»محل لا غری و تناسب اندام
کدام جراحی چاقی مناسب شماست؟
خداحافظ چربی های مزاحم!
دلیل اضافه وزن هرچه که با شد، سلامت فرد را به خطر می اندازد و باید برای رفع آن اقدام کرد. در بسیاری از مواقع با تغذیه صحیح، رژیم درمانی اصولی و افزایش میزان تحرک روزانه می توان از شر چربی های اضافه خلاص شد اما گاهی چاقی به یک بیماری تبدیل می شود و جراحی، راهکار نهایی خواهد بود.
به گفته متخصصان، چاقی مهم ترین بیماری قرن 21 است که متاسفانه عوارض بسیار زیادی را هم به دنبال دارد. در این بین اگر مسائلی مثل پرخوری، عادات غلط غذایی، عدم تحرک و... را درنظر نگیریم، بعضی افراد به طور ژنتیکی استعداد خارق العاده ای در چاق شدن دارند و از این بابت باید هرچه فریاد دارند بر سر ژن های محترم خود بکشند!
در هر حال دلیل اضافه وزن هرچه که باشد، سلامت فرد را به خطر می اندازد و باید برای رفع آن اقدام کرد. در بسیاری از مواقع با تغذیه صحیح، رژیم درمانی اصولی و افزایش میزان تحرک روزانه می توان از شر چربی های اضافه خلاص شد اما گاهی چاقی به یک بیماری تبدیل می شود و جراحی، راهکار نهایی خواهد بود.
چرا چاقی خطرناک است؟
چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف مانند بیماری های قلبی عروقی، دیابت، فشار خون، آرتروز زانو، برخی سرطان ها (سینه، رحم، تخمدان، کیسه صفرا، روده بزرگ، پروستات)، اختلالات باروری و... می شود. همچنین براساس مطالعات آماری افراد چاق بیشتر از افراد معمولی در بیمارستان بستری می شوند و شیوع سکته قلبی در آنها سه برابر بیشتر از افراد معمولی است.
وزن ایده آل چقدر است؟
روش های متعددی برای محاسبه وزن ایده آل وجود دارد ولی اندازه گیری شاخص توده بدن یا همان BMI روشی کاربردی تر است و جهت تشخیص اختلالات وزنی به کار گرفته می شود. در این روش وزن (به کیلوگرم) را به مجذور قد (به متر) تقسیم می کنیم و نتیجه تعیین کننده میزان تناسب اندام یا چاقی فرد خواهد بود و براساس جدول زیر قابل تفسیر است:
BMI
تفسیر
کمتر از 18/5
کم وزن
18/5 تا 5
طبیعی
25 تا 30
اضافه وزن
30 تا 35
چاقی متوسط
35 تا 40
چاقی زیاد
بیشتر از 40
فوق العاده چاق
مثلا فردی که 170 سانتی متر قد و 120 کیلوگرم وزن دارد، دارای BMI 41 است و فوق العاده چاق محسوب می شود و بای پس معده روش جراحی پیشنهادی برای او خواهد بود: 41=2(1/7)÷120
بالن معده، مناسب چه افرادی است؟
افزایش بیماری چاقی، متخصصان را بر آن داشته است تا راهی را جست و جو کنند که کمترین عارضه را برای بیمار ایجاد کند و روش کم خطر و سالمی برای کاهش وزن افراد چاق باشد. در این بین، بالن معده باتوجه به اینکه عوارض اعمال جراحی را ندارد و به صورت سرپایی و در کلینیک ها یا مطب قابل انجام است، روز به روز فراگیرتر می شود اما برای چه بیمارانی گذاشتن بالن داخل معده مفید است؟
بیماران بسیار چاق که دچار عوارض چاقی مثل تنگی نفس حین خواب، بیماری قند و افزایش فشار خون شده اند.
بیماران چاقی که مجبور به انجام عمل های جراحی مثل عمل قلب، استخوان و... هستند.
بیماران درجه یک چاق که نگران ابتلا به عوارض چاقی هستند ولی با رژیم و دارو وزنشان کم نشده است.
افرادی که BMI بیشتر از 30 و 35 دارند.
افراد چاقی که جراحی را قبول نمی کنند.
بیمارانی که فوق العاده چاقند و باید قبل از عمل با گذاشتن بالن، خطرات بیهوشی و عمل را در آنها کم کرد. (BMI بالاتر از50 )
البته در بعضی افراد به هیچ عنوان نمی توان بالن گذاری کرد؛ به عنوان مثال، افرادی که قبلا تحت عمل جراحی معده قرار گرفته اند، افرادی که زخم معده یا اثنی عشر یا سیروز کبدی دارند و افرادی که مدت زمان زیادی است که داروی ضدانعقاد خون مصرف می کنند جزو این گروه محسوب می شوند. بنابراین انجام آزمایش کامل خون، تست قلبی و آندوسکوپی مری، معده و اثنی عشر قبل از گذاشتن بالن معده ضروری است.