خانواده ، كانوني است مقدس كه در سايه پيوند زناشويي دو انسان از دو جنس مخالف پايه گذاري شده و با پيدايش و توليد فرزندان كامل تر مي شود. در اسلام براي تشكيل خانواده ، استانداردهايي معرفي شده است . هرقدر اركان تشكيل دهنده خانواده با آن استانداردها منطبق باشند به همان مقدار از شايستگي و برتري برخوردار خواهند بود. از اين رو، به طور اجمال مي توان گفت خانواده برتر از نظر اسلام ، آن است كه اركان آن شايسته و منطبق با استانداردهاي اسلامي باشد، مناسبات و روابطي منطبق با آموزه هاي ديني بر آنها حاكم باشد، خروجي آن انسانهايي شايسته وموثر در ساخته شدن جامعه ايده آل اسلامي باشد. واما ملاك برتري، از نظر اسلام ، مال و ثروت و مانند آن نيست كه كسي به آنها ببالد. برتري خانواده به انطباق آن با استانداردهاي اسلامي و برخورداري از ويژگيهاي ارزشي و فضيلتهاست.
برترين خانواده در اسلام
اسلام ، اهل بيت پيغمبر اكرم (ص ) را به عنوان نمونه اي كامل از خانواده برتر معرفي و صلاحيت الگويي آن را براي جهانيان امضا كرده است . خداوند سبحان اين خانواده را از هرگونه رجس و پليدي مبرا دانسته است . و خلاصه جاي جاي قرآن از فضايل و ويژگيهاي آنان سخن گفته است . اين خانواده از پيوند ملكوتي وجود نازنين حضرت علي (ع ) و فاطمه اطهر(س ) تشكيل شده است . علي (ع) و فاطمه (س ) كفو يكديگرند؛ اگر علي (ع ) نبود فاطمه (ع ) در عالم همتايي نداشت و اگر فاطمه (س ) نبود براي علي (ع ) كفوي نبود. پيوند آن دو در آسمانها و نزد عرشيان برقرار شد و در جمع زمينيان تحقق عيني يافت . رسول خدا(ص ) در جريان ازدواج آن دو وجود عرشي ، آنان را اسوه و الگوي امت خويش خواند و فرمود: زندگي علي (ع ) و فاطمه(س) سراسر الگوست .
در آموزه هاي اسلامي براي گزينش همسر شايسته بر ويژگي دين و ايمان بسيار تاكيد شده است . در خانواده برتر اسلامي ، زن و شوهر هر دو از عقيده و ايماني خالص برخوردارند.
ويژگيهاي خانواده برتر
با توجه به اينكه اهل بيت پيامبراكرم (ص ) از نظر اسلام برترين خانواده شمرده مي شوند از تمام ويژگيهاي ارزشي و استانداردهاي مكتبي به صورتي كامل برخوردارند، بايد اين خانواده براي همگان الگو قرار گيرند و ويژگيهاي آن به عنوان نوك قله و اوج ارزشهاي اسلامي مورد توجه باشد و خانواده هاي اسلامي براي رشد و تعالي خود و دستيابي به زندگي ايده آل و مكتبي همواره ارزشهاي نوك قله را مدنظر قرار دهند و تمام حركات و سكنات و جهت گيريهاي خود را با آن هماهنگ سازند و تا مي توانند در همان سمت و سو حركت كنند و خود را به نوك قله نزديك سازند. امام علي (ع ) پيروان خود را به اهل بيت و الگوگيري از آنان فرا خوانده ، مي فرمايد: به اهل بيت پيامبر بنگريد، از آن سمت كه آنها گام برمي دارند منحرف نشويد و قدم به جاي قدمشان بگذاريد، آنها هرگز شما را از جاده هدايت بيرون نمي برند و به پستي و هلاكت باز نمي گردانند. با اين توضيح ويژگيهاي خانواده برتر را از ديدگاه اسلام در محورهاي فوق پي مي گيريم :
اصالت خانوادگي
اولين ويژگي خانواده برتر در اسلام ، اصالت خانوادگي و اصل و نسب پاكيزه است . اصلاب ارزشمند پدران و دامنهاي مطهر و پاك مادران كه به هيچ گونه پليدي آلوده نشده اند. چنان كه در زيارتنامه امام حسين (ع ) مي خوانيم :" شهادت مي دهم كه تو از گوهرهاي پاك و از ارحام مطهري . جاهليت به ناپاكيهايش شما را آلوده نساخت و لباسهاي ناپاك خود را بر اندام شما نپوشاند". اين ويژگي آنچنان مهم است كه امام حسين (ع ) در جريان دست بيعت ندادن با يزيد از آن استفاده مي كند "دامنهاي پاك و منزهي كه من در آن پرورش يافته ام به من چنين اجازه اي نمي دهند".
