طعنه زدن، سرزنش کردن، دشنام دادن، زخم زدن و... معانی مختلف زخم زبان زدن است که در لغت نامه دهخدا بیان شده، اما این واژه در زبان عامیانه مصداق دیگری از قبیل سرکوفت های مادر شوهر و مادر زن و موارد بسیار دیگری که در روابط عامیانه به کار می رود، نیز دارد.
اما زخم زبان شاید در مراحل دیگر زندگی تاثیرش زود از بین برود اما بر روابط خانوادگی تاثیر بسیار زیادی دارد. کنترل نکردن زبان پیامدهای بسیار مخربی در زندگی دارد که در پاره ای موارد، جبران آنها امکان پذیر نخواهد بود. اگر سری به خانه ها بزنید، با اندکی دقت و تامل در می یابید که ریشه بسیاری از ناراحتی ها و خصومت ها که اساس و بنیان خانواده را به مخاطره انداخته است و از زندگی، جهنمی ساخته که آتش آن دامنگیر افراد خانواده شده است، همان کنترل نکردن زبان است.
آنچه زخم زبان کند با شوهر...
دکتر مرضیه مشتاقی، روان شناس و مشاور خانواده درباره تاثیر زخم زبان در افراد می گوید: زخم زبان، نیش و کنایه به طور مستقیم روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد؛ حرف زدن با نیش و کنایه، به اندازه زمانی که فردی بدون اجازه از کیف دیگری چیزی برمی دارد غیراخلاقی است، چون وقتی کسی به دیگری نیش و کنایه می زند مانند این است که دست خود را وارد سینه طرف مقابل کرده و با مشت تکه ای از دل او را برمی دارد. مشتاقی می افزاید: بدترین شکل این است که تکرار نیش و کنایه زدن در فرد به صورت عادت درآید و باعث دور شدن اطرافیان ازجمله خانواده، دوست و مهم تر از همه، همسر از فرد کنایه زننده شود.زن ها بیشتر از مردان اهل نیش و کنایه هستندمعمولا این افراد دافعه زیادی ایجاد می کنند، دوستان و آشنایان و حتی اعضای خانواده زیاد دلخوش نیستند که با آنها صحبت کنند زیرا این افراد قادر نیستند احترام و حریم طرف مقابل را به خوبی حفظ کنند.
اما مهم تر از همه
تخریب روابط به وسیله نیش و کنایه در بین همسران است؛ وقتی زن و مرد از هم رنجش پیدا می کنند و درصدد رفع آن برنمی آیند، ناراحتی ها و دلخوری ها روی هم انباشته شده و رابطه شان سرد می شود.وقتی یکی از دیگری می رنجد، بی منطق، بی انصاف و پرخاشگر می شود، حال حدس بزنید قضاوت چنین آدمی نسبت به همسرش چگونه خواهد بود.
دکتر فردوسی نیز در این باره می گوید: بیشتر این افراد نمی دانند با این عمل چقدر شخصیت خودشان را پایین می آورند و اگر این طرز صحبت بین همسران باشد می تواند آسیب های جبران ناپذیری را به زندگی مشترک وارد کند. دوری از طعنه و کنایه، حرف های نیش دار، لاف زدن یا ابراز نوعی تحکم می تواند ما را در مسیری قرار دهد تا در هر جمع و گروهی، نقل محفل شویم و خود را نسبت به مکنونات قلبی و افکار و عقاید شخصی دیگران، صمیمی و مشتاق نشان دهیم و در حریم آنان، شریک و سهیم شویم.گاه علت مشکلاتی که بین زن و مرد به وجود می آید این است که تصورات آنها از کلمات مشابهی که استفاده می کنند متفاوت است. آنها حتی از جملات واحد، معانی متفاوتی برداشت می کنند. زنان احساسات خود را اغراق آمیز جلوه می دهند و محدودیتی در استفاده از لغات نمی بینند، اما مردان کلمات را واقعی پنداشته و واکنش های نامناسب نشان می دهند، دیگر این که مردان حرف های زنان را لغت به لغت معنا می کنند.
