انتخاب اسباب و وسایل بازی نهتنها برای كودك بلكه برای والدین و سایر افرادی كه میخواهند چنین وسایلی را خریداری كنند، جذاب بوده و حس خوبی را به آنها القا میكند.
مجله منزل - الهام صادقی: انتخاب اسباب و وسایل بازی نهتنها برای كودك بلكه برای والدین و سایر افرادی كه میخواهند چنین وسایلی را خریداری كنند، جذاب بوده و حس خوبی را به آنها القا میكند. اما اینكه چیدمان این ادوات سرگرمكننده در خانه چگونه باشد تا شاخصهایی مانند زیبایی، جذابیت و مهمتر از آن ایمنی كودك را تامین كند، خود موضوع دیگری است؛ روایتی جذاب كه میتواند انرژی و نشاط فرزند شما را هنگام بازی و حضور در اتاق یا فضای مربوط به وی چند برابر كند. پس از توصیههای ویژه و كاربردی در این زمینه غافل نشوید.
1 - كمد یا ویترین؛ وسایل بازی را كجا بگذارید؟
بیشتر كمدهایی كه خانوادهها برای اسباببازیهای فرزند خود تهیه میكنند، ویتریندار است تا نمای زیبایی به اتاق كودك بدهد؛ بنابراین پیشنهاد میكنم آن را در زاویهای قرار دهید كه دید بیشتری دارد. دیوار روبهروی در ورودی اتاق میتواند فضای مناسبی برای این كار باشد اما بسیاری از خانوادهها ترجیح میدهند تخت كودك را در این زاویه قرار دهند. اگر شما نیز چنین عقیدهای دارید، انتخاب بعدی میتواند فضایی باشد كه به محض ورود بیشترین نما را برای فردی كه به اتاق وارد شده، دارد.
باید هنگام خرید كمد یا ویترین مورد پسند خود دقت كنید این وسیله استحكام كافی داشته باشد؛ پایههایی قوی و پهنای كافی كه اگر كودك شما به هر دلیلی سعی كرد خود را از آن بالا بكشد، تاب نخورد و لق نزند. یادتان باشد مهمترین توصیه برای طراحی دكوراسیون و چیدمان مناسب در این فضا توجه به ایمنی كودك است؛ بنابراین مهیا كردن محیطی برای انجام فعالیت فرزند شما با توجه به سطوح امنیتی لازم نكته كلیدی است كه نباید از آن غافل شوید.
2 - توصیهای برای آنهایی كه چند فرزند دارند
اگر دو یا سه كودك در خانه دارید كه فاصله سنی آنها موجب شده نوع اسباببازیهایشان با یكدیگر متفاوت باشد، بهتر است برای هر یك از فرزندانتان فضایی را طراحی كنید كه بدانند آن بخش از اتاق بازی و وسایل بازیها مختص وی است. اینگونه شاید كمتر سراغ وسایل یكدیگر بروند؛ زیرا گاهی وسایل بازی كودك بزرگتر میتواند برای فرزند كوچكتر خطرساز باشد. در این شرایط میتوانید برای هریك از كودكان خود كمد كوچكی با رنگ متفاوتی را در نظر بگیرید یا اینكه با وسایل تزیینی مانند نردههای رنگی، كركرههای تزیینی و. . . محدوده بازی هر یك را مشخص كنید. به این ترتیب هم به آنها در آموختن مبانی مسئولیتپذیری و مراقبت از اموالشان كمك كردهاید و هم مفهوم مالكیت وسایل و مدیریت چیدمان را به آنها آموزش دادهاید.
3 - چگونه وسایل بازی را در ویترین و قفسهها بگذارید؟
توصیه دیگری كه باید به آن توجه ویژه داشته باشید، این است كه وسایل بازی كوچك یا پرمو و كركی را در دسترس كودك نوپای خود نگذارید و تا جای ممكن قفسههای بالایی كمد یا ویترین اتاق را به آنها اختصاص دهید. همینطور نباید وسایل بازی سنگین را در طبقات فوقانی قرار دهید چون ممكن است كودك ترغیب به برداشتن آنها شده و به هر طریقی خود را بالا بكشد تا به آنها دسترسی پیدا كندکه نتیجه این كار سقوط اشیای سنگین روی سر وی خواهد بود.
پس در مدیریت چیدمان وسایل بازی خطرساز بودن وسایل را با دقت مد نظر داشته باشید؛ ضمن اینكه وسایلی كه طناب یا ریسمان دارند را نیز باید از دسترس فرزند خود دور كنید چون بیتوجهی به این موضوع، خطر پیچیدن به دور گردن و خفگی فرزندتان را تهدید میكند. پس این هشدار را نادیده نگیرید. ریسمان اسباببازیها را هم باید باز كنید؛ حتی بهتر است ریسمانهای پرده را هم جمع كرده یا گره بزنید تا وی به آنها دسترسی نداشته باشد.
