به کودکان لاغر و ضعیف و بی اشتها حتما باید کته داده شود نه برنج آبکش.
برای پخت غذای بویژه غذای کودکان برنج را آبکش نکنید
معمولا بیشتر خانواده ها ترجیح میدهند برنج را آبکش مصرف کنند چون معتقدند علاوه بر اینکه خوشمزهتر به نظر میرسد، مشکل چاق کنندگیاش نیز حل میشود. آنها تصور میکنند کتهکردن برنج به دلیل نشاسته موجود، باعث چاقی میشود از این رو تمایل بیشتری به آبکش کردن آن دارند اما این تصور کاملا اشتباه است و تفاوت در نحوه پخت برنج (به صورت کته و آبکش) فقط بر میزان موادمغذی موجود در آن اثر میگذارد.
علت آبکش نکردن برنج:
با آبکش کردن برنج، ویتامینهای محلول در آب آن مانند ویتامینهای گروه B از بین میروند. بنابراین برای حفظ ویتامینها توصیه میشود برنج را به صورت کته بپزید. ارزش تغذیه ای خوراکی هایی مانند برنج و نان به ویتامینهای گروه B موجود در آنهاست که برای سوخت و ساز کربو هیدراتها مورد نیاز هستند. این ویتامینها به دلیل اینکه محلول در آب هستند، وقتی با حرارت زیاد میجوشند، در آن حل و با آبکش کردن برنج، دور ریخته میشوند و در نهایت برنج، دارای همان مواد نشاستهای میماند اما دیگر آن ویتامینهایی که باعث سوخت و ساز ترکیب های فوق و آزادشدن انرژی شان می شود، وجود ندارد.
مقایسه کالری نان و برنج:
اگر 100 گرم نان با 100 گرم برنج پخته بدون روغن مقایسه شود، کالری نان بیش از کالری برنج است اما متاسفانه در ایران روغن زیادی به برنج افزوده میشود که انرژی آن را افزایش میدهد و این افزایش کالری، به روش کته یا آبکشکردن آن مربوط نیست.
وقتی موادغذایی حاوی کربوهیدرات مانند برنج در اثر طبخ طولانیمدت در شیوه پخت آبکش له شوند، سرعت آزادشدن قند (گلوکز) از ترکیب های نشاستهایشان افزایش پیدا میکند. به عبارت سادهتر، ترکیب نشاستهای در بدن به سرعت به قند ساده تبدیل میشود و درنتیجه پاسخ انسولین بدن هم افزایش مییابد که در نهایت باعث بروز مشکلات متابولیکی خواهد شد.
یک قاشق غذاخوری برنج شفته، معادل یک و نیم قاشق غذاخوری برنج دانهدانه است و طبیعی است که کالری آن بیشتر می باشد. پس به کودکان لاغر و ضعیف و بی اشتها حتما باید کته داده شود نه برنج آبکش.
در پایان علاوه بر طبخ برنج به صورت کته، توصیه می شود برنج قهوه ای یا سبوسدار را در برنامه غذایی تان بگنجانید.
منبع: سلامت بانوان اوما