بانی فیلم - گروه سینمای ایران: در حالی که کمتر از یک ماه به آغاز سی و چهارمین جشنواره فیلم فجر باقی مانده به سراغ برخی از آثار راه یافته به بخش سودای سیمرغ رفتیم تا نگاهی اجمالی داشته باشیم بر بخشی از این تولیدات سینمای ایران که هر چند نماینده وضعیت سینما در سال جاری نیستند اما می تواند روشن کننده وضعیتی کلی در خصوص سال سینمایی که پیش رو داریم، باشند. گفت و گو با نمایندگان سینمای ایران در جشنواره سی و چهارم به روشنی نشان می دهد که غالب انتظارات از روند راهیابی فیلم ها به جشنواره برآورده شده است. قاعده کلی این جشنواره توسط کارگردانانی که اکثرا طبق پیش بینی ها باید آثارشان به جشنواره راه پیدا می کرد و راه یافت، نشان از این دارد که به جز درز کردن اخبار جشنواره توسط یکی از اعضای هیات داوران، جشنواره ای منظم، سالم و منطقی را پیش رو داریم. در ادامه نگاهی داشته ایم به 10 فیلم سینمایی حاضر در این جشنواره که می توانند شانس بیشتری برای دستیابی به سیمرغ ها داشته باشند.
آخرین بار کی سحر را دیدی؟
نزدیک به یک داستان واقعی
روشن ترین دوره های انتشار روزنامه شرق را در کارنامه خود دارد. همچنین سه فیلم «سعادت آباد»، «یک عاشقانه ساده» و «آخرین بار کی سحر را دیدی؟» از جمله آثاری است که عربی مسئولیت نویسندگی آنها را به عهده داشته است.
خداحافظی طولانی؛ درام عاشقانه ی فرزاد موتمن که شانس چندانی در اکران نیافت؛ در سی و سومین جشنواره فیلم فجر موفق به نامزدی در بخش های بهترین فیلم و کارگردانی شد. همچنین شب های روشن در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر در بخش بهترین اثر هنر و تجربه نامزد بهترین فیلم شد.
یکی از حواشی این فیلم کناره گیری فریبرز عرب نیا در فاصله یک سکانس مانده به پایان فیلمبرداری به دلیل اتمام قراردادش بود که مدتی پروژه را دچار حاشیه کرد.حضور سیامک صفری و ژاله صامتی با گریم های متفاوت نیز از دیگر نکات جذاب «آخرین بار کی سحر رو دیدی؟» خواهد بود.
بازیگران: فریبرز عرب نیا، سیامک صفری، آتیلا پسیانی، ژاله صامتی، محمدرضا غفاری، بهاران بنیاحمدی، آناهیتا درگاهی، روشنک گرامی.
اژدها وارد می شود: قصهای که لو نرفت!
«اژدها وارد می شود» فیلمی است به کارگردانی، نویسندگی و تهیه کنندگی مانی حقیقی. این فیلم که پیش از این (شن،جن،ین) نام داشت بعد از ۶۰ جلسه فیلمبرداری در ۱۸ فروردین ماه 94 در قشم به پایان رسید.
مانی حقیقی، بازیگر «درباره الی» و نویسنده «چهارشنبه سوری» با کسر تله فیلم «چمدان» و مستند «هامون بازها» تا کنون 6 فیلم سینمایی با نام های آبادان، کارگران مشغول کارند، کنعان، پذیرایی ساده، پنجاه کلیو آلبالو و اژدها وارد می شود را کارگردانی کرده است. همچنین مانی حقیقی 50 کیلو آلبالو را پس از چند دست چرخیدن در سال جاری کارگردانی کرد اما محمد شایسته در گفت و گویی اظهار کرده بود که نه این فیلم و نه هیچ فیلم دیگری را به جشنواره فجر نداده و فيلم مانى حقيقى را براى نمايش در نوروز ٩٥ آماده مى کند.
نام آخرین فیلم مانی حقیقی عنوان فیلمی رزمی به کارگردانی رابرت کلوز و با بازی بروس لی، جان ساکسون و جیم کلی میباشد که در سال ۱۹۷۳ میلادی اکران عمومی شد و عنوان برترین فیلم مبارزهای را دریافت کرد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه بخش سینمای بینالملل برای فیلم "کارگران مشغول کارند" در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر و دیپلم افتخار فیلم محبوب تماشاگران در بخش سینمای بینالملل برای فیلم "کنعان" در بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر از جمله تجربیات مانی حقیقی در جشنواره فیلم فجر است. بازیگران:امیر جدیدی، همایون غنیزاده، احسان گودرزی، نادر فلاح، علی باقری، کیانا تجمل
بادیگارد: بازگشت به سینمای معترض
«بادیگارد» آخرین ساخته ابراهیم حاتمی کیا یکی از قابل پیش بینی ترین آثار برای راهیابی به بخش سودای سیمرغ جشنواره سی و چهارم بود.
فیلمبرداری «بادیگارد» از تاریخ ۱۰ تیرماه همزمان با ولادت امام حسن مجتبی (ع) در نیمه ماه رمضان آغاز شد و در تاریخ ۲ مهرماه مصادف با عید قربان در تهران پایان یافت. اکران نوروزی این فیلم بسیار محتمل است.
تاریخچه شکلگیری ایده فیلمنامه سینمایی «بادیگارد» هجدهمین اثر ابراهیم حاتمیکیا به اواخر دهه ۸۰ باز میگردد. فیلمنامهای که ماحصل یک تلاش حدوداً ۵ ساله حاتمیکیا بر اساس یک دغدغه و طرح شخصی است.
نگارش نسخه اولیه فیلمنامه «بادیگارد» پس از طی مراحل و پس از درآمیختهشدن با دلمشغولیهای شخصی فیلمنامهنویس و عبور از صافی ذهن وی، در اواخر سال گذشته به پایان رسیده است.در بهار سال جاری این فیلمنامه با توجه به مساعدبودن شرایط تولید فیلم مجدداً بازنویسی شد. گمانه زنی ها درباره این فیلم طی مراحل تولید بسیار زیاد بود. پرویز پرستویی – مریلا زارعی، بابک حمیدیان – شیلا خداداد، فرهاد قائمیان – امیر آقایی، محمود عزیزی – محمد حاتمی، پدرام شریفی – دیبا زاهدی و ... در این فیلم داستان زندگی یک محافظ شخصی یا همان بادیگارد را تصویر میکنند که وقتی میفهمد که شخصیتی که سال ها از او محافظت کرده بیش از آن که به فکر مصالح نظام باشد به فکر منافع شخصی است، آشفته می شود. مدیریت فیلمبرداری «بادیگارد» را محمود کلاری بر عهده دارد. کلاری مدیر فیلمبرداری باسابقه و شاخص سینمای ایران پس از گذشت حدود بیست سال از همکاری با ابراهیم حاتمیکیا در فیلم به یاد ماندنی «از کرخه تا راین» تابستان ۹۴ یک بار دیگر به عنوان مدیر فیلمبرداری پشت دوربین فیلم «بادیگارد» قرار میگیرد.
لانتوری: استفاده از التهاب فضاهای سیاسی
اما فیلم «لانتوری» جدیدترین ساخته سینمایی رضا درمیشیان که در یک مقطع زمانی دچار توقف در فیلمبرداری شد نیز از راه یافتگان به بخش مسابقه جشنواره سی و چهارم است.
ساخته قبلی درمیشیان؛ «عصبانی نیستم!» جنجالی ترین فیلم سی و دومین جشنواره فیلم فجر، فیلم برگزیده و برنده سه جایزه انجمن منتقدان بود که با وجود کسب جوایز متعدد بینالمللی و داشتن پروانه نمایش، سه شب قبل از نمایش عمومی به درخواست کمیسیون فرهنگی مجلس و وزیر ارشاد از نمایش آن جلوگیری به عمل آمد و اجازه نمایش عمومی پیدا نکرد. «لانتوری» داستانی عاشقانه دارد و باران کوثری، نوید محمدزاده و مریم پالیزبان نقشهای اصلی این فیلم را بازی میکنند. حسین پاکدل، رضا بهبودی، بهناز جعفری، مهدی کوشکی، نادر فلاح، ستاره پسیانی، بهرنگ علوی، بهرام افشاری، کاظم سیاحی، سیاوش چراغیپور، سجاد تابش، یسنا میرطهماسب و... از دیگر بازیگران «لانتوری» هستند. رییس سازمان سینمایی اواخر فروردین سال جاری حین فیلمبرداری این فیلم با حضور در پشت صحنه "لانتوری" با عوامل این اثر سینمایی دیدار و گفت وگو کرد.
رسوایی 2: کنکاش در مشکلات اجتماعی جامعه
شخصیت سینمایی مسعود ده نمکی در شکل و شمایل یک فیلمسازِ غیرقابل پیش بینی در لا به لای شش فیلمی که ساخته قابل ردیابی است. این فیلمساز که عمده شهرتش به واسطه مواضع صریح و غالبا تند و تیزش در برابر رویدادهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی است، در فیلم های خود نیز با همین شیوه نوعی روایت تازه از مسائل اجتماعی را بازگو می کند که انبوهی از تماشگران را _به شهادت آمار فروش فیلم هایش_ به سالن های تاریک سینما کشانده است.
