چه عواملی در پرانتزی شدن پای اطفال و خردسالان نقش دارند و موجب بروز این ناهنجاری در آنان می شوند؟
پای پرانتزی عارضهای است که به دنبال نرمی استخوان، عوامل فیزیولوژیکی یا ضایعات تومورال محل رشد استخوان رخ میدهد و شیوع آن در دختران بیشتر از پسران است. تغذیه با شیر مادر و تابش نور آفتاب در کاهش ابتلا به پای پرانتزی موثر است.
فرهنگ غنیپور درباره علل پای پرانتزی در کودکان، اظهار داشت: پای پرانتزی به سه علت ممکن است در کودکان شکل گیرد. این عارضه به دنبال نرمی استخوان، عوامل فیزیولوژیکی یا ضایعات تومورال محل رشد استخوان رخ میدهد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: برای تشخیص نرمی استخوان باید از کودک آزمایش ویتامین D، کلسیم و عکسبرداری از مچ دست انجام شود تا مشخص شود آیا بیماری خاصی مانند نرمی استخوان وجود دارد یا خیر. اگر پای پرانتزی به دنبال نرمی استخوان باشد درمان دارویی شروع میشود تا نرمی استخوان برطرف شود چرا که پس از برطرف شدن نرمی استخوان پای پرانتزی نیز آرام آرام اصلاح میشود.
اگر پای پرانتزی تا سه و نیم سالگی اصلاح نشد چه کنیم
این فوقتخصص ارتوپدی کودکان گفت: گاهی عوامل فیزیولوژیکی منجر به شکلگیری پای پرانتزی در کودکان میشود که بعد از حدود سه و نیم سالگی بر اساس فاصله بین دو زانو به صورت خود به خودی اصلاح میشود چنانچه بعد از این سنین پای پرانتزی اصلاح نشود باید از کفش های طبی استفاده شود.
غنیپور تصریح کرد: پای پرانتزی همچنین ممکن است بر اثر ضایعات تومورال محل رشد استخوان شکل گیرد که روش تشخیصی رادیوگرافی و در صورت لازم MIR و سیتیاسکن است.
نقش تغذیه با شیر مادر در عدم ابتلا به پای پرانتزی
این فوقتخصص ارتوپدی کودکان خاطرنشان کرد: تغذیه با شیر مادر در سلامت کودک به ویژه عدم ابتلا به پای پرانتزی مؤثر است بنابراین مادران با دادن شیر خود به فرزندانشان ضمن تأمین سلامت روانی، زمینه عدم ابتلا کودک به بسیاری از اختلالات و بیماریها را فراهم کنند.
شیوع پای پرانتزی در دختران بیشتر از پسران است
عضو انجمن ارتوپدی اطفال با بیان اینکه پای پرانتزی اغلب از بدو تولد قابل تشخیص است اظهار داشت: شیوع این اختلال در دختران بیشتر از پسران است همچنین ۹۰ درصد ابتلا به پای پرانتزی ژنتیکی است و ۱۰ درصد نیز مربوط به ضایعات تومورال محل رشد استخوان است.
وی با توصیه به والدین به ویژه مادران برای داشتن تغذیه سالم حین بارداری و بعد از آن گفت: تغذیه سالم و مناسب با مصرف ترکیبات کلسیم و سبزیجات تازه میتواند نقش مؤثری در عدم ابتلای کودکان به پای پرانتزی داشته باشد همچنین توصیه میشود کودکان را هفتهای یکبار به مدت ۱۰ دقیقه در معرض مستقیم نور آفتاب قرار دهیم تا ویتامین D بدن آنها تأمین شود.