شلکینه یک نوع نان محلی ویژه کردستان است که طعم مطبوعی دارد و معمولاً روی ساج پخته می شود. این نان هم به عنوان یک غذای محلی و هم به عنوان سوغات این منطقه به حساب می آید. این نان یک غذای سنتی بیشتر مهمانی های دسته جمعی مردم سنندج در فصل مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد لازم جهت تهیه نان شلکینه:
آرد سفید گندم: ۱۵۰ گرم معادل یک پیمانه + ۲ قاشق سوپخوری
نمک: ۱/۴ قاشق چایخوری
شکر: ۲ قاشق سوپخوری
شیر: ۲ پیمانه
زرده تخم مرغ: ۴ تا ۶ عدد
زعفران دم کرده: ۲ قاشق سوپخوری
روغن محلی (دان) یا کره: ۱۰۰ گرم یمعادل ۱/۲ پیمانه
شیره خرما یا انگور (دوشاو): ۲۰۰ گرم معادل ۱/۲ پیمانه
طرز تهیه نان شلکینه:
آرد و نمک و شکر را در ظرف گودی بریزید و شیر را کم کم به آن اضافه کنید تا مایه ای مانند دوغ غلیظ به دست آید. سپس زرده های تخم مرغ و زعفران دم کرده را اضافه کنید و مایه را خوب هم بزنید تا بدون گلوله شود. بهتر است مایه را یکبار از الک یا صافی رد کنید تا از یکدست بودن آن مطمئن شوید.
سپس تابه ای با قطر ۱۰ یا ۱۵ سانتیمتر را روی حرارت بگذارید و ته آن را با کمی کره به وسیله قلم موی آشپزی چرب کنید. سپس با ملاقه مقداری از مایه نان بردارید و در تابه بریزید و تابه را بپرخانید تا تمام قسمت های تابه از مایه پوشیده شود. باید یک لایه نازک از این مایه داخل تابه بریزید. هرچه نان نازک تر باشد کیفیت آن بهتر خواهد بود.
وقتی یکطرف نان طلایی شد، با کمک چنگال برگردانید تا طرف دیگر هم طلایی شود. سپس آن را روی سطحی صاف قرار داده و با قلمو روی آن شیره خرما بمالید. آن را ۴ لا تا کنید و در ظرف بچینید. وقتی همه نان ها تمام شد روغن حیوانی یا کره را ذوب کرده و روی نان ها بریزید.