12 بهمن 1357 خورشیدی در تاریخ غنی جمهوری اسلامی ایران یادآور پیوند تاریخی ملت و رهبری است. در آن سال مردم بر دامنه اعتراض های خود به رژیم پهلوی افزودند و این گونه بستر ورود امام خمینی(ره) را پس از چندین سال تبعید به کشور مهیا ساختند. سرانجام در روز موعود جمعیت بی شماری از ملت بزرگ ایران به استقبال بنیانگذار جمهوری اسلامی رفتند و رویدادی بی نظیر را خلق کردند.
آنچه بر پایه گزارش ها نقل شده است، جمعیتی میان چهار تا هشت میلیون تن در طول 33 کیلومتر از فرودگاه مهرآباد تا بهشت زهرا(س) حضور یافتند.
پیش از این موضوع محمدرضا پهلوی در 26 دی 1357خورشیدی از ایران خارج شده و تنها به عملکرد «شاپور بختیار» نخست وزیر امیدوار بود. بختیار برای کاستن از بار اعتراض ها، به خواسته ملت مبنی بر ورود امام(ره) به کشور رضایت داد. نخست قرار بود امام خمینی(ره) در پنجم بهمن 1357خورشیدی به ایران بازگردند، اما این امر به دلیل بستن فرودگاه ها به وسیله نخست وزیر صورت نپذیرفت. این اقدام با اعتراض های گسترده ای روبرو شد، در نتیجه «شاپور بختیار» مجبور به پذیرش خواست مردمی و بازکردن فرودگاه ها شد.
سرانجام امام خمینی(ره) در میان استقبالی بی نظیر، پس از نزدیک به 14 سال دوری از وطن در صبحگاه 12 بهمن 1357 خورشیدی قدم به خاک میهن نهادند. ایشان از فرودگاه مهرآباد مستقیم به بهشت زهرا رفتند و به سخنرانی پرداختند.
با ورود امام(ره) به ایران، گویی امیدی تازه در میان ملت دمیده شد، تا با عزمی راسخ، به هدف نهایی خویش یعنی پیروزی انقلاب دست یابند و در نهایت پس از گذشت 10 روز از ورود معمار بزرگ انقلاب، در 22 بهمن این نهضت مردمی به پیروزی رسید.
اینک پس از گذر 37 سال از وقوع انقلاب اسلامی، سالیان متمادی است که ایرانیان به مناسبت سالروز ورود امام(ره) به میهن و گرامیداشت پیروزی انقلاب اسلامی، فاصله 10 روزه از 12 تا 22 بهمن را به عنوان «دهه فجر»، جشن می گیرند.
«مصطفی جوان» پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در گفت وگو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا درباره فضای سیاسی هنگامه ورود امام خمینی(ره) به کشور، گفت: عوامل مختلفی در افزایش اعتراض های مردمی به رژیم پهلوی موثر بودند که از میان آنها می توان به فشار نیروهای مخالف رژیم، هماهنگی قیام های مردمی به رهبری امام خمینی(ره)، کشتار مردم در قیام 17 شهریور و برگزاری مراسم چهلم شهدا در شهرهای مختلف کشور، اعتصاب کارگران شرکت ملی نفت و چاپ مقاله توهین آمیز احمد رشیدی مطلق علیه امام (ره) اشاره کرد. این رویدادها همگی سبب شدند تا کنترل اوضاع کشور از دست نیروهای رژیم پهلوی خارج و پایه های این حکومت سست شود.
وی درباره خروج محمدرضا پهلوی از کشور یادآور شد: وی بسیار حسابگرانه و بر پایه مصلحت اندیشی های اربابان خود، بدون خشونت و کشتار مردم، با تشکیل شورای سلطنت و برقراری حکومت نظامی و تکیه بر پشتیبانی نیروهای ارتش و سازمان اطلاعات و امنیت کشور(ساواک)، برای خروج از ایران مصمم شد. در آن زمان تمامی ناظران سیاسی بر این عقیده بودند که حل کردن بحران کشور با وجود محمدرضا پهلوی امکان پذیر نخواهد بود و رهبر انقلاب اسلامی، به هیچ عنوان حضور وی و رژیم سلطنتی را تحمل نخواهند کرد. محمدرضا پهلوی نیز پس از ناکام ماندن دولت نظامی ارتشبد «غلامرضا ازهاری» در مسیر برقراری نظم، راه دیگری جز خروج از کشور نداشت. به همین دلیل با همراهی نیروهای وفادارش در 12 و نیم بعد از ظهر 26 دی 1357 خورشیدی، به همراه همسر خویش تهران را به مقصد مصر ترک کرد.
این پژوهشگر تاریخ معاصر ایران در ادامه افزود: محمدرضا پهلوی با امید تکرار کودتای 28 مرداد1332 خورشیدی و بازگشت دوباره به ایران به یاری حامیان درباری خویش، با دلیلی عوام فریبانه، به بهانه درمان از کشور خارج شد. هر چه بود با خروج وی، مردم در سراسر ایران به خیابان ها آمدند و با پخش شیرینی، این رویداد مهم تاریخی را جشن گرفتند. بعد از فرار محمدرضا پهلوی، روند پیروزی انقلاب سرعت بیشتری به خود گرفت و امام خمینی(ره) پس از سال ها دوری از وطن در 12 بهمن 1357 به کشور بازگشتند و مبارزه های آزادیخواهانه ملت ایران را همچون گذشته رهبری کردند تا سرانجام انقلاب در 22 بهمن همان سال به پیروزی رسید.
این مدرس دانشگاه درباره واکنش دولت «شاپور بختیار» نسبت به ورود امام(ره) به کشور، اظهار کرد: پس از خروج محمدرضا پهلوی در 26 دی 1357خورشیدی، امام (ره) در پیامی کوتاه به خبرگزاری های جهان اعلام کردند که در نخستین فرصت به ایران باز می گردند. انتشار این خبر مسئولان رژیم پهلوی را سخت به تکاپو انداخت. آنان که به شدت از تظاهرات خیابانی مردم علیه حکومت می ترسیدند، ورود ایشان را به ایران، پایانی بر تمام امیدهای خویش می پنداشتند. آنها یقین داشتند که در این صورت، تومار سلطنت پهلوی برچیده خواهد شد. بنابراین، به دنبال جلوگیری از ورود امام (ره) به کشور بودند. «شاپور بختیار» در مقام نخست وزیری، نقشه های گوناگونی در سر می پروراند که انفجار هواپیمای امام(ره) یا منحرف کردن مسیر هواپیمای حامل ایشان و سپس دستگیری رهبر انقلاب از آن جمله بود؛ دسیسه هایی که هیچ یک عملی نشد.