0

اعتياد به کامپیوتر و اینترنت

496769
496769
کاربر طلایی3
تعداد پست ها : 1014

پرسش: من خیلی پای کامپیوتر و اینترنت می نشینم و یه جورایی معتادشون شدم؛ لطفا راهنماییم کنید چکار کنم که این وابستگی من کم بشه، چون زندگیم رو مختل کرده و خودم هم ناراحتم ولی نمی تونم رهاش کنم.

پاسخ:

پرسشگر گرامی؛ برخي اعتياد به کامپیوتر و اينترنت، موبايل، تلويزيون و ... (رسانه هاي ارتباطي ديجيتال) را نوعي اختلال مي دانند. اعتياد در واقع ايجاد يك ارتباط افراطي، بدون هدف و غيرقابل كنترل با چيزي (در اينجا کامپیوتر و اینترنت) است. تشخيص صحيح اين نوع اعتياد بسيار دشوار است به گونه اي كه هنوز اختلالي با اين عنوان در كتاب «راهنماي تشخيصي و آماري اختلالهاي رواني (DSM-IV)» گنجانده نشده است.

کامپیوتر و اینترنت يكي از محصولات علمي و فني است و مانند ساير ابزارها مي تواند كاربردهاي مثبت و منفي داشته باشد. يكي از آثار منفي آن اعتياد به اين ابزار است، كه فرد كار كردن با کامپیوتر و اینترنت را جذاب تر از واقعيت زندگي روزمره مي بيند.

علائم و نشانگان عادت به کامپیوتر و اینترنت عبارتند از :

1. استفاده افراطي و بيش از حد از کامپیوتر و اینترنت.

2. احساس نوعي اجبار براي ارتباط با آن و دور شدن از فعاليتهاي مهم زندگي.

3. رغبت نكردن به انجام كارهاي ديگر و تأخير در انجام كارهاي روزانه.

4. كاهش و روابط بين فردي و رغبت نداشتن به ايجاد ارتباطات انساني.

5. فاصله گرفتن از كتاب و مطالعه و بي رغبتي نسبت به مطالعه و همچنين كمبود خواب و يا تغيير در الگوهاي خواب براي گذراندن زمان بيشتري در شبكه.

6. كاهش تفريحات، بي ميلي نسبت به ورزش و فعاليت هاي بدني.

7. اختلال در چرخه خواب شبانه روزي.

8. غفلت از خانواده و دوستان و بي توجهي به مسئوليت هاي شغلي و تحصيلي.

9. بي رغبتي به امور معنوي و گرايش به انحرافات اخلاقي و اجتماعي.

وجود پنج مورد از نشانگان فوق حاكي از نوعي اعتياد به کامپیوتر و اینترنت است.

مهم ترين پيآمدهاي اعتياد به کامپیوتر و اینترنت عبارتنداز :

اختلال افسردگي، گوشه گيري و انزوا، اختلال در ميزان خواب و زمان آن، خستگي بيش از حد، فشارهاي رواني، از دست دادن فرصت هاي شغلي، اختلال در روابط ميان فردي، اختلاف هاي خانوادگي، مشكلات درسي، افكار پرخاشگرانه و ميل جنسي زودرس.

راهكارهايي جهت استفاده صحيح از کامپیوتر و اینترنت برای رفع این نوع وابستگی :

1. برنامه ريزي براي كل ساعات شبانه روزي و تعيين هر كاري در زمان خاص و رعايت آن برنامه

2. تعيين يك وقت محدود و در زمان خاص براي استفاده از کامپیوتر و اینترنت

3. استفاده هدفمند و ضروري از کامپیوتر و اینترنت (کار با نرم افزارهای آموزشی مفید، جستجو برای دریافت اطلاعات علمی و ...)

4. تعيين جريمه براي استفاده هاي ناصحيح و بي رويه و بدون هدف

6. جايگزين كردن برنامه هاي متنوع درسي، ورزشي، تفريحي

7. افزايش روابط اجتماعي و كسب مهارتهاي ارتباطي

8. اجتناب از تنهايي و بيكاري ؛ زيرا تنهايي و بيكاري زمينه وسوسه انگيزي براي استفاده هاي نا به جا از کامپیوتر و اینترنت را فراهم مي كند.

9. اهتمام بيشتر به امور معنوي از قبيل نماز سر وقت، دعا، تلاوت قرآن

10. معنا بخشي به زندگي؛ رعايت راهكار 9 نقش بسيار زيادي در معنا بخشيدن به زندگي دارد.

11. هر روز حداقل بخشي از وقت خودتان را به كتابخواني(مطالعه كتابهاي مذهبي، رمان و ...) و ورزش اختصاص دهيد.[1]

پی نوشت :

1. گروه روانشناسی و مشاوره پرسمان

سه شنبه 24 فروردین 1395  5:38 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها