مقایسه جشنواره شعر فجر با جشنواره های فیلم ، تئاتر وموسیقی کار درستی نیست.
به گزارش خراسان ، روز گذشته ، اسماعیل امینی دبیر علمی دهمین جشنواره بین المللی شعر فجر در نشست خبری این جشنواره با بیان این مطلب گفت: در سالهای پس از پیروزی انقلاب ،جریان شعر فارسی دچار تحولاتی شده و چه از نظر تعداد شاعران و چه از نظر گستردگی نوع شعر، توسعه بسیار قابل توجهی پیدا کرده است. وی افزود: در سالهای پس از انقلاب اسلامی، همه گونههای شعری در کنار هم رشد کرده و جدال بیهوده درباره قالبها به نفع شعر، کنار گذاشته شده است. به همین دلیل است که اقبال به شعر زیاد وکتاب های خوب و پرشمار منتشر شده است.
وی با اشاره به این که در هیچ دوره ای از تاریخ تا این حد شاهد حضور بانوان شاعر نبوده ایم بر رشد و رونق شعر کودک و نوجوان و حضور شاعران جوان تاکید کرد و گفت: جشنواره شعر فجر توسعه ملی شعر فارسی است و یک تصمیم دولتی نیست. این جشنواره پاسخی به انتشار کتاب های پرشمار ادبی است .البته تنها جایی که کتاب های شعر ، باید داوری شوند جشنواره شعر فجر نیست .چرا که جامعه نمیتواند منتظر باشد سالی یکبار این جایزه برگزار شود و به نیازعلاقه مندان پاسخ دهد .ادبیات ما این ظرفیت را دارد که هر ماه یک نخبه ادبی ،دانشگاهی وکتاب های شعر را به جامعه معرفی کند.
اسماعیل امینی در پاسخ به پرسشی مبنی براین که ارزش افزوده شعر فجر برای فضای شعری کشور چیست و بهتر نیست بربخش جنبی جشنواره که بر فضای ادبی کشور تاثیر گذارتر است تمرکز بیشتری داشت گفت: شعر از طریق کتاب یا جلسات شعرخوانی به دست مخاطب میرسد. ما در این دوره از جشنواره شعر فجر درنظر داریم دورهای آموزشی را برای استعداد نوظهور شاعران جوان سراسر کشور برگزار کنیم.وی در خصوص این که آیا اعضای هیئت علمی جشنواره از طیف های مختلف هستند گفت: نباید همه چیز را از لحاظ سیاسی نگاه کرد متاسفانه تقسیم بندی رسانهها حتی در حوزه ادبیات نیز سیاسی است ضمن این که مقایسه جشنواره شعر با جشنواره های فیلم، تئاتر و موسیقی کار درستی نیست.
امینی تصریح کرد: وقتی به برخی از شاعران طیفهای روشنفکری میگوییم، مثلاً برای کنگره دفاع مقدس که در فلان استان برگزار میشود، شعری بخوانید میگویند، ما در مجامع دولتی شرکت نمیکنیم اما اگر به همان شاعران بگویند برای دهه فجر در خارج از کشور مثلا در سفارت ایران در فرانسه یا کشوری دیگر ، شعری بخوانند به دلیل این که سفر خارج از کشور در پیش است و معمولا پوشش رسانهای ندارد، شرکت میکنند.امینی بااشاره به این که در طول 40فعالیت ادبی اش ، هیچگاه با هیچ معیار سیاسی کار نکرده، گفت:به نظر من اهمیت ادبیات ،علم و فرهنگ بیش از سیاست است.وی در خصوص احتمال حضور یدا...رویایی در جشنواره که سال های گذشته ، بحث برانگیز بود، گفت:یدا...رویایی نه شعرش شعر است و نه مقاله هایش مقاله. این فرد حتی یک مقاله علمی درست ندارد. اما چرا رویایی برای عدهای خوب است، چون فحش میدهد ومخالفت میکند.
برگزاری نشست ادبیات مهاجرت در شعر فجر
سپس مهدی قزلی دبیر اجرایی این جشنواره گفت:جشنواره شعر فجر امسال در دو بخش رقابتی و غیر رقابتی اوایل اسفند برگزار می شود و بهترین کتاب شعر سال را معرفی می کنیم. امسال تلاش کردیم در حد امکان از مرکز کشور دور شویم و محافل استانی و خارج کشور را برگزار کنیم، در 35 روز برگزاری جشنواره 15 محفل را دنبال خواهیم کرد، شنبه 26 دی ماه محفل ما در قم با حضور همه دبیران دوره های گذشته جشنواره آغازمیشود و به نوعی ورود به شعر فجر جشنواره دهم خواهد بود. همچنین در نظر داریم محفلی برای افغان های مقیم ایران برگزار کنیم زیرا در سالیان اخیرادبیات مهاجرت در ایران بسیار جدی شده است. محافل شعری ایلام، خراسان شمالی و همدان نیز در حال پیگیری است و یک محفل نیز در شمال غرب کشور خواهیم داشت.قزلی افزود: در جشنواره شعر فجر تمرکز بر شعر است و اعضای هیئت داوران و علمی از اهالی شعر و ادبیات انتخاب میشوند. این تفاوتها با جایزه کتاب سال موجب شد تا در دورههای طولانی جایزه کتاب سال در حوزه شعر و داستان برگزیده جدی نداشته باشد اما اکنون کتاب سال، انتخاب کتاب شعر و داستان را به جایزه جلال و شعر فجر واگذار کرده است.قزلی بااشاره به این که حدود سه هزار کتاب شعر مورد بررسی قرار خواهد گرفت ، در پاسخ به سوال خراسان ، در خصوص بخش بین الملل جشنواره گفت:به جز نشست ادبیات مهاجرت ،دو هیئت شعری ایرانی نیز در دو یا سه کشور حضور خواهند داشت و صدای شعر کشورمان را در آن مناطق طنین اندازمی کنیم. در محافل داخلی شعر فجر نیز از شاعران فارسی زبان استفاده خواهیم کرد یعنی شاعران غیر ایرانی که به فارسی شعر میگویند واز سال آینده نیزشعر غیرایرانی را در بخش جنبی داوری می کنیم .