عملیات توکل
دو ماه پیش از عملیات توکل در منطقه عمومی آبادان، عملیات دیگری در همین منطقه به شکست انجامیده بود. فرماندهان ستاد اروند بر آن شدند تا برای شکست محاصره چهارماهه آبادان و بازپس گیری منطقه شرق رود کارون و پس راندن دشمن تا مرز بین المللی شلمچه و رود خین عملیات توکل را طرح ریزی کنند و با بهره گیری از یگان های پیاده و زرهی ارتش از سه محور جاده ماهشهر- آبادان، آبادان -خرمشهر و غرب کارون، آن را به اجرا درآورند.
سرانجام در 20 دی ماه 1359 عملیات توکل توسط یگان هایی از ارتش، شماری از نیروهای سپاه و ستاد جنگ های نامنظم آغاز شد. قوای زرهی از دو محور و نیروهای پیاده از محور سوم وارد عمل شدند. در سه راهی آبادان و کوی ذوالفقاریه که نیروهای پیاده تک کرده بودند، خط نیروهای عراقی در هم شکست و شماری از آن ها اسیر شدند؛ اما به سبب عدم پیشروی در دو محور دیگر، این نیروها نتوانستند موقعیت خود را تثبیت کنند و به ناچار دست به عقب نشینی زدند. به این ترتیب عملیات توکل که در مرحله نخست موفقیت چندانی در پی نداشت، در مراحل بعدی نیز با توقف حمله روبه رو شد و ناکامی مرحله نخست سبب شد تا انجام این گونه عملیات گسترده تا زمان عزل بنی صدر از مقام فرماندهی کل قوای مسلح منتفی شود.
عملیات ضربت ذوالفقار
در سه راهی آبادان و کوی ذوالفقاریه که نیروهای پیاده تک کرده بودند، خط نیروهای عراقی در هم شکست و شماری از آن ها اسیر شدند
این عملیات در تاریخ ۱۹ دی ماه تا ۲۰ بهمن ۱۳۵۹ باهدف بازپس گیری ارتفاعات میمک در غرب صالح آباد انجام شد.
ارتفاعات میمک در غرب صالح آباد، ازجمله نقاط مورد اختلاف ایران و عراق در قرارداد الجزایر بود. چون عراق به تعهدات خود عمل نمی کرد، ایران هم خود را ملزم به حل مسئله ارتفاعات میمک نمی دانست. در ۱۵ شهریورماه ۱۳۵۹، پیش از آغاز هجوم سراسری، عراق ارتفاعات میمک را اشغال کرد. عملیات ضربت ذوالفقار باهدف بازپس گیری این ارتفاعات انجام شده و با موفقیت پایان یافت.
فتح میمک به عنوان اولین عملیات پیروزی آفرین رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی شناخته شده است.
عملیات آزادسازی میمک از افتخارات سپاه اسلام و عشایر و ایلات غیور و به ویژه ایل بزرگ خزل است که در اوایل جنگ تحمیلی صورت گرفت. این عملیات در سطح کشور کمتر معرفی شده است و جا دارد نسبت به معرفی چگونگی و ابعاد این عملیات غرورآفرین جهت هم وطنان عزیز و نسل جوان اقدامات بیشتری صورت گیرد.
اولین عملیات غرورآفرین رزمندگان اسلام با بازپس گیری ارتفاعات میمک در سال ۱۳۵۹ در ایلام انجام شد.
پس از اشغال ارتفاعات استراتژیک میمک در جنوب ایلام توسط دشمن متجاوز، ایلات غیور، شجاع و پایبند به اهداف عالیه امام (ره)، انقلاب و رهبری، به عنوان صف شکنان در یک عملیات تهاجمی این ارتفاعات را آزاد کردند.
فتح میمک به عنوان اولین عملیات پیروزی آفرین رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی شناخته شده است
حماسه بزرگ فتح میمک که در نوزدهم دی ماه ۱۳۵۹ در راستای دفاع از دستاوردهای انقلاب به وقوع پیوست، نقطه عطفی در تاریخ انقلاب اسلامی است.
به استناد تاریخ و اعتراف صریح دشمن، عملیات آزادسازی میمک سرنوشت جنگ را تعیین و اولین روزنه پیروزی در جبهه ها را آشکار ساخت.
با کسب این پیروزی، پیروزی های بزرگ و بزرگ تر به رزمندگان اسلام نوید داده شد و طلسم شکست ناپذیری ارتش عراق درهم شکست.
دلیرمردان عشایر و ایلات بخصوص سلحشور مردان ایل خزل با نیروی انسانی و تجهیزات به مراتب کمتر از دشمن اما بااراده ای پولادین و تنها با توکل بر خداوند، با یاری رزمندگان سپاه و ارتش جمهوری اسلامی، شجاعانه به دشمن یورش برده و این منطقه استراتژیک را آزاد کردند.
«میمک» ارتفاعاتی در غرب ایران که دلیرمردان زیادی رفتند تا این تکه از موطن ایران ایستاده بماند و یادگاری باشد از روزگار شجاعت و انسانیت. منطقه میمک به دلیل برخورداری از موقعیت بااهمیت نظامی، همواره موردتوجه عراقی ها بوده است. آن ها از دیرباز با طرح ادعاهای واهی، حاکمیت بر منطقه میمک را خواستار بودند. در زمان رژیم طاغوت نیز این منطقه بارها شاهد درگیری های مرزی بین دو کشور ایران و عراق بوده است؛ دقیقاً به همین دلیل بود که این منطقه جزو اولین مناطقی قرار گرفت که مورد هجوم و اشغال نیروهای ارتش عراق واقع شد.