بسیاری از والدین، مخصوصا مادرها از وضع تغذیه کودکشان ناراضی هستند و مدام ابراز میکنند که کودکشان وزن گیری خوبی ندارد، ریز باقی مانده و ... اغلب آنها هم ریشه مشکل را در یک مساله میدانند و آن اینکه کودکشان خوب غذا نمیخورد؛ به اصطلاح بدغذاست.
نینی سایت: بسیاری از والدین، مخصوصا مادرها از وضع تغذیه کودکشان ناراضی هستند و مدام ابراز میکنند که کودکشان وزن گیری خوبی ندارد، ریز باقی مانده و ... اغلب آنها هم ریشه مشکل را در یک مساله میدانند و آن اینکه کودکشان خوب غذا نمیخورد؛ به اصطلاح بدغذاست. این مادران نگران مدام از اطرافیان راجع به وزن و قد فرزندشان نظرخواهی میکنند یا کودکشان را با بچههای فامیل و آشنا مقایسه میکنند. وای به روزی که دو بچه همزمان در خانوادهای به دنیا بیایند! مادرها با مقایسه کودک خودشان و کودک دیگری مدام در این افکار هستند که کدام کودک اشتهای بهتری دارد، بیشتر غذا میخورد و سریعتر وزن میگیرد؟ اما این مقایسهها تا چه حد درست است؟ اصلا چطور میتوان فهمید که کودکی بدغذاست و رشد خوبی ندارد؟
برای گرفتن پاسخ این سوالات به سراغ غزاله زمانی، کارشناس تغذیه میرویم. او درباره اینکه بدغذایی چیست و چطور میتوان آن را به کودکی نسبت داد، میگوید: موضوع بدغذایی کودک موضوعی است که والدین بسیاری از آن گلایه دارند اما برخی از این گلایهها اصلا پایه و اساس درستی ندارد. در واقع ابتدا باید بدانیم به چه بچهای میتوان عنوان کودک بدغذا را داد.
زمانی در ادامه میگوید: گزارشاتی که برخی از والدین درباره بدغذایی فرزندشان و عدم وزنگیری او میدهند با دادههای علمی هماهنگی ندارد.به عنوان مثال والدینی وجود دارند که با وجود طبیعی بودن روند رشد فرزندشان، میزان رشد او را با کودکان همسالش مقایسه میکنند و به همین دلیل از میزان غذاخوردن کودک راضی نیستند. سرعت وزن گیری و رشد کودک باید بر اساس نمودار پایش رشد خود کودک بررسی و ارزیابی شود. این موارد برای هر کودکی با کودک دیگر متفاوت است. به همین دلیل نباید بچههای مختلف را با هم مقایسه کرد. حتی کودکان همسن و سال بر اساس شرایط خودشان باید سنجیده شوند نه با مقایسه با یکدیگر.
این کارشناس تغذیه در مورد معیار درست رشد مناسب کودک میگوید: اگر بخواهیم یک معیار را برای ارزیابی رشد کودک در نظر بگیریم؛ به طور کلی میتوان گفت که هر کودکی از ابتدای تولد تا رسیدن به 6ماهگی باید به دو برابر وزن زمان تولد خود برسد. یعنی اگر کودک شما در زمان تولد حدود سه کیلوگرم بوده است به حدود 6 کیلوگرم برسد. حال اگر نوزادی در هنگام تولد حدود 1/5 کیلوگرم باشد نمیتوان انتظار داشت که در عرض 6 ماه به این وزن برسد. برای این نوزاد رسیدن به حدود سه کیلوگرم یعنی او به خوبی وزن گیری کرده است. همچنین نوزادان تا پایان یکسالگی باید به سه برابر وزن تولدشان برسند. در مورد میزان قد نیز میتوان گفت که به طور متوسط هر کودکی تا پایان یکسالگی حدود 20 الی 25 سانتیمتر رشد میکند.
غزاله زمانی، کارشناس تغذیه در نهایت به مادران توصیه میکند تا از سادهترین راه برای ارزیابی رشد کودک خود بهره ببرند: سادهترین راه این است که والدین روند رشد کودک را با توجه به نمودار پایشی رشد بررسی کنند. وقتی این نمودار روند صعودی رشد را نشان دهد یعنی همه چیز خوب است. وقتی سیر صعودی نوزاد به استانداردها نزدیک باشد در روند رشد کودک مشکلی نیست وگرنه باید او را از لحاظ بیماریها یا عدم وزن گیری پیش پزشک ببرید تا با معاینات لازم مشکل کودک مشخص شود.