ويژگي هاي نفساني
1-دين و ايمان : خانواده اي برتر است كه هر كدام از اركان آن از ويژگي دين و ايمان و اعتقادات ناب برخوردار باشد. در آموزه هاي اسلامي براي گزينش همسر شايسته بر ويژگي دين و ايمان بسيار تاكيد شده است . در خانواده برتر اسلامي ، زن و شوهر هر دو از عقيده و ايماني خالص برخوردارند. چنانكه در مورد حضرت علي (ع ) و فاطمه (ع ) اين گونه است . اگر ايمان جن و انس را روي هم بگذارند به اندازه ايمان علي (ع ) نمي رسد. رسول خدا(ص ) درباره ايمان دخترش فرمود: همانا خداوند تمام وجود دخترم فاطمه را از ايمان و يقين لبريز كرده است .
همسر داري علي (ع )، مديريت او در خانه و خانواده ، شوهرداري فاطمه (ع )، خانه داري و تربيت فرزند او در عالم نظير ندارد و تا قيامت براي جهانيان نورافشاني مي كند.
2-علم و دانش : اركان تشكيل دهنده خانواده برتر از لحاظ علم و آگاهي دارا و ثروتمند هستند. در اين خانواده زن افزون بر اطلاعات و آگاهيهاي مذهبي به عنوان همسر، مادر، مدير و كدبانوي خانه از آگاهيهاي لازم زندگي برخوردار است . راه و رسم شوهرداري و خانه داري را به خوبي مي داند و به وظايفي كه شرع مقدس بردوش او نهاده ، واقف است و از لحاظ رشد عقلي و فكري به درجه اي رسيده است كه نيازي به امر و نهي ندارد. رسول خدا(ص ) مي فرمايد: بهترين دختران (براي ازدواج ) كساني اند كه از عقل و ادب برخوردارند و شما به امر ونهي او نيازي نمي يابي . مرد چنين خانواده اي نيز افزون بر اطلاعات ديني ، به عنوان مدير و سرپرست خانواده ، شوهر و پدر از آگاهيهاي لازم برخوردار است و به وظايفي كه اسلام بر عهده اش نهاده ، به خوبي آشناست .
3-معنويت : زن وشوهر در خانواده برتر سرشار از معنويت اند. زندگي آنان صحنه ذكر و ياد خداست . اهل تهجد و شب زنده داري ، تلاوت قرآن ، دعا و مناجات ، راز ونياز، توبه و استغفار و مانند آن هستند. از حضيض دنيا و خواسته هاي ناچيز دنيوي فراتر رفته اند و مرغ دلشان به پرواز درآمده و اوج گرفته است . دنيا و مال و ثروت ، جاه و مقام و شهرت و امثال اين امور اعتباري سيرابشان نمي كند. پيوند آنها با يكديگر ذره اي از معنويتشان نكاسته ، بلكه بر توفيقاتشان افزوده است ؛ چرا كه زندگي زناشويي آنان به ارتباط آنها با خدا بيشتر مدد رسانده است .
رسول خدا(ص ) مي فرمايد: بهترين دختران (براي ازدواج ) كساني اند كه از عقل و ادب برخوردارند و شما به امر ونهي او نيازي نمي يابي .
معنويت اميرمومنان كه زبانزد خاص و عام است . خدا بر سراسر زندگي اش حكومت دارد. تن او در ميان زمينيان ، ولي روحش با عرشيان دمخور است . پيامبر(ص) توصيف مي كند: وقتي دخترم فاطمه در محراب عبادت قرار مي گيرد، همچون ستاره اي براي ملائكه آسمان مي درخشد و خداوند بزرگ به آنان مي گويد: اي ملائكه من ! به بهترين بنده من فاطمه بنگريد، او در مقابل من ايستاده و از خوف من تمامي وجودش مي لرزد.