0

هدايت و گمراهي انسان بدست خود اوست نه خداوند

m_salehy
m_salehy
کاربر طلایی2
تعداد پست ها : 443

بحث هدايت انسان توسط خداوند از مباحثي است كه در سه بخش قابل طرح است :

1-     هدايت خدا يا خود شخص ؟

2-     تاثير خواست شخص چگونه است ؟

3-     مقدمات هدايت چيست ؟

1-     هدايت خدا يا خود شخص ؟

آبات زيادي در قرآن وجود دارد كه بسياري از مترجمين و مفسرين ، هدايت و ضلالت انسان را بر اساس خواست و اراده خداوند تعبير كرده اند .

از جمله آنها آيه زير است :

...فَإِنَّ اللَّهَ يُضِلُّ مَنْ يَشاءُ وَ يَهْدِي مَنْ يَشاء... 1                  

... خداوند هر كس را بخواهد گمراه مى سازد و هر كس را بخواهد هدايت مى‏كند ...

اما از آنجا كه خود قرآن ، مفهوم و معناي خودش را در دل خود به مخاطب القا ميكند ، بر اساس آيات مشابه ديگر ، اين معنا نه تنها درست نبوده كه نقض غرض هدايت الهي است .

هر چند از نظر ترجمه نيز به نظر مي رسد مترجم دچار اشتباهي عجيب شده است چرا كه ؛

ضمير فاعلي مستتر در" يشائ " را به " الله " منتسب كرده ، در حاليكه منطقا بايد به اسم نزديكتر به خود كه " من " هست ارجاع داده شود .

و از طرف ديگر جمله اسميه " من يشائ ، " مفعول " يضل " و " يهدي " است كه خودش از نظر معنا كامل بوده با اين مفهوم كه خداوند گمراه و يا هدايت مي كند ، هر كس را كه گمراهي و يا هدايت بخواهد .

بنابر اين ترجمه درست تر چنين است :

پس اگر كسي خواهان گمراهي باشد ، خدا او را گمراه مي كند و همچنين اگر هدايت بخواهد ، خدا او را هدايت مي كند .

تذكر : مفهوم آيه چنين است كه خدا ( سنت حاكم بر هستي ) به خواست شخص ، اثر مي بخشد .

به همين دليل است كه حتي خواست پيامبر نيز در هدايت شخص بي تاثير خواهد بود آنجا كه خداوند در قرآن مي فرمايد :

إنّک لاتهدى من أحببت و لکنّ اللّه یهدى من یشاء و هو أعلم بالمهتدی 2

تو نمی‌توانی کسی را که دوست داری هدایت کنی ؛ ولی هر کس بخواهد خداوند او را هدایت می‌کند؛ و او به هدایت یافتگان آگاهتر است!

و اگر كسي به غير اين معتقد باشد نه تنها از انسان سلب مسئوليت كرده است كه خداوند را موجودي خودسر كه مخلوقات خود را به گمراهي مي كشد و سپس به عذاب گمراهيشان دچار مي كند معرفي كرده است !!

در حالي كه خود خداوند در قرآن مي فرمايد :

ولو شاء الله لجعلکم امة واحدة و لکن یضل من یشاء و یهدی من یشاء و لتسئلن عماکنتم تعملون 3

اگر خداوند مي خواست ، همه شما را امت واحده اي قرار مي داد ولي هر كس خودش هدايت يا گمراهي بخواهد ، خداوند به خواست او اثر مي بخشد و ( بدانيد ) قطعا از آنچه كه خودتان عمل كنيد مورد سوال واقع خواهيد شد .

2-      تاثير خواست شخص چگونه است ؟

بنابراين ، طبق تعبير فوق ، خود شخص بايد هدايت را بخواهد تا هدايت خداوند به او برسد ؛ اما اين خواستن ، چگونه خداوند را قانع مي كند و به هدايت او مي رساند ؟

بر اساس آيه :

و الذین جاهدوا فینا لنهدینّهم سبلنا 4

ما راه هايمان را به افرادی که تلاش گرانه در مسير رسيدن به حقيقت حركت مي كنند نشان خواهیم داد .

پس شرط هدايت خداوند ، تهيه مقدمات آن توسط خود شخص انساني مي باشد كه در دو چيز بيان شده است :

• خواست دروني شخص ( عدم مقاومت در مقابل حقيقت )
  • جستجو و تلاش براي رسيدن به حقيقت

3-     مقدمات هدايت چيست ؟

خداوند مقدمات هدايت را طبق آيه زير :

فبشر عباد الذین یستمعون القول فیتبعون احسنه ، اولئك الّذين هدئهم اللّه و اولئك هم اولوا الالباب.5

پس بندگان مرا بشارت ده! همان کسانى که سخنان را مى‏شنوند و از نيکوترين آنها پيروى مى‏کنند؛ آنان کسانى هستند که خدا هدايتشان کرده ، و آنها صاحبان خردند.

