سرنوشت تامین کنندگان ژاپنی در دستان اپل؛ OLED آیفون از کدامیک خریداری می شود؟
تلفن های همراه پیشرفته ای که این روزها با برندهای مختلف به بازار عرضه می شوند همگی یک ویژگی مشترک دارند؛ نمایشگرهای با کیفیت OLED که بیشترین سهم از باتری را هم به خود اختصاص می دهند. البته در این بین یک استثنا هم وجود دارد و آن آیفون است.
متاسفانه یا خوشبختانه اما این امر سال آینده تغییر خواهد کرد چراکه غول فناوری کالیفرنیایی ظاهرا در نظر دارد تکنولوژی یاد شده را در نسل بعدی آیفون های تولیدی اش به خدمت بگیرد و این موبایل پرطرفدار را به نمایشگرهای OLED مجهز نماید.
از همین رو، حالا تامین کنندگان ژاپنی سخت تحت فشار و البته در تلاش هستند تا فرایندهای تولیدی خود را با این خواسته کوپرتینویی ها مطابقت دهند. البته اپل معمولا ترجیح می دهد چندین تامین کننده داشته باشد اما در برهه کنونی صرفا با شارپ وارد مذاکره شده تا فرایند تولید این پنل ها را به آن بسپارد.
از سوی دیگر، Japan Display (به اختصار JDI) که از این تصمیم اپل به خوبی آگاه است بر آن شده تا توانمندی های خود در تولید نمایشگرهای OLED را بهبود بدهد. هزینه اولیه برای این منظور نیز برابر با 2 میلیارد دلار برآورد شده و روشن است که این هزینه تا قبل از دریافت هرگونه سفارش از سوی شرکت های دیگر، بار سنگینی را بر دوش این دو تامین کننده تحمیل خواهد کرد. اما حتی در این صورت هم باز احتمال آنکه اپل سفارشی به این آنها ندهد بالاست.
هزینه اولیه راه اندازی خط تولید پنل های OLED برابر با دو میلیارد دلار برآورد شده
Takeo Miyamoto یکی از تحلیلگران موسسه تحقیقاتی مورگان استنلی در این باره گفته: اگر این شرکت ها در زمینه تولید پنل های OLED سرمایه گذاری نکنند، باید همگی از زنجیره تامین قطعه برای اسمارت فون خارج شوند.
گفتنی است بعد از انتشار این خبر از سوی شرکت Japan Display، سهام آن در نخستین روز از هفته کاری آمریکا (یعنی امروز) به بیشترین میزان در سه ماهه اخیرش رسید و رشدی یازده درصدی را تجربه کرد.
همانطور که تایید خواهید کرد، صنعت اسمارت فون در حال مهاجرت از نمایشگرهای LCD است که هم اکنون نیز روی اغلب تلفن های هوشمند مورد استفاده قرار می گیرد و پنل استاندارد در انواع تلویزیون محسوب می شود.
حالا اما اغلب موبایل های پیشرفته بازار پنل های OLED را با خود همراه دارند و علت این گذار هم توانمندی این دستگاه ها در مصرف کمتر باتری و البته مزیت اصلی نمایشگرهای OLED یعنی نمایش محتوای روشن تر و شارپ تر است.
ناگفته نماند که این پنل ها انعطاف پذیری بیشتری دارند و در نتیجه راه را برای عرضه موبایل های تاشو و دیگر نوآوری های احتمالی در این زمینه باز می کنند.
در حال حاضر بازار OLED مورد استفاده در اسمارت فون ها تحت سلطه سامسونگ است و این شرکت 99 درصد از کل صادرات حوزه مذکور را در اختیار دارد. این در حالی است که کمپانی EverDisplay Optronics تنها 0.4 درصد از این بازار را به خود اختصاص داده است.
99 درصد کل پنل های OLED مورد استفاده در اسمارت فون ها را سامسونگ تولید می کند
اما سامسونگ تنها تامین کننده مطرح نمایشگر به حساب نمی آید و حالا عنوان بزرگ ترین رقیب اپل را در بازار موبایل یدک می کشد و در نتیجه اگر شرکت تحت مدیریت کوک بخواهد در آینده از این نوع پنل ها در آیفون های تولیدی اش استفاده نماید، عاقلانه تر آن است که تامین کنندگان دیگری غیر از آن را برای خود پیدا کند.
