تغذیه نقش بسیار مهمی در رشد و سلامت جسمی و فکری کودک دارد. والدین باید سعی داشته باشند که تغذیه کودکشان را به طور کامل به او بدهند ، اما بسیاری از خانواده ها با این موضوع مشکل دارند و ناراحت بی اشتهایی و یا بد غذایی کودکشان هستند.
در طول دوران رشد و پرورش نوزاد، والدین به فکر راههای مختلفی هستند تا اشتها کودک خود را افزایش دهند. یکی از باورهای اشتباه این است که والدین تصور می کنند بهتر از کودک می دانند که آنها چه میزان غذا باید بخورند. اما بهتر است بدانید که کودکان به خوبی تشخیص می دهند که چه زمان سیر شده اند و چه زمان نیاز به غذا دارند.
احتمال دارد که کودکان نوپا نسبت به غذای خاصی میل و رغبت بیشتری از خود نشان داده و تمایل به خورد ن غذاهای دیگر نداشته باشند. این یکی از راههای نشان دادن استقلال آنها است.
والدین باید به آن احترام گذاشته و غذاهای دوست داشتنی و دوست نداشتنی کودک خود را شناسایی کرده و آنها را درک کنند. به والدین توصیه می کنیم در این مرحله از سن کودک، شکیبا بوده و سعی کنند تا به جای به زور غذا دادن به کودک، عادت خوب غذا خوردن را به او بیاموزند.
کودکان نوپا معمولاً حس استقلال طلبی خود را بوسیله امتناع کردن از خوردن بعضی غذاها نشان می دهند. حتی ممکن است که در این زمینه از دیگران نیز تقلید کنند.
کودک نو پا به چه میزان غذا نیاز دارد
مقدار مواد مغذی که یک کودک برای حفظ سلامتی به آن نیاز دارد، یک مقدار متوسط است. نیازی نیست تا کودک هر روز در هر وعده به خوبی غذا بخورد. تمام مواد مغذی در داخل بدن ذخیره می شود و این ذخایر در زمان مناسب مواد مغذی را به بدن او می رساند. به طور مثال اگر کودک شما یک روز شیر ننوشدهیچ آسیبی به استخوانهای او نخواهد رسید. چنانچه غذایی که کودک می خورد حاوی مواد مغذی باشد، بدن او به اندازه کافی این مواد را در خود ذخیره خواهد کرد.
دلایلی که ممکن است کودک کمتر از معمول غذا بخورد
زمانی که کودک خسته باشد اشتهای او کم می شود
زمانی که در وضعیت مناسب فزیکی نباشد. زمانی که کودک تب دارد یا سرما خورده است تمایلی به خوردن از خود نشان نمی دهد. مثلا زمانی که کودک در حال دندان درآوردن است، لثه های او درد می گیرد و همین امر اشتها او را کاهش می دهد.
ممکن است که از غذا خوشش نیاید. حواس چشایی و بویایی کودک بسیار حساس بوده و هر زمان تغییر می کند. ممکن است او غذایی را که قبلاً خورده است در زمان فعلی نخورد و نسبت به آن تمایلی نشان ندهد.
روشهایی که به افزایش اشتهای کودک کمک می کند
نوزادانی که هنوز به طور کامل دندان ندارند مجبور هستند تا از غذاهای خاص نوزادان استفاده کرده و همین امر موجب می شود تا اشتها آنها کم شود. عدم اطمینان از جویدن غذاها یکی دیگر از عواملی است که موجب می شود تا نوزاد از خوردن اجتناب کند.
به کودک خود نشان دهید که چگونه می تواند با دندانهایش غذا را بجود. این کار را با تکان دادن اغراق آمیز دهان و زبان به او نشان دهید.
اجازه دهید تا کودک هر میزان که دوست دارد غذا بخورد. او را مجبور نکنید تا زیاد غذا بخورد.
از غذاهای نرم استفاده کنید. اسپاگتی، ماکارون، برنج، سیب زمینی، سبزیجات پخته شده، کره بادام زمینی، پنیرها و سایر غذاهایی که جویدن آنها برای کودک راحت باشد. از دادن غذاهایی که جویدن آنها برای کودک مشکل است مثل گوشت خودداری کنید.
ظرف غذای کودک خود را با مواد غذایی رنگارنگ تزئین کنید. بعضی از دسرهای مغذی و خوش رنگ اشتهای کود را تحریک می کند به عنوان مثال پودینگهای میوه سرشار از کالری و مواد مغذی برای کودک است.
