دین اسلام، به مثابه یک کل به هم پیوسته است. همین امر سبب میشود که هر نقص در فهم اصول اولیه آن شبهات بسیاری را در ساحت احکام و دستورات این دین مبین بوجود آورد. اکثریت شبهات به احکام اسلام که از آن به درستی به فروع و یا شاخه ها تعبیر میشود، رخ میدهد. ایراد در شاخه به دلیل عدم فهم مناسب در ریشه ها است. اصول دین اسلام که مجموعه ای از عقاید بی نظیر و کاملا عقلانی و منطقی است، به طرز نامناسبی مورد غفلت واقع شده است به طوریکه بسیاری از مسلمین نیز بجای پرداختن به این ریشه ها تنها به صورت مقطعی مشغول دفع شبهاتی هستند که به شاخه های اسلام عزیز وارد میشوند. حال آنکه با نگاهی عمیق تر به اصول دین و مبانی دین مقدس اسلام، بسیاری از شبهاتی که امروزه تعداد آن ها سر به فلک میکشند، اصلا مجالی برای مطرح شدن نخواهند یافت. متاسفانه کار به جایی رسیده است که عده ای از مذهبی نماها که اطلاع کمی از این اصول دارند، تفکر پیرامون اصول دین، از توحید تا امامت و عدل را مذموم و حتی در برخی موارد تحریم میکنند!!! این عده به دلیل اینکه جهلشان آشکار نشود، سعی بر این دارند که به طور کلی، تفکر را منع کنند و با چند واژه مذهبی، مثل پذیرفتن تعبدی، تقلید و... خود را از تفکر معاف کنند. این ها همه در حالی است که دین مقدس اسلام، جایگاهی بس رفیع و مسئله تفکر و متفکر میدهد که انسان را حتی برای تحصیل ثواب و شوق رضایت خداوند به تفکر تشویق میکند.
شبهات مطرح شده پیرامون احکام و دستورات اسلامی، از حجاب و جهاد و روزه و... همه و همه در صورت داشتن زیربنای قوی اصولی به راحتی قابل حل هستند درحالیکه با پاسخ های مقطعی و موردی، که تنها همان مقصود شبهه افکن را پاسخ میدهد، نه تنها حقارت این شبهات مشخص نمیشود بلکه ممکن است با یک اشتباه پاسخگوی به شبهه، دین اسلام نیز در معرض خطر قرار بگیرد و عده ای نادان، این دین الهی را غیر پاسخگو مطرح کنند! هیهات! هیهات!
گاهی چند شبهه ساده به مسئله ای مثل روزه یا جهاد، از ایراداتی مبنایی نشات بگیرد که چونان شبکه ای منظم از تارهای به هم تنیده، توحید را نیز بلرزاند و در واقع برای پاسخ به آن باید عقاید خود را در مسئله توحید اصلاح کنیم.
در این پست قصد داریم با یاری گرفتن از تمام عزیزان حاضر در سایت راسخون، به طور پلکانی و مرحله به مرحله، اصول دین را مورد واکاوی دقیق تری قرار دهیم.