ورود یک عضو جدید به خانه، رویدادی شادی آور و در عین حال تنش زاست. در این میان بسیاری از زن و شوهرهایی که برای نخستین بار صاحب فرزند می شوند، اشتباهات مشابهی مرتکب می شوند.
بیایید به بررسی برخی از رایج ترین اشتباهات این پدر و مادرهای جوان بپردازیم.
۱- احساس وحشت
بسیاری از پدر و مادرها از کارهای عادی نوزادان مانند استفراغ، گریه و یا اجابت مزاج وحشت دارند. حتی اینکه نوزاد به اندازه کافی و یا خیلی کم غذا میخورد، خیلی زیاد یا خیلی کم اجابت مزاج میکند، بیشتر از حد معمول آب دهانش میریزد یا بیش از حد گریه میکند سبب ترس والدین میشود. به یاد داشته باشید، نوزادان بیش از آنچه تصور میکنید انعطافپذیر هستند. بنابراین فقط در موارد جدی به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید نه برای چیزهای کوچک و بیاهمیت.
۲- متوقف کردن گریه نوزاد:
هنگامی که نوزاد گریه میکند، اولین واکنش عادی پدر و مادر این است که او را ساکت کنند. تصور میکنند نوزاد مشکلی دارد که گریه میکند و بنابراین باید آن را حل کنند. اما گریه بخشی لاینفک از یک کودک است. حتی ممکن است با وجود تغذیه خوب، پوشک تمیز و استراحت و خواب کافی باز هم گریه کند. اغلب بهتر است جلوی گریه کردن کودک را نگیرید.
با این حال در صورتی که متوجه شدید نوزاد بیش از یک ساعت گریه میکند و یا تب دارد، جایی از بدنش خارش دارد و یا به طور مداوم استفراغ میکند، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
۳- بیدار کردن کودک برای شیر خوردن:
برخی از مادرها کودک خود را بیدار میکنند تا شیر بخورد، در حالی که به این کار نیازی نیست. اگر کودک در طول شب میخوابد، این هم به نفع نوزاد است و هم به نفع مادر. میتوانید صبح که از خواب بیدار شد به او شیر بدهید.
۴- استفراغ و آبدهان نوزاد:
بین استفراغ و تف کردن نوزاد تفاوت وجود دارد. تف کردن نوزاد ممکن است به صورت پرتابی باشد اما معمولا به راحتی از دهان خارج شده و اغلب با آروغ زدن همراه است. این معمولا نگران کننده نیست و کاملا طبیعی است. اما استفراغ معمولا به سختی از دهان بالا میآید و پشت سر هم اتفاق میافتد. اگر نوزاد هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه استفراغ میکند احتمالا ویروسی به معده یا روده او وارد شده است که در این شرایط حتما به پزشک مراجعه کنید.
۵- غافل شدن از نوزاد تبدار:
اگر نوزاد شما کمتر از سه ماه دارد و تب او روی ۳۸ درجه سانتیگراد و یا بالاتر است، فورا به پزشک مراجعه کنید. زیرا سیستم ایمنی بدن نوزاد به اندازه کافی برای مبارزه با عفونت قوی نیست.
۶- عدم نصب صندلی مناسب نوزاد در اتومبیل:
این نیز یکی از اشتباهات رایج والدین است. همواره اطمینان حاصل کنید که صندلی مخصوص نوزاد را در اتومبیل به درستی نصب کردهاید. بیشتر والدین این کار را بسیار خطیر میدانند و همیشه نگران آن هستند، زیرا بسیار مهم است که جای نوزاد امن باشد. بسیاری از ایستگاههای کمک رسانی هستند که به شما کمک خواهند کرد تا صندلی را به درستی نصب کنید.
۷- بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان نوزاد:
مراقبت از دهان حتی در نوزادان بدون دندان نیز مهم است. کافی است چند مرحله ساده را انجام دهید تا کودکان دندانهای سالمی داشته باشند. وقتی که دندان از لثه جوانه میزند، از گاز استریل مرطوب برای تمیز کردن لثه نوزاد و یا مسواک نرم مخصوص نوزاد در یک سالگی او استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک به اندازه کافی فلوراید دریافت میکند. اکثر شهرها در حال حاضر سیستم آب آشامیدنی حاوی فلوراید دارند، اما اگر در محل زندگی شما چنین سیستمی وجود ندارد، از دندانپزشک بخواهید برای کودک مکمل آن را تجویز کند.
۸- بی توجهی به همسر:
بسیاری از زوجین هنگامی که بچهدار میشوند چنان روی فرزندشان تمرکز میکنند که از رابطه همسری خود غفلت میکنند. داشتن یک رابطه سالم بسیار مهم است حتی مهمتر از زمانی که هنوز فرزندی وجود نداشت. به یاد داشته باشید برای مراقبت بهتر از نوزاد ابتدا باید رابطه خود را با همسرتان حفظ کنید. هرگز شریک زندگی خود را نادیده نگیرید.
۹- بحث کردن با یکدیگر در مقابل کودک:
حتی نوزادان چند ماهه قادرند ارتعاشات منفی از والدین خود را حس کنند. البته کاملا طبیعی است که پس از یک روز پر تنش گاهی با هم گلاویز شوید، اما اگر این درگیری ها شدیدتر شده و یا اغلب در حضور نوزاد تکرار شوند، استرس ناشی از آن به نوزاد منتقل خواهد شد.
۱۰- اطمینان کردن به منابع اینترنتی نامعتبر:
اینترنت و مشاوره غیر حضوری در برخی موارد میتواند مفید باشد، اما باید مراقب باشید که همواره از وب سایتهای معتبر بازدید کنید تا اطلاعات درستی در اختیار شما قرار دهند. بسیاری از سایتهای نا معتبر هستند که با اطلاعات نادرست میتوانند برای والدین و نوزادان خطرآفرین شوند.