بررسی اجمالي كتب تحریفساز عاشورا 4
4- منتخب طریحی یا کتاب الفخری
این کتاب منتخب طریحی یا کتاب الفخری که به فخرالدین طریحی نجفی (1085ـ979ق) نسبت داده میشود ، برای مقتلخوانان و مرثیهسرایان نوشته شده است تا دستشان در گریاندن مردم، هر چه بیشتر باز باشد. منتخب را نه میتوان تاریخ یا مقتل نامید و نه میتوان آن را کتاب حدیثی یا روایتی خواند، بلکه مجموعهای است از مراثی و مطالب گریهآور که در قالب نثر خطابی و شعر، گردآوری شده است.
از متن کتاب پیداست که مؤلف، آن را نخست در مجالسی که شبانهروز در دهة محرم برپا میشد، در حال و هوای روضهخوانی برای مردم خوانده و سپس در قالب مجالسنگاری آن را تألیف کرده است.
5- تظلم الزهراء من اهراق دماء آل العباء
کتاب « تظلم الزهراء من اهراق دماء آل العباء » اثر ملا رضی قزوینی (زنده در 1134ق) است که فقط با همین یک کتابش شناخته میشود . اثر دیگری از وی نمانده است. در کتابهای تراجم نیز تنها از این کتاب وی، سخن رفته و گفته شده است که وی روضهخوان بود.
کتاب به سبک الملهوف یا لهوف سید ابن طاووس نوشته شده و به نوعی شرح لهوف شمرده میشود. مؤلف، افزون بر لهوف ، بیشتر از بحارالانوار و منتخب طریحی نقل میکند . اما بیشترین تأثیر را پس از لهوف از عقاید طریحی پذیرفته و نه فقط از منتخب طریحی که از مقتل طریحی نیز ـ که خود کتابی دیگر و مخطوط است فراوان نقل کرده است .
ادامه دارد :