در آيه 59 سوره احزاب درمورد حجاب و حرمت نگاه به نامحرم و ابعاد مسئله حجاب مطالبی عنوان شده است.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) شعبه اصفهان، به نقل پايگاه اينترنتی «حجاب» در قرآن مجيد بيش از 10 آيه درمورد حجاب و حرمت نگاه به نامحرم وجود دارد.
يكی از اين آيات، آيه 59 سوره احزاب است : «يا ايها النبی قل لازواجك و بناتك و نساء المومنين يدنين عليهن من جلابيبهن ذلك ادنی ان يعرفن فلا يوذين و كان الله غفورا رحيما؛ ای پيامبر، به زنان و دخترانت و نيز به زنان مؤمنين بگو خود را بپوشانند تا شناخته نشوند و مورد اذيت قرار نگيرند و خداوند بخشنده مهربان است.»
جلاب به معنای پوششی سراسری است، يعنی زن بايد همه اندامش پوشيده باشد تا همچون گلی لطيف از دسترس هوسرانان مصون و محفوظ باشد.
همچنين در سوره «نور» آيه 31 نيز بهطور مفصل درمورد حجاب و حرمت نگاه به نامحرمان سخن بهميان آمده است.
حجاب در لغت به معنای مانع، پرده و پوشش آمده است، اين كلمه بيشتر به معنی پرده است و از آن جهت مفهوم پوشش میدهد كه پرده، وسيله پوشش است، ولی هر پوششی حجاب نيست، بلكه آن پوششی حجاب ناميده میشود كه از طريق پشت پرده واقع شدن صورت گيرد.
حجاب به معنای پوشش اسلامی بانوان، دارای دو بعد ايجابی و سلبی است، بعد ايجابی آن وجوب پوشش بدن و بعد سلبی آن حرام بودن خودنمايی به نامحرم است و اين دو بعد بايد در كنار يكديگر باشد تا حجاب اسلامی محقق شود.
اگر به معنای عام هر نوع پوشش و مانع از وصول به گناه را حجاب بناميم، حجاب میتواند اقسام و انواع متفاوتی داشته باشد.
نوعی از آن حجاب ذهنی، فكری و روحی است، مثلاً اعتقاد به معارف اسلامی، مانند توحيد و نبوت، از مصاديق حجاب ذهنی، فكری و روحی صحيح است كه میتواند از لغزشها و گناههای روحی و فكری، مثل كفر و شرك جلوگيری كند.
علاوه بر اين، در قرآن از انواع ديگر حجاب كه در رفتار خارجی انسان تجلی میكند، نام برده شده است، مثل حجاب و پوشش در نگاه كه مردان و زنان در مواجهه با نامحرم به آن توصيه شدهاند.
هدف اصلی تشريع احكام در اسلام، قرب به خداوند است كه به وسيله تزكيه نفس و تقوا به دست میآيد.
از قرآن كريم استفاده میشود كه هدف از تشريع حكم الهی، وجوب حجاب اسلامی، دستيابی به تزكيهی نفس، طهارت، عفت و پاكدامنی است.
نوع ديگر حجاب و پوشش قرآنی، حجاب رفتاری زنان در مقابل نامحرم است كه به زنان دستور داده شده است، به گونهای راه نروند كه با نشان دادن زينتهای خود باعث جلب توجه نامحرم شوند.
از مجموع مباحث طرح شده به روشنی استفاده میشود كه مراد از حجاب اسلامی، پوشش و حريم قايل شدن در معاشرت زنان با مردان نامحرم مثل نحوه پوشش، نگاه، حرف زدن و راه رفتن است.
بنابراين، حجاب و پوشش زن نيز به منزله حاجب و مانعی در مقابل افراد نامحرم است كه قصد نفوذ و تصرف در حريم ناموس ديگران را دارند. همين مفهوم منع و امتناع در ريشه لغوی عفت نيز وجود دارد.