودکان تجویز نمیگردد، زیرا سبب سوزش میگردد. بهترین آبمیوهها برای کودکان عزیز بعد از جراحی آب هویج، آب سیب و آبلیمو شیرین است و بعد از 3 روز تا دو هفته شیر برنج و پوره سیبزمینی و گوشت توصیه میگردد.
* بهترین غذا آب ماهیچه ولرم است که دارای ویتامینهای گروه B و آهن بوده و خونسازی و تشکیل بافت جدید در ناحیه گلو را تقویت میکند.
بچه ها بعد از عمل لوزه چندین وعده بستنی استفاده کنند تا بدنشان خنک شود
تهیه مواد غذایی مورد نیاز کودک بعد از جراحی لوزه
سوپ ماهیچه: ماهیچه گوسفند را به مدت ۳ ساعت با گوجهفرنگی پخته و از صافی رد کرده و بعد از ولرم شدن به کودک خود بدهید.
ژله شیر: ۱ لیوان شیر را با یک قاشق عسل و یک ورق ژلاتین به مدت ۵ دقیقه جوشانده و بعد از خنک شدن در یخچال بگذارید.
شیر برنج: برنج را از شب قبل خیسانده و با شیر، خامه، عسل و کمی گلاب ۴۰ دقیقه جوشانده و بعد از ولرم شدن مصرف کنید.
پوره سیبزمینی با بروکلی: سیبزمینی و بروکلی پخته را با کره و کمی خامه مخلوط کرده و به فرزند دلبندتان بدهید.
پوره مرغ: مرغ را با عدس و پیاز ۱ ساعت پخته و با خامه له کرده و بعد از ولرم شدن به کودک خود بدهید.