به نام خدا
مبحث 115 طرح صالحین: «دوستی؛ مهارتها و ظرایف»
دوستی و دوستان، تحملپذیریِ آدمی را در برخورد با سختیهای زندگی بالا میبرند. روابط دوستانه باعث میشود تا انسان احساس کند که به گروهی تعلق دارد و چنین عضویتی امتیازهای خاصی دارد: از جمله، اتحاد آمیخته با اعتماد؛ یعنی پیوندی که در صورت لزوم و در هنگام بروز مشکل، میتوان بدان تکیه کرد.
همچنین، دوستی موجب ثبات هیجانی انسان میشود و به او کمک میکند که موقعیتش را در برابر دیگران درک کند؛ یعنی عکسالعمل و برخورد دوستان در مقابل گفتار، رفتار و عواطف آدمی، به شناخت حقیقی او از خود و تشخیص درست و نادرست و بالأخره به تعدیل و تصحیح شخصیتی منجر میشود و در نهایت، تحکیم و توسعهی تواناییهای فرد را برای مقابله با مشکلات و حوادث دنیا موجب میشود.
کارکرد دیگر دوستی، تبادل اطلاعات و توانمندیها با یکدیگر و سهیم شدن در تجربهی دیگران است. نیز، دوستی فرصتی است برای افراد تا به دیگران یاری رسانند و نقش مثبت و سازندهی خویش را در توسعهی اجتماعی فرزانگان، ادا کنند. انسان با این عمل، هم خودش احساس عزت نفس میکند و هم در فرآیند رشد شخصیتی دیگران، مداخلهی شایسته میکند. دوستی، یعنی دوستیِ خردمندانه، فرد را به جمعیت تبدیل میکند و حرکت میآفریند و نقش اصلاحگرایانه و کمالبخش ایفا میکند.
با این نگاه است که دوستی و مهربانی فرد مؤمن با مؤمنی دیگر را از برترین شاخههای ایمان شمردهاند و حضرت ابراهیم(ع) نیز به مقام دوستی با خداوند کریم نائل میشود. کسی که از این فرهنگِ عملی بیبهره باشد، از بسیاری قابلیتها و شایستگیها محروم شده و فردی تنها و بیکفایت میشود؛ بهگونهای که پیامبر خدا(ص) دربارهاش فرمودهاند: «مؤمن، رفیق و همراه است و افراد با او انس میگیرند. کسی که با مردم انس نمیگیرد (در حلقهی دوستان وارد نمیشود) و مردم با او انس نمیگیرند، سودی نیست.»
رسول خدا(ص)، رهبر بزرگ اسلام، دوستی را برکتی الهی میدانند و میفرمایند: «اگر خداوند خیر را کسی بخواهد، دوست شایستهای روزیِ او میکند تا که هر گاه فراموش کند، او را یادآوری و اگر به خاطر داشته باشد، وی را یاری کند.»
با مقدمهای که از پیشِ رو گذشت، در این هفته قصد داریم پیرامون موضوع "دوستی و رفاقت" به بحث و گفتگو بپردازیم. میدانیم که دوستی اقسام مختلفی دارد، مانند دوستی با خدا، دوستی با خویشتن، دوستی با کتاب، دوستی با افرادی که در برخوردهای گوناگون مثلاً در مدرسه و دانشگاه و غیره پدید میآید و غیره.
حال شما دوستان عزیز ضمن در نظر گرفتن مطالب فوق، میتوانید مطالب تکمیلی خود را ضمن رعایت تذکّرات، در این تاپیک مطرح نموده و همچنین در صورت تمایل میتوانید به سؤالات زیر پاسخ دهید:
1- دوستان خود را چگونه بیازماییم؟
2- نسبت به خطاهای دوستان خود چگونه برخورد نماییم؟
3- مراتب دوستی از نظر شما چیست؟ و به چه کسی دوست صمیمی میگویند(تحت چه شرایطی)؟
4- ...
از همکاری و همیاری شما عزیزان کمال تشکر را داریم.
در پناه حق