او در سه فیلم «اخراجی ها» روایت تازه ای از جبه و جنگ را به تصویر کشید تا گوشه های پنهان مانده از جنگ هشت ساله برای مردم بازگفته شود.
ده نمکی امسال با «رسوایی 2» در بخش مسابقه جشنواره سی و چهارم حاضر است؛ فیلمی که مستقل از نسخه نخست به کنکاش در مشکلات اجتماعی و اقتصادی مردم پرداخته است. او در «رسوایی 2» به گفته بسیاری از کسانی که فیلم را دیده اند، بدعت های نوینی در تروکاژهای سینمایی و استفاده از آن در یک فیلم ساخت داخل کشور انجام داده است.
«رسوایی 2» از هم اینکه جزو دغدغه های تماشاگران جشنواره و البته اعضای هیات داوری خواهد بود. شخصیت اصلی داستان در «رسوایی» که نقش آن را اکبر عبدی بازی می کرد، در این فیلم سینمایی نیز حضور دارد.
دختر: میرکریمی دوباره در ژانر اجتماعی
این فیلم، پس از فیلمهای کودک و سرباز، زیر نور ماه، اینجا چراغی روشن است، خیلی دور خیلی نزدیک، به همین سادگی، یه حبه قند و امروز، هشتمین ساخته سینمایی رضا میرکریمی است. کارگردانی که در سال های اخیر و در کنار مسئولیت جدیدش در خانه سینما از پرداختن به چندگانه های دفاع مقدسی غافل نمانده است. میرکریمی با ساخت فیلم «دختر» مجدد به سراغ مضمونی اجتماعی رفته است. داستان «دختر» از این قرار است: «آقای عزیزی که سرپرست بخش تعمیرات و نگهداری پالایشگاه آبادان است برای مراسم خواستگاری دخترش آماده میشود و ستاره دختر دیگرش در همان روز قصد سفر به تهران برای شرکت در جشن خداحافظی یکی از دوستان همدانشگاهیاش را دارد. پدرش به دلایلی به این سفر مشکوک است و این آغاز ماجراست...»
حضور ماهور الوند دختر سیروس الوند کارگردان سینما در این فیلم جالب توجه است و فرهاد اصلانی و مریلا زارعی نیز در این فیلم که حدود ۳۰ درصد از سکانس هایش در آبادان فیلمبرداری شده حضور دارند.
امکان مینا: مرور یک داستان عاشقانه
کمال تبریزی این فیلم را درحالی به دبیرخانه جشنواره فیلم فجر رساند که موفق شد«پاداش» را پس از فرازو فرودهای بسیار در سال جاری به روی پرده ببرد. فیلمبرداری جدیدترین ساختهی کمال تبریزی پنجم آذرماه در تهران به پایان رسید. ساخت این فیلم به تهیهکنندگی منوچهر محمدی از ابتدای مهرماه آغاز و تدوین همزمان آن توسط محمدرضا موینی انجام شد.
میلاد کی مرام، مینا ساداتی، شاهرخ فروتنیان، بهرنگ علوی، شایسته ایرانی، سیامک صفری، فرزاد باقری، سیامک احصایی، بهادر مالکی، علی مردانه در این اثر به ایفای نقش میپردازند. فیلمنامهی «امکان مینا» را فرهاد توحیدی به نگارش در آورده که در خلاصه داستان آن آمده است: « تردید، شک و سر انجام خیانت، زندگی عاشقانه مهران و مینا را به مسیر تازهای میکشاند.»
در «امکان مینا» شاهد يک بازي متفاوت از ميلاد کيمرام خواهيم بود. سال جديد براي کيمرام سال شلوغ و پرکاري بوده است. او نقش کوتاهي نیز در فيلم «آبنبات چوبي» فرح بخش بر عهده داشته است. «امکان مینا» با مشارکت بنیاد سینمایی فارابی تولید شده است.
کفش هایم کو؟: ملودرامی برای مهاجرت
جدیدترین فیلم کیومرث پوراحمد و نوزدهمین فیلم این کارگردان به تهیهکنندگی سیدعلی قائممقامی آذرماه امسال در تهران به پایان رسید.