4 - سبد بازی؛ خوب یا بد؟
بسیاری از والدین برای نگه داشتن اسباببازیهای كودك خود سبدی تهیه کرده و آن را كنار اتاق قرار میدهند؛ راهكاری ساده و بدون دردسر كه خیلی راحت و به سرعت میتوان همه ریخت و پاشهای اتاق بازی كودك را با كمك آن سامان داد. اگر شما نیز با شیوه نگهداری از وسایل بازی دمدستی كودك موافق هستید، پس حواستان باشد سبد بزرگ و بدون دری را انتخاب كنید كه منفذهایی برای عبور هوا نیز داشته باشد. اگر هم سبدی كه قصد خریداری آن را دارید در دارد، باید در آن لولایی باشد و با فشار كمی باز شود.
این را گفتم چون بسیاری از كودكان دوست دارند، زمانی كه اسباببازیهایشان را روی زمین میریزند، خودشان داخل سبد بروند؛ بنابراین توجه به این نكات میتواند سلامت فرزندتان را هنگام بازی تضمین كند. یك پیشنهاد دیگر نیز تعبیه قفسههایی در بخشی از اتاق برای قرار دادن وسایل بازی است كه قابلیت دسترسی برای وی را نیز داشته باشد. به این ترتیب كودك میتواند وسیله مورد نظر را برداشته یا در آن قرار دهد؛ فقط همانطور كه پیشتر عنوان شد، یادتان باشد درون این قفسهها باید اسباببازیهای سبك و بدون خطر را قرار دهید. قفسهها میتوانند در بخشی از اتاق با توجه به فضایی كه در اختیار دارید، نصب شوند یا دور تا دور اتاق با توجه به سلیقه شما تعبیه شوند تا بهراحتی اسباببازیهایی مانند عروسك، ماشین و سایر وسایل را در آن قرار دهید؛ البته قفسه دورتا دور اتاق میتواند به اتاق حس كودكانه بیشتری دهد. كنار پنجرهها نیز فضایی مناسب برای این كار است؛ البته برای زینت دادن به اتاق خواب كودك میتوانید از ترفند قرار دادن عروسكهای بزرگ و سبك كنار تخت یا روی آن نیز كمك بگیرید.
5 - كاركردها را در چیدمان جدی بگیرید
هنگام انتخاب و مهمتر از آن چیدمان وسایل بازی به كاركردها و خطراتی كه آنها دارند، توجه كنید. بهطور واضحتر باید بگویم بهتر است وسایلی مانند تیر و كمان یا مواردی از این قبیل را چندان رها و آزاد در گوشهای قرار ندهید؛ زیرا ممكن است خطرساز باشند. اگر به هر دلیلی این وسایل را برای فرزند خود انتخاب كردهاید، پیشنهاد میكنم آنها را قفسه یا مكانی دور از دسترس قرار دهید تا هربار كه كودك تمایل به بازی با آنها را داشت، از شما برای برداشتن شان كمك بگیرد. در این صورت شما همیشه هنگام بازی با چنین وسایلی در كنار وی حضور دارید و بر نحوه استفاده از آن نظارت خواهید كرد.
6 - به بازی با رنگها توجه كنید
وقتی شما چندین اسباببازی برای فرزند خود خریداری میكنید به طور قطع هر یك از آنها رنگ و اندازه خاص خود را دارند. درباره رنگبندی هم باید بگویم كه به طور تقریبی همه ادوات بازی كودك رنگهای شادی دارند اما به طور قطع تركیب رنگبندی آنها متفاوت خواهد بود.
یادتان باشد كودكان عاشق رنگ و شاد بودن طیف رنگبندی هستند؛ بنابراین هنگام خرید و چیدن وسایل این اصل را نیز فراموش نكنید. شما میتوانید طیفهای یكدست را در یك زاویه یا طبقه ویترین قرار دهید. با این ترفند هم توجه كودك به وسایل بیشتر جلب خواهد شد و هم اسامی رنگها را زودتر یاد خواهد گرفت. فراموش نكنید رنگ در تقویت حس بینایی این گروه سنی نقش مهمی دارد.
میتوانید برای اتاق یا محدوده بازی وی فرش یا كفپوش رنگارنگی نیز تهیه كنید؛ بنابراین یادتان باشد هنگام خرید اسباببازی و سایر وسایل اتاق بازی كودك به هیچ عنوان سراغ رنگهای خنثی نروید كه هم جذابیت زیادی برای كودكان ندارند و هم موجب كسالت و بیحوصلگیشان میشوند.