برای زندگی بهتر به خانم ها توصیه می شود، وقتی با همسرشان صحبت می کنند کلمات را سنجیده و حساب شده به کار ببرند و آقایان نیز زیاد به نوع کلماتی که خانم ها استفاده می کنند، حساس نشوند و خرده نگیرند. وقتی زن و مرد با یکدیگر صحبت می کنند یا از هم سوال می پرسند، منتظر جواب معقول هستند. پاسخ هایی که شما می دهید، می تواند ارتباط را شفاف تر و نزدیک تر کند یا ارتباط را تیره و قطع نماید، پاسخ دهنده با جوابی که می دهد شخصیت درونی خود را نمایان می سازد. جواب های تند و سریع و بدون تفکر موجب رنجش شنونده می شود و این گونه جواب ها خامی و عجول بودن پاسخ دهنده را می رساند.
آزار زبانی؛ راه حلی برای انتقام از دنیا
آزار و اذیت کلامی همسر شما در خیلی از مواقع بی دلیل است.معمولا شما را به این فکر فرو می برد که چه کار اشتباهی انجام داده اید که باید این کلمات را بشنوید. حتی گاهی ممکن است دل تان به حال همسرتان بسوزد و فکر کنید به خاطر شرایط سختی که در کودکی داشته، چنین رفتاری با شما دارد. فراموش نکنید که آزارگری کلامی و حمله به شما از نظر او
انتقام گرفتن از دنیای است که شما هم بخشی از آن هستید. عدم امنیت برای همسر شما در رابطه ای که با او دارید، بسیار بزرگ تر از عشق و افکار منطقی است و درست به همین خاطر است که او نمی تواند به راحتی، داشتن یک رابطه سالم را تصور کند. اما چطور می توان با یک همسر تلخ زبان رفتار کرد
نحوه مقابله با حملات کلامی همسر
جملات کلامی او را تکرار نکنید
دست از تغییر دادن او بردارید شما نمی توانید زنی را که به آزار کلامی متوسل می شود، تغییر دهید. دلایلی بسیار هرچند اشتباه وجود دارد که چرا او این طور با شما رفتار می کند. شاید او اسیر احساس ناامنی یا اختلال
شخصیت خودشیفته است و در این صورت شما نمی توانید روان درمانگر او باشید.این کار به او چیزی آموزش نمی دهد و فقط در ذهنش این ایده را تقویت می کند که شما طرف غیرمنطقی داستان هستید. به جای این کار، صبور باشید. برای او به آرامی توضیح دهید که چقدر ناراحتید که او در مورد شما این طور فکر می کند، اما با او موافق نیستید و به او بگویید که چقدر دوستش دارید.
حریم خود را مشخص کنید
اگر همسرتان به شما توهین می کند یا کنایه می زند، به او بگویید که انتظار دارید به گونه ای با شما رفتار کند که با افراد مهم زندگی اش برخورد می کند. به او بگویید دل تان می خواهد شما را تحسین کند و به ارزش های تان احترام بگذارد. اگر به کارش ادامه داد به او بگویید که اگر این برخورد را قطع نکند، شما به بحث خاتمه می دهید. اگر همچنان بحث ادامه پیدا کرد، به آرامی از اتاق خارج شوید و به او بگویید که او را تنها می گذارید تا درباره رفتارش فکر کند.
رابطه را قطع نکنید
نگذارید همسر تلخ زبان رابطه شما را با دیگران قطع کند امکان دارد که همسرتان بخواهد شما را از جمع خانواده و دوستان تان جدا کند. بسیار مهم است که شما ارتباط خود را با کسانی که دوست تان دارند و به شما احترام می گذارند، حفظ کنید.
به مشاور مراجعه کنید
به یک روان شناس حرفه ای مراجعه کنید. اگر در رابطه تان با همسر خود، تمام تلاش تان را انجام داده اید ولی رفتار همسرتان تغییر نکرده است، مراجعه به یک روان شناس که تخصص او زوج درمانی است، پیشنهاد خوبی برای شما خواهدبود.