0

نماز در نهج البلاغه

siryahya
siryahya
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 158652

پاسخ به: نماز در نهج البلاغه

16. نماز را مراعات كنيد!

تعاهدوا أمر الصلاة، و حافظوا عليها، و استكثروا منها، و تقربوا بها، فأنها كانت على المومنين كتابا موقوتا.
امر نماز را مراعات كنيد و آن را محافظت نماييد و بسيار به جايى آوريد و با آن به خدا تقرب جوييد؛ زيرا نماز (بر مومنين فريضه اى است نوشته شده و وقت آن تعيين گرديده).16

ترکی زبان قربون صدقه رفتنه داریم که: گوزلرین گیله‌سین قاداسین آلیم که یعنی درد و بلای مردمک چشات به جونم …!.

دوشنبه 27 اردیبهشت 1395  1:36 AM
تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

17. نماز جماعت را طولانى نكنيد

صلّوا بهم صلاة أضعفهم و لا تكونوا فتانين.
با مردم همانند ضعيف ترين آن ها نماز بگزاريد؛ و سبب فتنه و فساد نباشيد.17

ترکی زبان قربون صدقه رفتنه داریم که: گوزلرین گیله‌سین قاداسین آلیم که یعنی درد و بلای مردمک چشات به جونم …!.

دوشنبه 27 اردیبهشت 1395  1:37 AM
تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

18. رعايت حال مأمومين

من كتابه للاشتر: و اذا قمت فى صلاتك للناس، فلا تكونن منفرا و لا مضيعا، فأن فى الناس من به العلة و له الحاجة و قد سالت رسول الله صلى الله عليه و آله حين وجهنى الى اليمن كيف أصلى بهم !؟ فقال: (صلّ بهم كصلاة أضعفهم، و كن بالمؤمنين رحيما(.
در نامه خود به اشتر مى فرمايد: آن گاه كه به نماز مى ايستى و مردم پشت سر تو ايستاده اند نماز را طورى انجام بده كه نه (بر اثر طول كشيدن) موجب رنجش و نفرت مردم گردد و نه بر اثر تند خواندن موجب ضايع شدن نماز شود؛ زيرا در ميان نمازگزاران كسانى هستند كه بيمارند يا كار ضرورى دارند (و بايد رعايت هر دو طرف بشود) من از رسول خدا صلى الله عليه و آله هنگامى كه به يمن اعزام شدم پرسيدم: موقعى كه پيشنماز آنان شدم، نمازم را چگونه انجام دهم؟ حضرت رسول صلى الله عليه و آله فرمود: نماز خود را در ميان آنان همانند نماز ضعيف ترين مردم بخوان و با مؤ منان مهربان باش!18

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

19. واجبات و مستحبات

لا قربة بالنوافل اذا أضرت بالفرائض.
مستحبات چنانچه به واجبات زيان رساند، موجب قرب به خدا نشود.19

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

20. ترك مستحب در صورت زيان به واجب

اذا أضرت النوافل بالفرائض فارفضوها.
هر گاه امور مستحب به واجبات زيان رسانند، آن ها را ترك كنيد.20

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

21. اهميت نماز جمعه

لا تسافر فى يوم جمعة حتى تشهد الصلاة الا فاصلاً فى سيل الله أو فى أمر تعذر به. و أطع الله فى جميع أمورك، فأن طاعة الله فاضلة على ما سواها.
در روز جمعه مسافرت مكن تا بتوانى در نماز جمعه شركت كنى، مگر آن كه سفر تو در راه خدا باشد يا به خاطر كارى باشد كه در آن معذور باشى. در همه كارها مطيع خدا باش، كه اطاعت خداوند بر همه چيز برترى دارد.21