غذاهایی را انتخاب کنید که کودک از خوردن آنها لذت می برد. به جای استفاده از غذاهایی که سایر افراد خانواده از آن می خورند، غذای مورد علاقه کودک خود را تهیه کنید. به ویژه اگر این غذاها به گونه ای باشد که جویدن آنها برای کودک مشکل باشد و یا اینکه کودک آنها را دوست نداشته باشد. از غذاهای مغذی که کودک از خوردن آنها لذت می برد استفاده کنید. سعی کنید تا از میوه ها، سبزیجات، محصولات لبنی و حبوبات در غذای کودک خود بگنجانید. می توانید از گوشتهای ترد که جویدن آنها راحت است به کودک خود بدهید.
چنانچه کودک برای خوردن غذاهایی که با دست خورده می شود آمادگی دارد قبل از آنکه کودک شروع به غذا خوردن کند مقداری سبزی پخته شده به او بدهید. این کار اشتها او را بیشتر می کند.
در غذای کودک از ادویه های مختلف مثل سیر و سایر ادویه های معطر و گیاهی استفاده کنید.
۳ تا میان وعده برای کودک خود تهیه کنید. میان وعده ها می توانند به افزایش مقدار غذایی که او در طول روز می خورد کمک کند. ماست، کره بادام زمینی، ژلاتین و سیب از انواع میان وعده های سالم هستند.
در طول روز به کودک آبمیوه و شیر دهید.
با کودک خود بازی کنید. فعالیت بدنی قبل از غذا کودک را گرسنه می کند.
سعی کنید زمانی که کودک مشغول خوردن غذا است حواس او پرت نشود. اسباب بازیهای او را از جلوی دستش دور کنید و تلویزیون را خاموش کنید. اجازه دهید تا روی خورد تمرکز داشته باشد. بر هم خوردن تمرکز کودک باعث می شود تا قبل از آنکه غذایش را تمام کند میز را ترک کند.
به کودک اجازه دهید تا غذای خود را با دست لمس کند. ممکن است تا مقداری از غذای خود را به اطراف بریزد این یک امر طبیعی است.
اجازه دهید تا کودک خودش غذایش را بخورد.
سعی کنید غذای کودک را همراه با سایر افراد خانواده سرو کنید. تماشای سایر افراد خانواده و لذت بردن آنها از غذا خوردن، کودک را تشویق می کند تا غذایش را بهتر بخورد.
فضای خانه را به هنگام خوردن غذا آرام نگه دارید. به ویژه زمانی که می خواهید غذای جدیدی به او بدهید
زمانی که کودک مشغول خوردن غذا است از او تعریف کنید فقط درباره غذا صحبت نکنید.
از کودک نخواهید تا سریع غذایش را بخورد
غذا را با سبزیجات خوش رنگ کنید
بکاربردن رنگهای متفاوت و معطر در افزایش اشتها کودک تاثیر دارد. بهترین راه برای تزئینات و معطر کردن غذا، سبزیجات هستند. اما احتمال دارد تا کودکان سبزیجات را نخورده یا آنها را به خوبی نپذیرند. به مادران پیشنهاد می شود از ویتامین ها، مواد معدنی و مغذی مهم و لازم برای حفظ سلامتی کودک خود غافل نشوند. مادران می توانند سبزیجات را به این شکل به رژیم غذایی کودک اضافه کنند:
به جای آب، از آب سبزیجات پخته شده در سوپ جوجه و یا سوپ گوشت استفاده کنید.
سبزیجات را خورد کرده و روی آنها پنیر رنده کنید. بسیاری از کودکان از این مدل متفاوت خوششان می آید و به خوردن تمایل نشان می دهند.
مقداری میوه را خورد کرده و آن را با مقداری از سبزیجات مخلوط کنید. به خاطر داشته باشید که کودکان عقیده ای درباره اینکه کدام غذا با چه غذایی باید خورده شود ندارند. تنها چیزی که آنها می دانند این است که آیا این غذا خوشمزه است یا نه.
مقداری از سبزیجات را خورد کرده و با سس پاستا و یا سوپ مخلوط کنید.
زمانی که برای کودک خود پوره سیب زمینی تهیه می کنید آن را با فلفل های دلمه ای خورد شده رنگارنگ مخلوط کنید.