در دو چيز معرفي كرده است :

• مواجهه با نظريه ها و اقوال مختلف در هر زمينه
  • تبعيت از بهترين نظريه ( كه مي تواند يكي از آنها و يا تلفيقي از آنها و يا حتي نظريه جديدي باشد )

بر اساس آيه فوق ، كسي كه مقدمات مذكور را فراهم كند ، گويي شامل هدايت الهي شده است و همانها هستند كه خداوند بعنوان صاحبان خرد و انديشه مي شناسد و نتيجتا در گروه بندگان و عباد خاص خود معرفي مي نمايد .

و كسي كه در زمره عباد خداوند قرار گيرد ، همنشين او در محفل انسش خواهد شد ، در حاليكه هم او و هم خداوند از بودن با يكديگر شادمان هستند .

آنجا كه خداوند مي فرمايد :

يا ایتها النفس المطمئنه ارجعی الی ربک راضیة مرضیة فادخلی فی عبادی وادخلی جنتی 6

ای جان آرام یافته ، به سوی پروردگارخویش بازگرد در حالی که تو از او خشنود و او از تو خشنود است . پس در میان بندگان من درآی  و در بهشت من داخل شو .

4-     در يك كلام :

براي مشمول هدايت خداوندي شدن ، سه مرحله زير الزاميست :

1-      خواست و اراده شخص مبني بر نياز به هدايت

2-      تلاش براي تهيه مقدمات آن

3-      مواجهه و شنيدن اقوال مختلف و تبعيت از بهترينها ، بعنوان مقدمات هدايت .

5-     سه يادآوري :

1-     خداوند را باكي نيست كه بنده اش پس از هدايت ، بدليل اختياري كه دارد ، به راه مستقيم  قدم گذارد و يا راه به بيراهه برود آنجا كه ميفرمايد :

انا هديناه السبيل اما شاکرا و اما کفورا 7

ما راه را به او نشان داديم، خواه شاکر باشد (و پذيرا گردد) يا بر آن چشم بپوشد !

چرا كه خداوند است كه بي نياز از هر كفر و ايمان بنده اش بوده و ليكن بنده حتي در بودنش محتاج خداست آنجا كه ميفرمايد :

يا ايها الناس انتم الفقراء الى الله و الله هو الغني الحميد 8

اى مردم شما (همگى) نيازمند به خدائيد ؛ تنها خداوند است که بى‏نياز است و شايسته هر گونه حمد و ستايش .

2-     كتب پيامبران ، بعنوان يك نگاه توحيدي به هستي  ، كتاب هدايت بوده 9 كه در صورتي كه شخص ، در كنار ديگر نظريه هاي جهان بيني بشري ، تلاشگرانه و حقيقت جويانه به آنها نگاه كند ، قطعا راه هاي رسيدن به حقيقت را ، در آنها خواهد يافت ، همانطور كه اگر بر مبناي عقل ، و بدون هيچگونه تعصب و يا عناد ، تلاشش را براي يافتن حقيقت بكار گيرد هدايت شده و به آن خواهد رسيد . 10

3-     هستند كساني كه در پي جستجوي حقيقت وجودي خود ، كه همان خداوند هستي است ، پاي در راه كشف شهودي ميگذارند و عاشقانه مراقبه نفس ميكنند . اينها عارفانه ميزبان حضور حضرتش ميگردند و جز وصال او نه لذتي مينوشند و نه ماسوايي ميبينند و اينان كميابانند كه عشق را مذهبند و دل را كوتاهترين راه برگزيدند .

زير نويسها :

1-                 فاطر   آيه 8

2-               قصص 5

3-                 بطور مثال : زمر  آيه 3 و غافر آيه 28 و ...

4-                 عنکبوت آيه  69

5-                 زمر – آیات 17 و 18

6-                    سوره فجر آيات 27 تا 30

7-   انسان آيه 3

8-   فاطر آيه 15

9-   انّا انزلنا التوراة فیها هدیً و نور (مائده/ 44) ؛ و آتیناه الانجیل فیه هدیً و نور (مائده/46 (؛ان هذا القران يهدي للتي هي اقوم ( اسرا / 9 )

10-               و قالوا لو کنا نسمع او نعقل ما کنا في اصحاب السعير (سوره ملك – 10 )  و ( زيانكاران در آخرت ) اعتراف مي كنند كه اگر در دنيا به سخن پيامبران و شرايع آنها گوش سپرده بوديم ، و يا در فهم و مديريت سرنوشت خود ، راه عقلاني را پيش گرفته بوديم ، اكنون از جهنميان نبوديم .

19 / 9 /94  - محمد صالحی

یک شنبه 6 دی 1394  8:20 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها