جام مارلیک
|
|
|
|
این جام زرین در محلی به نام چراغعلی تپه که نام مالک قدیمی آن بوده و یا تپه مارلیک که اسم باستانی آن است در رحمت آباد رودبار در ضمن حفاری تپه مارلیک کشف گردید. این جام زرین که در حدود 17.5 سانتی متر ارتفاع داشته و قطر دهانه آن به 12 سانتی متر می رسد، از طلای متمایل به زرد و تا اندازه ای سفت و محکم است به همین دلیل حالت و شکل اصلی جام تا حدودی سالم باقی مانده است.
این جام بسیار متناسب ساخته شده و نسبت ارتفاع به قطر دهانه به نحوی است که جام موزون و تقریبا بلندی را نمایش می دهد و در قسمت وسط بدنه در طرفین به صورت مقعر ساخته شده است. لبه جام در اثر تاب دادن فلز به صورت مفتولی در آمده و استحکام بیشتری به دست آورده است. در نزدیک به کف هم دارای قسمت برجسته و نواری شکل است که دورادور جام ادامه داشته و این قسمت برجسته تر استحکام بیشتری را برای جام در نزدیک به کف ظرف به وجود آورده است.
وی در ادامه نقوش برجسته روی جام را از تزئینات و ریزه کاری های بسیار ظریفی دانست و گفت: جام از نظر نقش به دو ردیف افقی متمایز گردیده که در هر ردیف نقش اسب شاخدار تکرار شده است. نقش اسب شاخدار بر روی جام مارلیک در نهایت تناسب و تزئینات در حالت راه رفتن در هر ردیف سه بار دورادور جام تکرار شده است. پیکره این حیوان در نهایت تناسب و ظرافت با یک گردن طویل و منحنی کمر باریک دست و پای ظریف و عضلانی در حالت راه رفتن در اطراف جام نقش شده است.
این اسب شاخدار دارای سر کشیده و طویل با چشمانی برجسته و مدور می باشد که در اطراف با خطوط موجدار که ابروان را نشان می دهند، احاطه شده اند. قسمت های بینی، پوزه و دهان به صورت کاملا روشن و دقیقی نمایش داده شده اند. از پیشانی حیوان شاخ منحنی و نوک تیزی روئیده شده است و بیشتر شاخ به استثنای نوک منحنی آن با هاشورهای جناغی موازی تزئین گردیده و این هاشورها یک نوار مضاعف جناغی به وجود آورده اند.