0

یك مناظره خواندنی از امام كاظم علیه السلام با هارون عباسی

zahra_53
zahra_53
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 28735

یك مناظره خواندنی از امام كاظم علیه السلام با هارون عباسی

بسم الله الرحمن الرحیم
یك مناظره خواندنی از امام كاظم علیه السلام با هارون عباسیامامان گرامى ما با دانشى الهى كه داشتند در مورد هر سئوالى كه از آنان مى‏‌شد،پاسخى درست و كامل و در حد فهم پرسشگر، مى‏‌دادند گاهی لازم بود به زبان ساده سخن بگویند، گاهی لازم بود با طرف مقابل جدل كنند گاهی هم چنانچه شخص سوال كننده، ظرفیّت معرفت حقیقی را داشت، با استدلال و منطق او را مجاب می‌كردند. مناظره‌ای كه در پی خواهد آمد، پاسخ‌های امام كاظم علیه السلام به سوالات سطحی و مغرضانه هارون عبّاسی است. هارون امام كاظم علیه السلام را از مدینه به بغداد آورد و به احتجاج نشست:

هارون: مى‏‌خواهم از شما چیزهایى بپرسم كه مدتى است در ذهنم خلجان مى‏‌كند و تا كنون از كسی نپرسیده‏‌ام، به من گفته‏‌اند كه شما هرگز دروغ نمى‏‌گویید، جواب مرا درست و راست‏ بفرمایید!

امام: اگر من آزادى بیان داشته باشم، تو را از آنچه مى‏‌دانم در زمینه‏ پرسشت آگاه خواهم كرد.

هارون: در بیان آزاد هستید، هر چه مى‏‌خواهید بفرمایید...

و اما نخستین پرسش من:...

چرا شما و مردم، معتقد هستید كه شما فرزندان ابو طالب از ما فرزندان عباس برترید، در حالی كه ما و شما از تنه‏ى یك درختیم.

ابو طالب و عباس هر دو عموهاى پیامبر بودند و از جهت‏ خویشاوندى با پیامبر، با هم فرقى ندارند.

امام: ما از شما به پیامبر نزدیك‌تریم.

هارون: چگونه؟

امام: چون پدر ما ابوطالب با پدر رسول اكرم برادر تنى (پدر و مادر یكى) بودند ولى عباس برادر ناتنى (تنها از سوى مادر) بود.

هارون: پرسش دیگر: چرا شما مدعى هستید كه از پیامبر ارث هم مى‏‌برید،در حالی‌كه مى‏‌دانیم هنگامى كه پیامبر رحلت كرد عمویش عباس (پدر ما) زنده بود اما عموى دیگرش ابوطالب (پدر شما) زنده نبود و معلوم است كه تا عمو زنده است، ارث به پسر عمو نمى‏‌رسد.

امام: آیا آزادى بیان دارم.

هارون: در آغاز سخن، گفتم دارید.

امام: امام على بن ابی‌طالب (ع) مى‏‌فرمایند:با بودن اولاد، جز پدر و مادر و زن و شوهر، دیگران ارث نمى‏‌برند و با بودن اولاد براى عمو نه در قرآن و نه در روایات، ارثى ثابت نشده است. پس آنانكه عمو را در حكم پدر مى‏‌دانند،از پیش خود مى‏‌گویند و حرفشان مبنایى ندارد (پس با بودن زهرا، فرزند رسول الله (ص) به عموى او عباس ارث نمى‏‌رسد)

مضافا آنكه از پیامبر در مورد على- درود خدا بر او - نقل‏ شده است كه: «اَقْضَاكُم عَلى‏»، على بهترین قاضى شماست و نیز از عمر بن خطاب نقل شده است كه: «عَلى اَقْضَانَا» على بهترین قضاوت كننده‏ ماست.

و این جمله، عنوان جامعى است كه براى حضرت على به اثبات رسیده، زیرا همه‏ دانشهایى كه پیامبر، اصحاب خود را با آنها ستوده از قبیل علم قرآن و علم احكام و مطلق علم، همه در مفهوم و معناى قضاوت اسلامى، جمع است و وقتى مى‏‌گوییم على در قضاوت از همه بالاتر است‏ یعنى در همه‏ علوم از دیگران بالاتر است.

