باغ دلگشا را میتوان یکی از بلند آوازه ترین باغ های ایرانی نامید این باغ یکی از باغ های قدیمی که در شمال شرقی شیراز و در نزدیکی آرامگاه سعدی واقع گردیده است.
زمان احداث و رونق دلگشایی این باغ دلگشا به دوران پيش از اسلام و به دوره حکومت ساسانيان نسبت داده شده است. از تصاویر برجایی مانده از جهانگردان اروپایی اینچنین بر میآید که باغ دلگشا در دوره صفويه نيز از باغ هاي مهم و تفريحي شيراز بوده است.
گستره اين باغ 75000 متر مربع می باشد، ساختمان زیبای که به سبک معماری ساسانی در کنار قنات "کاریز سعدی" و همسایگی قلعه کهندژ اهمیت این باغ را صدچندان کرده است.
درختان زیبای نارنج در کنار سرو های کهنسال باغ و شکوه درختان نخل مجموعه ای زیبا که عمارت را همچون نگینی در بر گرفته اند. همچنین وجود حوض سنگی بزرگ جلوی عمارت و وجود اولین کلاه فرنگی ثبت شده ایران در این باغ بر زیبایی و دلگشایی این باغ افزوده است.
چشم نوازی عمارت که به سبک معماری ساسانی بیشاپور است که به صورت يك تالار با چهار شاه نشين كه داراي سه طبقه و ايواني با دو ستون كه از معماري زنديه بوده و همچنين داراي آيينه كاري هايي به همراه نقاشي هايي از رنگ روغن با سقف هايي از چوب و گچ بري هايي تزيين شده با نقوش گل و بته است در اطراف سقف ايوان بر روي گچ، اشعاري از شوريده به خط نستعليق نوشته شده كه در نوع خود بي نظير مي نمايد.