رضا کیانیان،رویا نونهالی،مجید مظفری،شقایق فراهانی،بهاره کیانافشار،مینا وحید و منصوره وافری بازیگران هستند که در «کفشهایم کو؟» مقابل دوربین علیرضا زریندست قرار گرفتند.
پوراحمد بعد از دو سال، سراغ یک ملودرام خانوادگی رفته است. در خلاصه داستان این فیلم که طبق تأکید عوامل، ارتباطی با شب یلدا ندارد آمده: فیلمی است در ارتباط با تبعات مهاجرت و بیماری آلزایمر. شورای صدور پروانه ساخت، در جلسه 13مهر، با فیلمنامه «کفش هایم کو» به تهیه کنندگی مشترک کیومرث پور احمد و علی قائم مقامی و کارگردانی کیومرث پور احمد موافقت کرد و این فیلم آبان ماه جلوی دوربین رفت. جایزه بهترین کارگردان جشنواره فیلم فجر سال ۱۳۷۴ برای فیلم خواهران غریب از جمله حضورهای موفق پوراحمد در این جشنواره است.
مالاریا: یک برخورد غیرمنتظره
آخرین ساخته پرویز شهبازی که پیش از این «نسیم» نام داشت، فیلمبرداریش طی ٨٠ جلسه در تهران و اطراف آن انجام شده. پرویز شهبازی خود مالاریا را تدوین کرده است.این فیلم با بازی ساعد سهیلی، ساغر قناعت، آذرخش فراهانی، آزاده نامداری، علی استادی، سیامک ادیب، داستان دختر و پسری است که در تهرانگردیهای خود با شخصی برخورد میکنند که مشکلی دارد. آنها سعی میکنند راه حلی برای این مشکل پیدا کنند. آخرین سکانس های این فیلم در سد لتیان کرج جلوی دوربین هومن بهمنش رفت که بازیگران اصلی در آن حضور داشتند. یکی از خبرسازی های این فیلم حضور آزاده نامداری، مجری تلویزیون، آذرخش فراهانی پسر بهزاد فراهانی و حضور ساعد سهیلی است.
شهبازی پیش از این در فیلمهای «نفس عمیق» و «دربند» از چهرههای ناآشنا برای ایفای نقش اول فیلمهایش استفاده کرده بود. پرداختن به حضور جوانان در دنیایی که بیشتر استوار بر واقعیات تلخ جامعه است تا زیبایی های متصور، از جمله مضامینی است که در بخشی از فیلم های شهبازی تکرار شده است.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم نامه از بیست و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر برای فیلم نفس عمیق، سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی از سی و یکمین جشنواره فیلم فجر برای فیلم دربند و سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیأت داوران از جشنواره فیلم فجر برای عیار۱۴ در سال 1387 از موفقیت های این کارگردان در جشنواره فیلم فجر است.
نفس: نقطه سر خط...
آبیار با فیلم شیار 143 شناخته شد این فیلم در کنار اشیا از آنچه در آیینه می بینید به شما نزدیکترند دو فیلمی هستند که آبیار در کارنامه خود دارد. اما تازه ترین اثر این فیلمساز «نفس» گفته می شود اثری است قصه گو که در لوکیشن هایی حوالی شهر تاریخی یزد اولین روزهای فیلمبرداری خود را شروع کرد. 70 جلسه فیلمبرداری در شهرهای هشتگرد و کرج و قزوین،تهران(پارچین و شوش)، شهریار و شهر ری ادامه یافت و در نهایت همزمان با عید سعید فطر فیلمبرداری بخشهای اصلی کار در رباط کریم به پایان رسید.
“نفس” روایتی است از زندگی چهار کودک با نامهای “بهار”، “نادر”، “کمال” و “مریم”؛ کودکانی که به همراه پدرشان “غفور” و مادربزرگ خود در دهه ۵۰ خورشیدی نفس میکشند! دنیای این کودکان دنیایی است پر از رویاهای زیبای کودکانه که قرار است رنگ حقیقت به خود بگیرد اما…
محمدحسین قاسمی و ابوذر پورمحمدی تهیه کنندگی این کار را بر عهده داشته اند. بازیگرانی نظیر مهران احمدی، گلاره عباسی،سیامک صفری، پانتهآ پناهیها و محمدرضا شیرخانلو با نرگس آبیار در این فیلم همکاری کرده اند.
تا کنون آبیار جایزه ویژه هیئت داوران و فیلم برگزیده تماشاگران سی و دومین دوره جشنواره فیلم فجر برای شیار ۱۴۳ را از آن خود کرده است. این فیلم می تواند یکی از شانس های دریافت سیمرغ در بخش های مختلف باشد.