(پس گفتار على كه مى‏‌گوید: با بودن اولاد، عمو ارث نمى‏‌برد، حجت است و باید آن را بپذیریم نه گفته‏: عمو در حكم پدر است را، زیرا به تصریح پیامبر، على از دیگران به احكام دین آشناتر است)

هارون: پرسش دیگر:

چرا شما اجازه مى‏‌دهید مردم شما را به پیامبر نسبت‏ بدهند و بگویند: فرزندان رسول خدا در صورتی‌كه شما فرزندان على هستید، زیرا هر كس به پدر خود نسبت داده مى‏‌شود (نه به مادر) و پیامبر جد مادرى شماست.

امام: اگر پیامبر زنده شده و از دختر تو خواستگارى كند، به او مى‏‌دهى؟

هارون: سبحان الله، چرا ندهم، بلكه در آن صورت بر عرب و عجم و قریش، افتخار هم خواهم كرد.

امام: اما اگر پیامبر زنده شود، از دختر من خواستگارى نخواهد كرد و من هم نخواهم داد.

هارون: چرا؟

امام: چون او پدر من است (و لو از طرف مادر) ولى پدر تو نیست. (پس مى‏‌توانم خود را فرزند رسول خدا بدانم)

هارون: پس چرا شما خود را ذریه‏ رسول خدا مى‏‌دانید و حال آنكه ذریه از سوى پسر است نه از سوى دختر.

امام: مرا از پاسخ این پرسش معاف دار.

هارون: نه، باید پاسخ بفرمایید و از قرآن دلیل بیاورید...

امام:  «...وَ مِنْ ذُرِّیَّتِهِ دَاودَ وَ سُلَیمانَ وَ اَیُّوبَ وَ یُوسُفَ وَ مُوسَى وَ هَارُونَ وَ كَذَلِكَ نَجْزِى المُحْسِنینَ وَ زَكَرِیَّا وَ یَحیَى وَ عِیسَى (35) ...»

اكنون مى‏‌پرسم: عیسى كه در این آیه، ذریه‏ ابراهیم به شمار آمده، آیا از سوى پدر به او منصوب است‏ یا از سوى مادر؟

هارون: به نص قرآن، عیسى پدر نداشته است.

امام: پس از سوى مادر، ذریه نامیده شده است، ما نیز از سوى مادرمان فاطمه - درود خدا بر او - ذریه‏ پیامبر محسوب مى‏‌شویم.

آیا آیه‏ دیگر بخوانم؟

هارون: بخوانید! امام: آیه‏ مباهله را مى‏‌خوانم: «فَمَنْ حَاجَّكَ فِیهِ مِن بَعدِ مَا جَائَكَ مِنَ العِلمِ فَقُل تَعَالَوا نَدْعُ اَبْنَائَنَا وَ اَبْنَائَكُم وَ نِسَائَنَا وَ نِسَائَكُمْ وَ اَنْفُسَنَا وَ اَنْفُسَكُم ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَل لَعْنَةَ اللهِ عَلَى الْكَاذِبِینَ (36) »هیچ‌كس ادعا نكرده است كه پیامبر در مباهله با نصاراى نجران جز على و فاطمه و حسن و حسین، كس دیگرى را براى مباهله با خود برده باشد پس مصداق ابنائنا (پسرانمان را) در آیه‏ مزبور، حسن و حسین - درود خدا بر آن هر دوان - هستند، با اینكه آنها از سوى مادر به پیامبر منسوبند و فرزندان دختر آن گرامى‏‌اند.

هارون: از ما چیزى نمى‏‌خواهید؟

امام: نه، مى‏خواهم به خانه‏ خویش باز گردم.

هارون: در این مورد باید فكر كنیم...

منابع:
عیون اخبار الرضا ج 1 ص 81 چاپ قم.
احتجاج طبرسى چاپ سنگى نجف ص 211- 213.
 بحار ج 48 ص 129- 125.

http://bayanbox.ir/view/4901804249511124488/talar-koodak.gif

اصفهان نگین فیروزه ای جهان

دوشنبه 13 اردیبهشت 1395  2:27 PM
تشکرات از این پست
nazaninfatemeh
3051282261
3051282261