شمرون (یشاکر بن یعقوب) ، که به نام سامری معروف است، یکی از اعضای قبایل بنی اسرائیل بود که در جریان انقلاب بزرگ حضرت موسی(ع) همانند دیگر افراد قوم بنی اسرائیل با آن حضرت همراهی کرد و در تمام مراحل مقابله با فرعونیان و جهاد و هجرت از مصر، زحمات و مشکلات را به جان خرید و نقش موثری را ایفا نمود.
نزدیکی وی به حضرت موسی(ع) تا اندازه ای بود که به بیان قرآن کریم، در هنگام نزول وحی و حضور جبرئیل(ع) نیز در کنار حضرت موسی(ع) قرار داشت و در موقعیتی توانست، اندکی از خاک زیر پای فرشته ی وحی را برای تبرک و استفاده در وقت مقتضی برای خود نگه دارد.
از سوی دیگر بنی اسرائیل قبل از هجرت خود از سرزمین مصر، بنا به رسم معمول، برای بزرگداشت یکی از اعیاد خود، مقدار قابل ملاحظه ای از زیور آلات فرعونیان را به صورت قرض گرفته بودند، و این جریان مقارن غرق و نابودی فرعونیان واقع شد و لذا این زیور آلات امانتی بعنوان مالی شبهناک،در دست قوم بنی اسرائیل باقی ماند.
سامری با اطلاع از همین نقطه ضعف قوم موسی(ع) و بخاطر روحیه ی نفاق و علاقه ی به ریاست و حب مال که در وی تقویت شده بود، در هنگامی که حضرت موسی(ع) برای تداوم انقلاب بزرگ خود و دریافت دستورات الهی به کوه طور سفر نموده و اندکی بیش از زمان اعلام شده، غیبت آن حضرت به طول انجامید، خبری دروغ را میان مردم منتشر کرد و گفت: موسی به خاطر اینکه شما زیور آلات طلای قبطیان را بر خلاف فرمان وی گرفته اید بر شما خشم گرفته و به این جهت باز نگشته است ، بنی اسرائیل گفتند: پس وظیفة ما چیست؟ سامری(که سابقه زرگری و مجسمه سازی داشت)پس از اینکه آتشی افروخت گفت: همة آن ها را بیاورید و در این آتش بریزید، و بعد از آن، از زر و زیورها مجسمة گوسالة طلایی ساخت و با استفاده از همان خاک تبرک زیر پای فرشته ی وحی که با خود داشت، کاری کرد که مجسمه اش صدای عجیبی می داد و مردم را به پرستش آن دعوت نموده ومی گفت: پروردگار شما و موسی همین است!!. با این فتنه، بسیاری از بنی اسرائیل فریب خورده گوساله را پرستش نموده و به آن سجده کردند.
در این میان، هر چه هارون(ع) جانشین حضرت موسی(ع) و برخی از مومنین فریاد زدند که این یک فتنه و توطئه است، آنان که سابقه ی انقلابیگری سامری و برق طلا و صدای تبلیغات گوساله ی زرین، هوش از سر آنان ربوده بود، به حرف شان توجهی نکردند و حتی قصد جان هارون(ع) را نمودند.
و البته بعد از مدت کوتاهی، با بازگشت حضرت موسی(ع) و روشن شدن واقعیات برای مردم، حیله ی سامری خنثی شد و گوساله اش توسط آن حضرت سوزانده و خاکستر طلاهای شبهه ناک به دریا ریخته شد و سامری نیز تا پایان عمر از ارتباط با مردم منع گردیده و در انزوا به هلاکت رسید.
معمولاً در برابر هر انقلابی، عناصری سعی می کنند با نفوذ و نزدیک کردن خود به بزرگان آن انقلاب، برای خود جایگاهی به دست آورده و اندک اندک، معیارهای انقلاب را مطابق با نقاط ضعف خود، تغییر داده و جامعه را به دوران قبل از انقلاب برگردانند.
حضرت علی (ع) نیز می فرمایند: آگاه باشید که هر قومی یک سامری دارد...
در انقلاب عزیز اسلامی ما نیز متاسفانه عناصری وجود دارند که با وجود سابقه ی انقلابی، بدلیل وجود نفاق و حب جاه و ثروت و فرزند، سعی در تحریف انقلاب داشته و با وارونه نمایی واقعیات، بخشی از مردم را به دنبال خود کشانده و فتنه ایجاد می کنند. متاسفانه دروقایع اخیر نیز اغواگری برخی از همین عناصر توانسته افکار بخشی از مردم رابا خود همراه کند که قطعا لطف الهی و روشنگری موسای زمان، این توطئه ی سامری ها و زرسالاران را نیز در هم خواهد پیچید و ملت بزرگ ایران را به ساحل فلاح و موفقیت خواهد رساند.