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

22. نماز در وقت خواندن

صلّ الصلاة لوقتها الموقت لها، و لا تُعجّل وقتها لفراغ، و لا تؤخرها عن وقتها لاشتغال واعلم أن كل شىء من عملك تبع لصلاتك.
نماز را در وقت مقرر آن به جاى آور و به علت فراغت از كار وقت آن را پيش ‍ميانداز و به علت اشتغال آن را به تأخير ميافكن و بدان كه هر كار تو وابسته به نمازت است.22

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

23. بر پا داشتن نماز

يقول الله سبحانه: «رجال لا تلهيهم تجارة و لا بيع عن ذكر الله و اقام الصلاة و ايتاء الزكاة». و كان رسول الله صلى الله عليه و آله نصبا بالصلاة بعد التبشير له بالجنة.
خداى سبحان مى فرمايد: مردانى هستند كه بازرگانى و خريد و فروش آنها را زا ياد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات باز نمى دارد. و پيامبر خدا صلى الله عليه و آله با وجود اين كه به بهشت مژده داده شده بود براى نماز خود را به رنج مى افكند.23

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

24. مراقبت از نماز

الله الله فى الصلاة، فانها عمود دينكم.
خدا را، خدا را، مراقب باشيد در مورد نماز؛ زيرا كه نماز، ستون دين شماست.24

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

25. يقين برتر از شك و ترديد

قد سمع رجلا من الحرورية يتهجد و يقرأ، فقال عليه السلام: نوم على يقين خير من صلاة فى شك.
امام مردى از خوارج را در حال عبادت شبانه و قرائت قرآن ديد، فرمود: (خوابى كه با يقين همراه باشد، بهتر از نمازى است كه با شك و ترديد باشد).25

دوشنبه 27 اردیبهشت 1395  1:38 AM
تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

26. خوشا به حال شب زنده داران

عن نوف البكالى قالى: رأيت اميرالمومنين ذات ليلة، و قد خرج من فراشه، فنظر فى النجوم، فقال لى: يا نوف! أراقد أنت أم رامق؟ فقلت: بل رامق! قال: يا نوف! طوبى للزاهدين فى الدنيا، الراغبين فى الاخرة، أولئك قوما أتخذوا الارض بساطا، و ترابها فراشا، و مائها طيبا، و القرآن شعارا، و الدعاء دثارا، ثم قرضوا الدنيا قرضا على منهاج المسيح. يا نوف! أن داود عليه السلام قام فى مثل هذه الساعة من الليل، فقال: أنها ساعة لا يدعو فيها عبد الا أستجيب له، الا أن يكون عشارا أو عريفا أو شرطيا، أو صاحب عرطبة و هى الطنبور أو صاحب كوبة و هى الطبل.
از نوف بكالى روايت شده است كه گفت: شبى اميرمؤ منان على عليه السلام را ديدم كه از بستر خويش برخاست و به ستارگان مى نگرد، آن گاه به من گفت: اى نوف! خوابى يا بيدار؟ گفتم: بيدارم.
فرمود: اى نوف! خوشا به حال پارسايان اين جهان كه دل در سراى ديگر بسته اند، آنان كه زمين را فرش و خاك را بستر و آب را شربت نوشين و قرآن را شعار جامه زيرين (يعنى روش خود و زينت دل) و دعا را دثار (جامه رو؛ يعنى مانع حوادث) قرار داده اند. و چون حضرت عيسى از دنيا بريده و جدا گشته اند.
اى نوف! حضرت داود عليه السلام شب ها در چنين ساعتى از بستر برمى خاست و مى گفت: اين ساعتى است كه هيچ بنده اى خداى بزرگ را نخواند، مگر اين كه دعايش مستجاب شود، جز آن كه باجگير يا جاسوس خبرچين يا گزمه كه همكار داروغه ستمگر است و يا نوازنده تنبور و طبل باشد.26

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

27. از خدا بترسيد!