برکسی پوشیده نیست که اپل در زمینه استفاده از پنل های OLED یک گام عقب تر از رقبایش حرکت کرده؛ موبایل های پیکسل گوگل و گلکسی اس 7 همگی از این نوع پنل های بهره می گیرند و ده ها محصول دیگر از شرکت هایی نظیر موتورولا، اوپو، اچ تی سی و دیگران نیز همین مایشگرها را در خود دارند.
حالا گفته می شود که اپل حتی مذاکراتی را با سامسونگ آغاز کرده تا از بابت تامین بودن پنل های OLED مورد نیازش اطمینان حاصل کند.
طبق اظهار نظر Hiroshi Hayase، یکی از تحلیلگرانIHS Markit، این روزها اغلب شرکت ها تلاش دارند تا سرمایه گذاری های عمده ای را روی این حوزه از صنعت انجام دهند. او در ادامه گفت: چون این پنل ها را می توان از مواد منعطف شبیه به فیلم تهیه کرد، این احتمال وجود دارد که بازارهای تازه ای برای آنها ایجاد گردد.
اما عقد قرارداد با اپل برای Japan Display هم می تواند فرصتی طلایی باشد و هم یک خطر بزرگ. این شرکت پیشتر 54 درصد از درآمدهای خود در بخش LCD را به اپل مدیون است و حالا ده ها میلیارد ین وام از بانک های مختلف دریافت کرده تا به حوزه OLED ورود پیدا کند و در واقع می توان گفت که شانس دیگری جز سرمایه گذاری در حوزه OLED برای باقی ماندن در این بازی ندارد.
کمپانی مورد بحث برای راه اندازی خط تولید این پنل ها به دست کم 1.44 میلیارد دلار نیاز دارد که یا باید آن را از طریق وام تامین کرده یا به فروش سهامش متوسل شود. از سویی لازم به یادآوری است که این شرکت ژاپنی در نظر دارد خط تولید آزمایشی OLED را تا ماه مارس سال 2018 راه اندازی نماید. طبق گفته سخنگوی JDI آنها حتی در حال مذاکره با مشتریان، سهامداران و بانک ها برای تامین بودجه مورد نیاز برای این منظور هستند.
یکی از گزینه های پیش روی ژاپنی ها این است که بودجه مورد نیاز برای این منظور را از اپل دریافت نموده و با فروش پنل های OLED به آن، بازپرداختش را انجام دهند. این استراتژی البته خطرات زیادی را با خود به همراه دارد و پیشتر شرکت دیگری به نام GT Advanced Technologies با اتخاذ همین رویه با در بسته روبرو شد.
این کمپانی مبلغی درحدود 578 میلیون دلار را تحت عنوان وام از اپل دریافت کرد و قرار بر این بود که در مقابل نمایشگرهای یاقوت کبود مورد نیاز برای آیفون 6 را تامین کند. با این همه کمپانی مورد بحث نتوانست نمایشگرهای باکیفیتی را به اپل تحویل دهد و کمی بعد اعلام ورشکستگی کرد.
Miyamoto هم با در نظر داشتن همین مساله معتقد است که اتخاذ این رویکرد توسط JDI و پیروزی یا شکست آن به اپل بستگی دارد.
این شرکت که در واقع تلفیقی از واحد LCD سونی، توشیبا و هیتاچی محسوب می شود حالا تحت تملک یک موجودیت دولتی در ژاپن است که Innovation Network Corp نام دارد. این نهاد در سال 2009 و با هدف پشتیبانی و حمایت از کسب و کارهای کلیدی کشور یاد شده در زمین فناوری تشکیل شد. عاقبت در سال 2014 سهام JDI به صورت عمومی عرضه گردید و بعد از یک بار سوددهی مرتبا کسب و کاری زیان ده داشت.