🚺 #کیست_پستان (Breast cyst)
❇️ کیست های پستان کیسه های پر از مایع در داخل پستان هستند. شما می توانید یک یا چند کیست پستان داشته باشید. آنها اغلب به شکل توده های گرد یا بیضی شکل با لبه های متمایز دیده می شوند. کیست پستان درون بافت سینه معمولاً مانند انگور یا یک بادکنک پر از آب احساس می شود.
کیست پستان نیازی به درمان ندارد مگر اینکه بزرگ و دردناک شود و یا باعث ناراحتی فرد گردد که در این صورت تنها راه تسکین درد، تخلیه مایع از پستان است.
✳️ کیست های پستان در زنان قبل از یائسگی در سنین 35 و 50 سال بسیار شایع هستند، اما ممکن است در هر سنی در زنان دیده شوند. اگر شما نیز دارای کیست پستان هستید، نگران نباشید زیرا اغلب این #کیست ها پس از #یائسگی ناپدید می شوند، مگر اینکه شما در حال هورمون درمانی باشید.
🔷 علائم و نشانه های کیست پستان عبارتند از:
🔸 توده ای نرم و بیضی شکل با لبه های متمایز در پستان (که معمولا، اما نه همیشه، خوش خیم هستند).
🔹 معمولاً در یک پستان یافت می شود، اما می تواند هر دو سینه را نیز بطور همزمان تحت تاثیر قرار دهد.
🔸 #دردپستان یا حساسیت به لمس در ناحیه ای از توده پستان.
🔹 افزایش اندازه توده پستان و حساسیت پستان درست قبل از قاعدگی.
🔸 کاهش اندازه توده پستان و کاهش علائم و نشانه ها بعد از قاعدگی.
✅ داشتن یک یا چند کیست پستان ساده خطر ابتلاء به سرطان پستان را افزایش نمی دهد. اما چنانچه داشتن کیست توانایی شما را درانجام فعالیت ها دشوار سازد و یا تغییرات غیر طبیعی احساس کنید، باید هرچه سریعتر توسط پزشک متخصص تحت معاینه قرار گیرید. لذا تشخیص حالات غیر طبیعی در بافت سینه و توجه به نشانه های آن از اهمیت بسیاری برخوردار است.
♉️ هر یک از سینه ها شامل بخش نرمی از بافت غده هاست که مانند گلبرگ های گل آفتاب گردان کنار یکدیگر قرار دارند. این بخش نرم بیشتر در قسمت هایی که برای تولید شیر در دوران بارداری و شیردهی وجود دارد تقسیم شده اند. کانالهای کوچک حرکت شیر به نوک پستان را هدایت می کنند. بافتی که به پستان فرم می دهد از بافت چربی و بافت پیوندی رشته ای ساخته شده است. کیست های پستان زمانی توسعه پیدا می کنند که غدد و بافت همبند بیش از حد رشد کرده و دچار تغییرات فیبروسیستی می شوند و پس از بلوک کردن و گشاد شدن مجاری شیر، آنها را از مایع پر می کنند.
♌️ میکروکیست ها ( Microcysts ) :
این کیست ها کوچک تر از آنند که احساس شوند، اما ممکن است در طول آزمایشات تصویری، مانند #ماموگرافی یا #سونوگرافی دیده شوند.
♈️ ماکروکیست ها ( Macrocysts ) :
ماکروکیست ها بقدری بزرگ هستند که براحتی احساس می شوند و می توانند در حدود 1 تا 2 اینچ (2.5 تا 5 سانتی متر) در قطر رشد کنند. کیستهای بزرگ پستان فشار زیادی در نزدیکی بافت #پستان وارد آورده و باعث درد یا ناراحتی در پستان می گردند.
دلیل قطعی تشکیل کیست های پستان هنوز ناشناخته مانده است. برخی از شواهد نشان می دهد که #استروژن اضافی در بدن شما، بافت پستان را تحریک کرده و می تواند نقش مهمی در ایجاد کیست های پستان ایفا کند.
⁉️ کی باید به پزشک مراجعه شود:
بافت نرمال پستان در زنان سالم اغلب ناصاف و یا کروی است. اما اگر به وجود هرگونه توده مشکوک در سینه خود پی بردید که پس از دوره قاعدگی از بین نرفت و تغییر سایز و تغییر شکل داشت، سریعاً یک وقت ملاقات با پزشک خود بگیرید.
☑️ تغییر شیوه زندگی:
برای به حداقل رساندن ناراحتی های مرتبط با کیست های پستان، می توانید این اقدامات را امتحان کنید:
استفاده از سینه بند های مخصوص : چنانچه دچار درد پستان ناشی از کیست هستید، نگه داشتن محکم بافت سینه ممکن است به از بین بردن برخی از این ناراحتی ها کمک می کند.
اجتناب از مصرف کافئین : اگرچه هیچ گونه مدرک علمی معتبری مبنی بر عود علائم کیست پستان با مصرف کافئین وجود ندارد، با این حال، برخی از زنان پس از حذف کافئین از رژیم غذایی خود از علائم این بیماری رهایی پیدا کردند و دیده شد که با کاهش یا حذف کافئین در مواد غذایی مصرفی همچون نوشیدنی ها، و همچنین در غذاهایی مانند شکلات بسیاری ازعلائم آنها بهبود یافت.
کاهش مصرف نمک در رژیم غذایی : اگرچه ارتباط بین کاهش مصرف نمک و شکل گیری و ایجاد کیست های پستان هنوز قطعی نبوده و اثبات نشده است، برخی مطالعات بیانگر آنست که کاهش مصرف نمک می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد. کاهش دریافت سدیم با کاهش مقدار مایع اضافی موجود در بدن ارتباط مستقیم داشته و به نوبه خود به از بین بردن نشانه ها و علائم مرتبط با کیست پستان کمک می کند.
🔵 منبع: میهن پزشک (با ویرایش و خلاصه نویسی)