اتقوا الله عباد الله! تقية ذى لب شغل التفكر قلبه، و أنصب الخوف بدنه، و أسهر التهجد غرار نومه.
اى بندگان خدا! از خدا بترسيد، مانند ترسيدن خردمندى كه انديشه (قيامت) او را به خود مشغول كرده و ترس از عذاب الهى جسمش را رنجور ساخته، و شب زنده دارى (براى عبادت و نماز شب) خواب اندكش را ربوده است.27

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

28. اوصاف شب زنده داران

طوبى لنفس أدت الى ربها فرضها، و عركت بجنبها بؤسها، و هجرت فى الليل غمضها، حتى اذا غلب الكرى عليها افترشت أرضها، و توسدت كفها، فى معشر أسهر عيونهم خوف معادهم، و تجافت عن مضاجعهم جنوبهم، و همهمت بذكر ربهم شفاههم، و تقشعت بطول استغفارهم ذنوبهم، (أولئك حزب الله، ألا ان حزب الله هم المفلحون(.
خوشا به حال كسى كه وظيفه خويش را نسبت به پروردگارش ادا كند و مشكلات زندگى را تحمل كرده و ناملايمات را بر خود آسان گيرد و خواب را از ديدگان بشويد و اگر خواب بر او غلبه كرد، زمين را بستر خويش سازد و دستش را بالش. آنان كه خوف قيامت چشمانشان را بيدار نگاه داشت و پهلوهايشان را از خوابگاه دور ساخته و همواره لب هايشان را بيدار نگاه داشت و پهلوهايشان را از خوابگاه دور ساخته و همواره لب هايشان به ذكر پروردگار در حركت است و گناهانشان از بسيارى استغفار زدوده شده است. آنان حزب و گروه خدا هستند، بدانيد كه گروه خدا رستگاران اند.)28

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

29. چه نيكوست خواب زيركان !

كم من قائم ليس له من قيامه الا السهر و العناء، حبّذا نوم الاكياس.
بسا نماز شب خوانى كه از ايستادن و نمازگزاردنش جز بيدارى و رنج نيست، چه نيكو است خواب زيركان و عالمان دين!29

تشکرات از این پست
siryahya
siryahya
کاربر طلایی1

30. على عليه السلام در محراب نيايش

من خبر ضرار بن حمزة الضبائى عند دخوله على معاويه و مسألته له عن أميرالمؤمنين عليه السلام و قال: فأشهد لقد رأيته فى بعض مواقفه و قد أرخى الليل سدوله و هو قائم فى محرابه قابض على لحيته يتململ تململ السليم، و يبكى بكاء الحزين، و يقول: يا دنيا! يا دنيا! اليك عنى. أبى تعرضت؟ أم الىّ تشوقت؟ لا حان حينك هيهات! غُرّى غيرى، لا حاجة لى فيك، قد طلقتك ثلاثا لا رجعة فيها! فعيشك قصير، و خطرك يسير، و أملك حقير. آه من قلة الزاد، و طول الطريق و بعد السفر، و عظيم المورد.
گفته اند: ضرار بن حمزه ضبايى بر معاويه وارد شد و معاويه درباره اميرمؤمنان على عليه السلام از او پرسيد، او گفت: گواهى مى دهم كه او را در جايى ديدم كه شب پرده سياهش را آويخته بود و او در محراب عبادتش ايستاده و محاسن خود را به دست گرفته و همچون مار گزيده به خود مى پيچيد، و همانند دردمندان از سر خوف مى گريست و مى فرمود:
اى دنيا! اى دنيا! از من دور شو و دست از دامنم بردار! آيا براى فريفتن من اين چنين در برابر من جلوه مى كنى يا آرزومند منى؟ هنگام فريبت نزديك مباد! چه دور است آرزوى تو! ديگرى را بفريب ؛ زيرا مرا به تو نيازى نيست.
من تو را سه طلاقه كردم كه رجوعى نداشته باشد. زندگى در تو كوتاه و ارزش تو اندك و آرزو در تو حقير است. واى از كمى توشه و درازى راه و دورى سفر و بزرگى حسابگاه.30

تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها