ورود ممنوعهای دوران نامزدی
توصیه ای كه همه پدربزرگ ها و مادربزرگ ها مدام در گوش نوه های تازه عقدكرده شان می خوانند این است كه: عزیزم دعوا نمك زندگیِ، اما مواظب باش زندگیت شور نشه.
معمولاً همه گمان می كنند علت دعواهای دختر و پسر در دوران نامزدی وجود تفاوت های فرهنگی و شخصیتی است. شاید بتوان گفت كه این تفاوت ها جزء علل ایجاد مشاجره در این دوران هستند ولی عدم توجه دختر و پسر به برخی چراغ قرمزها در هنگام مشاجره علت اصلی ادامه دعوا، قهر و... است.
ورود ممنوع ها
1. تعمیم دادن
بسیار اتفاق می افتد كه یكی از طرفین (چه دختر و چه پسر) وسط دعوا برای سركوب و ساكت كردن فرد مقابل از سخنانی چون: تو همیشه این کار را می کنی یا این حرف را می زنی، در این دوران من هرگز از تو فلان كار و فلان حرف را ندیدم و... استفاده می نمایند.
استفاده از كلمات مطلقی چون همیشه، هرگز، هیچ وقت، باید و نباید و... در دعوا احساس های بدی چون تحقیر، نادیده گرفتن خوبی و دیدن بدی ها و اجبار در فرد مقابل به وجود آورده، عصبانیت و ناراحتی طرفین را شدت بخشیده و در نتیجه دعوا و مشاجره هر لحظه بالاتر و بدتر می شود.
2.نصیحت كردن
خط قرمز دیگر این است كه گاه یكی از طرفین در دعوا مدام فرد مقابل را پند و اندرز می دهد. شرط اصلی نصیحت پذیری به جا بودن آن است. یعنی بر فرض این كه حرف و نصیحت فرد مقابل درست هم باشد ولی بیان آن وسط دعوا، زمانی كه همسر عصبانی و ناراحت است نه تنها موثر نیست بلكه فتنه انگیز هم هست.
3. حرف زدن از موضع قدرت
«من به عنوان مدیر خانواده این تصمیم رو گرفتم»، «تو باید تابع من باشی» و... جملاتی هستند كه گاه ما برای اثبات اقتدار خود به آنها متوسل می شویم. اما فراموش نكنید كه اثبات اقتدار با این جملات به بهای تحقیر نامزد و شریك زندگی مان و رنجاندن او تمام می شود.
به رخ كشیدن ایثارها و فداكاری هایی كه در دوران نامزدی كرده اید، مقایسه فداكاری هایتان با آدمهای هزاربار بدتر از خودتان و... شگردهای دیگریست كه برخی برای ایجاد احساس گناه در فرد مقابل و كوتاه آمدن در دعوا استفاده می كنند. در حالیكه به طور عكس عمل كرده و به دلیل ایجاد حس تحقیر و به رخ كشیدن باعث عصبانیت فرد مقابل و بدتر شدن شرایط دعوا می شود
4.دشنام دادن یا تحقیر كردن
معضل دیگر این است كه متاسفانه برخی به گفته خودشان زمانی كه عصبانی می شوند دیگر هیچ چیز نمی فهمند و شروع به بد و بیراه گفتن به فرد مقابل و خانواده اش می كنند. یادمان نرود كه عبور از این چراغ قرمز همان و شكستن حرمت ها، بالا گرفتن دعواها، تحقیر طرفین و ... همان.
«تو هم با این افکار احمقانه ات»، «سادهلوحی دیگه ساده لوح»، «بدبخت! باباتم تا حالا تو عمرش خریدهایی رو كه من برات گرفتم، یه جا ندیده؟» تحقیرهای كلامی چنین آزاردهنده و خطرناك هستند.
5.ایجاد احساس گناه
«من به خاطر تو جلوی پدر و مادرم ایستادم»، «من فلان كار را برای تو كردم و در حالیكه فلانی همسرش خودشم می كشت این كارو نمی كرد» و...
به رخ كشیدن ایثارها و فداكاری هایی كه در دوران نامزدی كرده اید، مقایسه فداكاری هایتان با آدمهای هزاربار بدتر از خودتان و... شگردهای دیگریست كه برخی برای ایجاد احساس گناه در فرد مقابل و كوتاه آمدن در دعوا استفاده می كنند. در حالیكه به طور عكس عمل كرده و به دلیل ایجاد حس تحقیر و به رخ كشیدن باعث عصبانیت فرد مقابل و بدتر شدن شرایط دعوا می شود.
اكرم اشرفی نژاد