0

استاد محيط طباطبائي

 
omidayandh
omidayandh
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آذر 1387 
تعداد پست ها : 7483
محل سکونت : تهران

استاد محيط طباطبائي

سيد محمد محيط طباطبائي در سال 1280 هجري شمسي، در يك روستا از توابع «زواره» اردستان، چشم به جهان گشود. پدرش روحاني آزاديخواه و آگاه به جريانهاي سياسي زمان خود و انقلاب مشروطه بود.
سيد محمد در همان روزهاي كودكي در مكتب «حاج حسن» و مدرسه «لطفعلي خان» زواره، مقدمات فارسي و عربي را خواند، بعد به اصفهان رفت و در مدرسه «كاسه گران» به تحصيلات خود ادامه داد،
مدتي بعد به زواره مراجعت نمود و به عنوان معلم در مدرسه ابتدائي «سادات» مشغول تدريس گرديد.
ارديبهشت سال 1302 بود، كه محيط طباطبائي به تهران عزيمت نمود و براي ادامه تحصيلات خود در امتحان ورودي مدرسه «دارالفنون» شركت كرد و در كلاس سوم متوسطه پذيرفته شد، يك سال بعد موفق به دريافت ديپلم گرديد، سپس تحصيلات خود را در مدرسه حقوق تهران دنبال كرد و در سال 1305 شمسي از مدرسه حقوق فارغ التحصيل شد.
محيط طباطبائي در طول زندگي پر فراز و نشيب خود، در سمتهاي مديريت دبيرستان اهواز، و خرمشهر، تدريس در مدرسه دارالفنون، دانشسراي مقدماتي و هنرستان عالي موسيقي، مديريت مجله آموزش و پرورش، سرپرستي مجله موسيقي، مديريت مجله محيط، رايزن فرهنگي ايران در هند، نمايندگي فرهنگي در عراق، سوريه و لبنان، بازرس وزارت آموزش و پرورش، سرپرستي برنامه راديوئي «مرزهاي دانش» به مدت نوزده سال، و عضويت در فرهنگستان زبان و ادب ايران، فعاليت داشت.
استاد محيط طباطبائي مظهر تلاش و قناعت بود، در تمام عمر در يك خانه دويست متر مربعي در خيابان «مجاهدين اسلام» جنوب تهران زندگي كرد. او يادگار نسلي بود كه با رنج و زحمت و پشتكار، به درجات بالاي علمي، تحقيقي و فكري رسيد، وي مرد خود آموخته و همواره با كتاب مأنوس بود.
در سايه هوش سرشار و عشق و ايمان به آموختن و مطالعه و تحقيق توانست خدمات ارزنده‏اي به علم و ادب نمايد.
آثار گرانبهاي او شامل 1500 رساله و مقاله علمي، ادبي، انتقادي و تحقيقي مي‏باشد، كه بيشتر آنها در مجله‏هاي ارمغان، تعليم و تربيت، مهر، محيط، يغما، راهنماي كتاب و آينده، به چاپ رسيده است. علاوه بر اين مجموعه اشعارش بالغ بر چندين هزار بيت مي‏باشد، مجموعه مقالات مربوط به سيد جمال الدين اسد آبادي و فردوسي، مقدمه بر ديوان حافظ، مقدمه بر ديوان مجمر زواره‏اي و گلستان سعدي و تاريخ تحليلي مطبوعات در ايران، تحت عنوان «خيام و خيامي» از استاد محيط طباطبائي به يادگار مانده است.
استاد در ده‏ها كنفرانس، كنگره و سمينار علمي و تحقيقي، در داخل و خارج كشور شركت داشت و به پاس خدمات ارزنده‏اش، به دريافت جوائز و افتخارهاي زيادي، از سوي سازمانها و دانشگاهها نائل گرديد، از جمله دريافت درجه دكتراي افتخاري از دانشگاه شهيد بهشتي و نخستين جايزه آثار ملي را مي‏توان نام برد.
او در رشته‏هاي صرف، نحو، لغت‏شناسي، فرهنگ و تاريخ، فلسفه، شعر،
زبانهاي فرانسه، انگليسي و عربي، احاطه كامل داشت، تا آنجا كه استاد محيط طباطبائي را، ستوني از كاخ ادب و فرهنگ ايران زمين لقب داده‏اند.
استاد محيط طباطبائي، بيش از سه و نيم سال به مدرسه نرفت، بلكه در تمام عمر استاد او كتاب بود كه هيچگاه از آن جدا نمي‏شد.
او بيش از سه ربع قرن عمر نود ساله خود را به تحصيل، تدريس، تحقيق و تأليف گذرانيد و سرانجام 27 مرداد 1371 با نام نيك و سراسر خدمت به فرهنگ و جامعه، چشم از جهان فرو بست و در كنار «برج طغرل» روبروي «ابن بابويه» شهر ري، در آغوش خاك آرميد.
داستانهاي كودكي بزرگان تاريخ احمد صادقي اردستاني

برای ِ زیستن دو قلب لازم است
قلبی که دوست بدارد، قلبی که دوست‌اش بدارند
قلبی که هدیه کند، قلبی که بپذیرد
قلبی که بگوید، قلبی که جواب بگوید
قلبی برای ِ من، قلبی برای ِ انسانی که من می‌خواهم
تا انسان را در کنار ِ خود حس کنم.
 

دوشنبه 6 دی 1389  2:44 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها