قدس آنلاین/ بنابر تصریح روایات معصومان علیهم السلام برخی خصلت ها هم انسان را به خدا نزدیک می کند و هم بهشت الهی را برای انسان از رویا به واقعیت مبدل می سازد و فراتر از آن حتی خانه های بهشتی را نصیبش می کند.
معاویة بن وهب از امام صادق (ع) نقل میکند که ایشان فرمودند: «کیست که چهار چیز را در برابر چهار خانه در بهشت به من تعهد بدهد؟ کسى که انفاق کند و از فقر نترسد و از خویش به مردم انصاف دهد و سلام دادن را در جهان شایع کند و جدل را ترک کند اگر چه بر حق باشد.»
ابو حمزه ثمالى از امام باقر (ع) نقل میکند که فرمودند: «چهار چیز است که هر کس آنها را داشته باشد، خداوند براى او خانهاى در بهشت میسازد: کسى که به یتیم پناه دهد و به بیچاره رحم کند و به پدر و مادرش مهربانى نماید و با بنده خود مدارا کند.»
علاوه بر این، عبد اللَّه بن حسین بن زید از پدرش و او از امام صادق (ع) نقل میکند که پیامبر خدا (ص) فرمودند: «هر کس از امت من از چهار خصلت سالم باشد وارد بهشت میشود: از وارد شدن در دنیا و پیروى از هواى نفس و شهوت شکم و شهوت فرج. و هر کس از زنان امت من از چهار خصلت سالم باشد، وارد بهشت میشود: هنگامى که خود را حفظ کند و در اطاعت همسرش باشد و نمازهاى پنجگانه را ادا کند و ماه رمضان روزه بگیرد.»
و سماعة بن مهران از امام صادق (ع) نقل مىکند که آن حضرت (ع) فرمودند: «چهار نفرند که خداوند در روز قیامت به آنان نظر میکند: کسى که با فردى که در معامله پشیمان شده معامله را فسخ کند و یا به فریاد ستمدیدهاى برسد و یا بردهاى را آزاد کند و یا به کسى که ازدواج نکرده زن بدهد.»
همچنین، امام صادق (ع) فرموده اند: «خداوند شیعیان ما را به هر چیزى مبتلا کند، ولى به چهار چیز مبتلا نمیکند: اینکه از زنا به عمل آید یا به گدایى دست دراز کند و یا مفعول واقع شود و یا زاغ چشم و سبز باشد (زاغچشمى کنایه از عداوت شدید با مردم است)»
و عبد اللَّه بن میمون از امام صادق (ع) و او از پدرانش نقل میکند که پیامبر خدا (ص) فرموده اند: «چهار چیز است که در هر کس باشد، خداوند حمایت خود را به او می گستراند و او را وارد بهشت و رحمت خود میکند: اخلاق نیکو که با آن با مردم زندگى کند و مهربانى با مصیبت دیده و مهربانى با پدر و مادر و نیکى به برده.»
و عبد الله بن سنان از امام صادق (ع) نقل مىکند که پیامبر خدا (ص) فرمودند: «آیا به شما خبر ندهم از کسى که فرداى قیامت آتش بر او حرام است؟ گفته شد: آرى یا رسول الله، فرمود: فروتن، ملایم، نزدیک و آسانگیر.»
منبع: الخصال، ترجمه جعفرى، جلد 1، ص 345